Коментари

Седмичен коментар

  26.09.2022 09:00  
Седмичен коментар

Вместо модерно гражданско общество, сплотяващо своите членове, изградихме баровско общество – от клиенти на бара, които си пият питието и отвреме навреме само вдигат палец към бармана (не си правят труд и да говорят!), само с жест сочатчашата„От същото!

Писателят Георги Мишев, Клуб Z, 2019 г.

 

 

Пряка заплаха от война няма

Президентът Радев  след консултативното съвещание в петък:

„Обединете се пред лицето на войната, дайте решение за кризата и убедете хората да гласуват“

 

Референдуми в зона на бойни действия, където падат снаряди, са пълен абсурд и България няма да ги признае.

Оръжията надделяват над разума.

България подкрепя санкциите срещу Русия, но Европа е длъжна да търси активно минимизиране на последиците, защото сама застрашава своя индустриален капацитет, а цената ще се плати от гражданите.

Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и на петрол, работата на електроцентралите и доставките по море. Служебното правителство ще направи проверка на рисковете и ще бъдат подготвени мерки за преодолявнето им.

След седмица са изборите. Сега му е времето партиите да кажат визията си, да надмогнат демагогията и личните си нападки.

Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата и всички заплахи. 

Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват така, че следващият парламент и правителството да имат легитимност за вземането на тежки, но стратегически важни решения.

Какво ще правим, когато се въведе ембаргото върху нефта? Кога ще се приемат нормативните промени, които да дадат свобода и предсказуемост на българския бизнес и инвеститорите? Кога ще имаме най-сетне енергийна стратегия и проектна готовност за привличане на стратегически инеститори?

Как ще се борим с алкохола, наркотиците и обездвижването сред младите хора? Как ще защитим в учебниците нашата история, език и литература?

 

 

Ако беше демокрация, Русия нямаше да нападне Украйна. Ако Путин трябваше да получи съгласието на руските граждани, за да действа, те нямаше да се съгласят. Ако в Русия имаше система за вземане на решения, която изискваше той да се консултира с повече хора, това също нямаше да се случи. 

 

В крайна сметка Путин извърши една от най-големите грешки в новата история, защото Русия е авторитарна държава. Виждаме подобно явление в Китай с тази безумна политика на "нулев ковид", която не би могла да съществува никъде другаде, освен в държава, ръководена от един човек. (Франсис Фукуямапрофесор в Станфордския университет (Калифорния), автор на книгата "Краят на историята", из интервю във френското издание „Експрес“)

 

Ако териториалната цялост на Русия бъде застрашена, ще използваме всички налични средства, за да защитим страната си и нашия народ – това не е блъф. (Владимир Путин)

На военна служба ще бъдат призовавани само граждани, които са в резерва, и преди всичко тези, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни професии и съответен опит. Ще бъдат мобилизирани 300 хил. души. Днес сме във война не толкова с Украйна, колкото със Запада, в частност с НАТО. (Сергей Шойгу)

Киевският режим дължи безнаказаността си на западните си покровители - на първо място Германия, Франция и разбира се САЩ. Русия няма да допусне Украйна да се превърне в плацдарм за заплахи за руската сигурност. САЩ и техните съюзници, със съдействието на международните организации за защита на правата на човека, прикриват престъпленията на киевския режим(Сергей Лавров)

Русия може да използва всяко оръжие за защита на територията си, включително стратегически ядрени оръжия и оръжия, базирани на нови принципи. Западът трябва да разбере – Русия е избрала своя път и връщане няма. (Дмитрий Медведев)

Путин не би прибегнал до ядрена война и дори да я иска, не вярва, че светът би му позволил подобно своеволие. Мобилизацията в Русия е признание, че нейната кадрова армия, която десетилетия е била подготвяна за заграбване на чуждото, не издържа и се разпадна. (Володомир Зеленски)

Единственият подходящ отговор на войнствените заплахи на Путин е да се удвоят усилията в подкрепа на Украйна. Нужни са повече санкции срещу Русия и повече оръжия за Украйна. (Дмитро Кулеба)

Ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води. Целта на конфликта в Украйна е да се заличи правото на страната да съществува. Ние ще продължим да бъдем солидарни срещу руската агресия. Точка. (Джо Байдън)

