Новини Светът

Мобилизацията в Русия: срив на рублата и първи реакции

  21.09.2022 19:17  
Мобилизацията в Русия: срив на рублата и първи реакции

Президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация, която започва незабавно, от сряда. В обръщение, излъчено по държавните телевизионни канали, Путин съобщи, че мобилизацията ще засегне запасняците и служилите в армията.

Руският президент подкрепи и провеждането на референдуми в окупираните области на Украйна - Донбас, Запорожие и Херсон, които бяха насрочени в сряда за 23-27 септември.

Путин обвини Запада, че използва "ядрен шантаж" срещу Русия: "Ако нейната териториална цялост е застрашена, Русия ще използва всички средства, с които разполага. Това не е блъф", предупреди руският президент.

"Стотици хиляди ще се оцапат с кръв": коментарите в Русия

От "стотици хиляди ще се оцапат с кръв" до призиви никой да не ходи на почивка в чужбина - обявената от президента Владимир Путин частична мобилизация предизвика разнопосочни реакции в Русия.

Едни застанаха плътно зад решението, но у други то породи въпроси с липсата на конкретика и скритите зад него проблеми.

Как реагираха представители на властта, поддръжниците на войната и противниците ѝ, четете тук.

Медии и организации консултират руснаците къде и как да избягат

Без задграничен паспорт руснаците може да отидат в Армения, Беларус, Киргизстан или Казахстан (за период между един и шест месеца), с паспорт, но без визи - в Грузия, Мексико, Египет, Израел, Сърбия, Турция и още един куп държави, за между месец и година. Това сочи справка, публикувана на сайта "Медуза" часове след обявената от руския президент частична мобилизация, а заглавието е "Къде да избягам от Русия точно сега".

По-рано руски медии и "Ройтерс" писаха за рязко нараснали цени на билетите, сръбски - за значително поскъпналите полети до Белград със запълнени места. Много самолетни билети бяха разграбени за минути.

Депутатът от прокремълската "Единна Русия Андрей Картаполов вече посъветва хората спокойно да летят в командировка до Красноярск или Омск, но "не и на почивка в Турция, отдъхвайте в курортите в Краснодарския край".

Съгласно действащото към момента законодателство Русия не може да задържа хора, които искат да напуснат страната, ако не са получили повиквателни.

Проектът "Служба поддержки" пък пусна бот в "Телеграм", консултиращ за молибилазията - най-вече нежелаещите да попаднат на война.

"Обясняваме какво е законно, следим ситуацията на границата. На много въпроси няма отговор, но ще се появят в реално време", се казва в съобщението в "Туитър", според което разговорите са анонимни, доброволците работят денонощно.

Столтенберг за думите на Путин: Това е опасна ядрена реторика

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува руския президент Владимир Путин, който заяви днес, че е готов да използва срещу Запада всички средства в своя арсенал, съобщи "Франс прес", цитирана от БТА.

"Това е опасна ядрена риторика", заяви Столтенберг в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време той отбеляза, че това "не е нещо ново, (Путин) вече го е правил многократно". "Ще запазим спокойствие и ще продължим да подкрепяме Украйна", обеща генералният секретар на НАТО.

В интервю за "Ройтерс" Столтенберг каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руското нашествие на 24 февруари. Според генералния секретар на НАТО действията на руския президент показват "че войната не върви според плановете му". Ясно е, че Путин е направил "голяма грешка в сметките", добави Столтенберг.

"Ще се погрижим в Москва да разбират правилно как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква е ситуацията и какви оръжия може да използват. Най-важното е да предотвратим това да се случи и това е причината, поради която бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия, що се отнася до безпрецедентните последици", подчерта генералният секретар на НАТО, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.