Новини Реакция

Руснаците в паника изкупуват самолетните билети заради мобилизацията

  21.09.2022 12:16  
Руснаците в паника изкупуват самолетните билети заради мобилизацията

Цената на самолетните билети за международни полети, тръгващи от летища в Руската федерация, е скочила рязко на фона на обявената частична мобилизация в страната, съобщи специализираният руски портал „Тънкостите на туризма“. Резервационните системи са реагирали буквално мълниеносно, като цените на популярните за емиграция дестинации са хвръкнали нагоре. За сряда няма места в директните полети от руски летища до Алмати и Дубай, а билет до Казахстан с прекачване в Крансоярск струва 1000 евро.

Подобна е ситуацията със полетите за Ереван и Тбилиси. Полет до столицата на Грузия е възможен на цена от близо 900 евро в една посока с неудобно прекачване в Астана, а седалка за Ереван струва 1500 евро. За сряда и четвъртък има и места за по 1450 евро. Досега най-скъпият билет по тези направления, купен в деня на полета, не струваше повече от 450 евро. Аналогично е и положението с Турция. Мобилизационният туризъм с дестинация Истанбул или Анталия в сряда струва от 1100 евро нагоре.

Тенденциите на пазара на самолетните билети в Русия се забелязваха от месеци на фона на очакванията за неблагоприятно за Москва развитие на войната в Украйна и възможна мобилизация и икономически ограничения. До края на ноември няма билети за полетите на израелската авиокомпания ELAL от Москва до Тел Авив. Еднопосочният билет в това направление е 800 евро, в бизнес класа - 1700 евро.

Според информация в рускоезичните социални мрежи на бюрата за продажба на самолетни и железопътни билети са дадени указания да не издават билети за пътуване извън съответното населено място на мъже на мобилизационна възраст без справка от съответното военно комендантство, че не подлежат на мобилизация.