Не можем, а и няма да позволим на президента Путин да му се размине. (Антъни Блинкън) 

Руският президент Путин вече си осигури място в историята като глупак. Той стана причината за обединението на западните държави и попълването на редиците на НАТО. (Джон Хърбст, бившиамерикански посланик в Украйна, в интервю за„Гордон)

САЩ ще отговорят на използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна със съкрушителен удар на отмъщение срещу руските военни бази или черноморския флотОтговорът може да не е ядрен, но това няма да попречи на американските сили да унищожат черноморския флот на Русия или военните бази в Крим. (Ген.-лейт. Бен Ходжис, бивш командир на американските военни сили в Европа)

 

Решението на Путин да разпореди частична военна мобилизация е признак на слабостРуската инвазия се проваля. Зная, че някои призовават за спиране на боевете, но ако Русия спре да се бие - край с войната, ако Украйна спре да се бие - няма да има повече Украйна. (Урсула фон дер Лайен)

Употребата на сила и принудата за промяна на границите нямат място в 21 век. Агресивните действия на Руската федерация нарушават международното право и териториалната цялост и суверенитета на Украйна, подкопават реда на европейската сигурност. Важно е да останем единни и решителни и заедно да определим колективния си подход и действия. (Шарл Мишел)

Путин ще се откаже от имперските си амбиции, които рискуват да унищожат Украйна и Русия, само ако разбере, че не може да спечели войнатаЕто защо ние няма да приемем никакъв мир, продиктуван от Русия, и затова Украйна трябва да е в състояние да отблъсне атаката на Русия(Олаф Шолц)

Кой се държи днес като хегемон, ако не Русия. Тези, които сега си мълчат, обслужват неволно или сътрудничат тайно на каузата на един нов империализъм, на един съвременен цинизъм, рушащ нашия международен ред, без който мирът е невъзможен. (Еманюел Макрон)

Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно в координация с нашите партньори. Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо. (Жозеп Борел)

В този критичен момент от конфликта обещавам, че ще запазим или увеличаваме военната си подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Ще бъдем спокойни, само когато Украйна триумфира. (Лиз Тръс)

Трябва да премахнем ограниченията срещу Русия. Трябва да разберем, че те вредят повече на Европа. Без тях ще можем да избегнем предстоящите икономически трудности и да върнем стабилността на Европа. (Виктор Орбан)

 

Риториката на Путин е опасна и безразсъдна. Той показа, че войната не върви според плановете му. На руските войски им липсва подходящо командване и големият им брой неизбежно ще ескалира конфликта.(Йенс Столтенберг)

НАТО ще влезе във войната, само ако Москва реши да атакува някоя от страните-членки на блока, и ще защити всеки сантиметър територия на своя съюзник. (Адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО)

Китайската позиция остава непроменена от началото на военния конфликт и тя е, че суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат защитени. Уставът на ООН трябва да се спазва, а интересите на различните страни в него да се отчитат. Трябва да бъдат подкрепяни всички усилия, които биха били от полза за мирното разрешаване на кризата. (Уан И, външен министър на Китай).

 

Трябва да погледнем в очите реалността, че целостта на ООН е изложена на риск заради нахлуването в Украйна на Русия, която е член на Съвета за сигурност. (Фумио Кишида, премиер на Япония)

Сърбия не е стъпвала на чужда територия, нито е застрашавала териториалната цялост на която и да е страна. Това не попречи на 19-те най-богати страни от НАТО да нападнат суверенна държава без решение на ООН през 1999 г. Сърбия подкрепя териториалната цялост на всички страни членки на ООН, включително УкрайнаНо досега няма рационален отговор на въпроса каква е разликата между суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Сърбия, които са грубо нарушени. (Александър Вучич) 

 

Москва и Киев се нуждаят от помощ, за да намерят достоен изход от кризата. Решението на Русия да организира референдуми и да обяви частична мобилизация на резервистите е знак за задълбочаване на конфликта. (Реджеп Ердоган)

 

Оставаме без поддържане на пътищата

От 1 октомври страната ще остане без поддържане на републиканската пътна мрежа . Нито една фирма няма да има право да извършва каквито и да било дейности. Абсолютно цяла България ще бъде засегната, съобщи Стефан Чайковпредседател на Българската браншова камара "Пътища" по тв „България он еър“

Според него по отношение на зимното почистване ситуацията е малко по-различна, защото след идването на служебния кабинет АПИ обяви т.нар. кратки поръчки. 

