Новини Светът

Започна мобилизацията. Военкоматът лови мъже и на улицата, в офиси и болници

  21.09.2022 14:50  
Започна мобилизацията. Военкоматът лови мъже и на улицата, в офиси и болници

Веднага след словото на президента Путин, който тази сутрин обяви частична мобилизация, е започнало раздаването на повиквателни. Това става ясно от десетки призовки бяха сканирани и разпространени в Туитър и най-различни Телеграм канали.

Според публикуваните данни служители на т. нар. "военкомати" събират младежи и мъже директно на улицата и в парковете на големите градове. В други случаи "поканата" за участие в "специалната военна операция" идва на работното място.

Ето такова писмо са получили днес служителите на руската Сбербанк.

 

В него се казва, че сътрудниците на един от най-големите руски трезори, които имат боен опит, вече са получили мобилизационните си предписания.

Същата процедура е избрана и за московските болници. Там днес също връчват колективни призовки на лекарите и медицинските сестри.

Много от руснаците са отчаяни и смятат, че са поставени в затворен кръг.

"Още преди 10 дни дойде повиквателната, която е с дата за утре. Много по-отдавна са го планирали. Сега няма никакъв изход. Или отиваш на фронта, или като отказник отиваш в затвора, а от затвора - пак на фронта", се чува да казва жена, говореща явно за съпруга си на аудиозапис, разпространен в украинските Телеграм канали.

Междувременно много руски мъже се опитват да се спасят зад граница. Веднага след изявлението на Путин бяха разпродадени всички самолетни билети по дестинации, за които не се изисква виза. Вече няма места за Истанбул, Баку и Ереван. Дори местата за влака от Москва за Минск вече са разпродадени, въпреки че Беларус едва ли би могла да се смята за удачна дестинация за бягство.

В Русия вече има и сериозни притеснения, че мобилизираните изобщо няма да бъдат 300 000, както обяви военният министър Шойгу, а в пъти повече. Тези спекулации тръгнаха след публикуването на указа на Путин за частичната мобилизация. В нето точка седем е засекретена и пише само "за служебно ползване".