 

Казваме ли сбогом на знанието 

Всяко пето дете в България, по данни на УНИЦЕФ, е влошило успеха си вследствие на затварянето на училищата, а според българското просветно министерство близо 120 хил. ученици са в риск от отпадане от образователната система.

Преди пандемията всяко осмо дете в края на четвърти клас не може да прочете и разбере прост текст.

Всяко шесто дете е извън училище, а всяко пето – извън детска градина. Близо 10 хил. деца със специални потребности и увреждания са извън образователната система.

Само една трета от 10-годишните деца в света могат да прочетат и разберат проста писмена история. Останалите около две трети не могат да покрият този минимум за четене с разбиране. УНИЦЕФ алармира за глобалната криза в образованието и необходимостта от спешни действия.

"Училищата без достатъчно ресурси, нископлатените и нискоквалифицирани учители, претъпканите класни стаи и архаичната учебна програма подкопават възможността на децата да достигнат пълния си потенциал", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. 

Продължителното затваряне на училища и липсата на достъп до качествено образование по време на пандемията от Ковид-19 засили вече съществуващата криза, което остави милиони ученици по света без базови умения за четене и смятане, предупреждава УНИЦЕФ. 

 

В „Топлофикация“ нищо ново

В „Топлофикация София“ има технологии от средата на миналия век, а гражданите плащат цената за пропуснати екологични и ефективни решения. Това води до влошаване на финансовото състояние на дружеството и невъзможност да погасява непрекъснато растящите задължения към доставчиците. Тази негативна тенденция е известна от години, но въпреки това не са предприети мерки за модернизация. Така от Сметната палата коментират състоянието на дружеството след направен одит за периода 2018-2020 г.

Ръстът на натрупаните загуби към края на 2020 г. възлиза на близо 740 млн. лв., а задълженията на дружеството надхвърлят 1 млрд. лв. 75% от тях са по договорите за доставка на природен газ и се равняват на 63 на сто от сумата на собствения капитал и пасивите на дружеството.

 

 

Тревогата за цените расте

Близо 90 на сто от българите смятат за реална опасността увеличението на цените у нас да стане прекомерно. Рискът от потенциален недостиг на природен газ изглежда реален за близо 80%. Почти толкова се опасяват и от трайна политическа нестабилност в страната, показва проучване на „Галъп“.

Близо 70 на сто смятат, че е възможно да се стигне до недостиг на електричество, а над 70 на сто се подготвят за нова мигрантска вълна. 

56 на сто очакват войната в Украйна да се задълбочи.35% не вярват, че България ще ревизира позициите си спрямо Запада (ЕС и НАТО)37%, че има такъв риск, а28 на сто не знаят какво да отговорят.

Според 38 на сто коронавирусът вече не е заплаха, също толкова обаче са склонни да мислят обратното. 

 

Цифрите говорят

➢ Две трети от българските служители предпочитат да работят предимно от вкъщи, а 85 на сто от бизнесатърси смесени форми на работа - от вкъщи и от офиса, показва ново проучване сред 1200 наети и 500 работодатели. Идеята служителите да работят само от вкъщи подкрепят едва 11 на сто от работодателите, 85 на сто от тях търсят баланс, а само 1/3 са сериозно притеснени от тенденцията служителите вече да не искат да работят от офиса.

 

➢ България е с най-ниски разходи за труд в ЕССпоред данни на Евростат средните разходи за труд у нас през миналата година са били около 7 евро за час. Секторът на услугите регистрира най-голямото увеличение на разходите за труд с 14,4% през първите три месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година. Най-много нарастват заплатите в компании, които търсят квалифицирани работници.

 

➢ За 44% от македонските граждани България е най-големият враг на РСМ, сочи проучване на фондация „Конрад Аденауер“. 52,5 на сто от анкетираните смятат двустранните отношения между България и Северна Македония за лоши. 57,1 на сто са декларирали, че са против френското предложение.37,4% смятат Сърбия за най-големия приятел на страната си. Президентът Стево Пендаровски е на последно място по подкрепа на гражданите от всички досегашни президенти на страната.

 

 

Това ли ни чака

Георги Марков: Европа ще бъде потопена в народен гняв

Тази есен промените са още по-колосални, защото са в световен мащаб и на фона на война в Европа, каквато преди 33 години велики политици като Рейгън, Горбачов, Тачър, Кол и Митеран нямаше да позволят.

На 1 септември започна свръхмащабно военно учение на Китай, Русия и Индия, наречено Восток. Цели 2 седмици. На индийска земя. То сложи край на хегемонията на САЩ. Американците си живяха в комфорт 30 години заради разпадането на Варшавския договор. Но се появи нов мощен военен съюз: Китай, Русия, Индия. Барабар с още 10 страни като Беларус и Казахстан. Е, този съюз не е обявен по Си Ен Ен, но е факт. Щатите имат вече сериозен военен съперник в лицето на много мощен военен съюз с грандиозни човешки, икономически и военни ресурси.

За китайците, които не са медийни герои, казват, че никога не избързват и никога не закъсняват. Очевидно избраха точния момент и не закъсняха и този път.

Успоредно с това, в Узбекистан се събра Шанхайският икономически съюз. Впечатляващо бе ръкостискането на лидерите на Китай и Русия и на индиеца в средата. Ами те направиха демонстративен възел! Много символичен. Стана и още нещо - присъединиха се и Иран, Лаос, Камбоджа, Сирия, Катар и прииждат още емирства. Изумително е! Събраха се представители на 4-милиардно население, какво да кажа повече... Светът е вече друг...

Джорджия Мелони, която ще е първата жена премиер на Италия, след изборите каза, че Европа е политическо джудже и бюрократичен великан. Орбан пък заяви, че енергийни джуджета налагат енергийни санкции на енергиен великан. Според него със санкциите Европа се простреля в белите дробове.

Факт е, че санкциите, които ЕС наложи на Русия, се стовариха на главите на европейците, а не на руснаците. Това е най-идиотското политическо решение на Запада след Втората световна война. То ще разстрои съвсем европейската икономика. Ще доведе до скотски живот милиони европейци, а фирмите до фалити.

Още сме септември, а във Франция закриват спацентровете. Собственици ще фалират. Масажисти, спасители и обслужващ персонал остават без работа. В Белгия спря осветлението на магистралите, в Германия - уличното. В Холандия ще се къпят по 5 минути. Вероятно ще си мият само главите - да не въшлясат. Чака ни студ, мрак и фалити.

Инфлацията и цените са до небесата. Ще има бунтове. Европа ще бъде потопена в народен гняв още преди Коледа. Ще се регистрират и партии "Няма да плащаме!".

(Георги Марков, бивш депутат и конституционен съдия, из интервю за сайта „Епицентър“)

 

Западът замисля да използва зърното за биогориво

Отказът на западните страни от руския нефт може да доведе до глобална производствена криза, пишебританският в. „Таймс“, като се позовава на Банката за международни разплащания. 

Експертите предполагат, че недостигът на енергоресурси ще принуди Запада да използва зърно като източник на биогориво, което на свой ред ще доведе до дефицит на продоволствия. При това световните цени на нефта ще скочат, заради което ще се повишат и разходите за селскостопанските производители. На този фон цените на продуктите ще продължат да се увеличават. 
 

Задава се зима на световното недоволство

Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш при откриването на годишната сесия на Общото събрание. 

"Доверието се руши, неравенствата се разрастват, планетата ни гори. Хората страдат - като най-уязвимите страдат най-много", посочи той и призова всички развити икономики да обложат с данък печалбите от изкопаеми горива и да отделят средства както за компенсиране на щетите от изменението на климата, така и за подпомагане на хората, които се борят с високите цени. 

 

Езикът се превръща в катран

Езикът на насилието и насилствените действия са неразривно свързани. Затова агресивният политически език може да поквари цялата култура. За това предупреждава Денис М. Клаузен, професор по американска литература от Университета в Сан Диего. 

Според него навсякъде хората прочетат нещо в интернет, социалните медии или чуят по телевизията и веднага се ядосват и се настройват агресивно. Те не проверяват дали това, което са чули или прочели, е вярно и реагират без да мислят. Веднъж щом се задейства гневът, това е постоянна реакция, дори ако последващите събития докажат, че той е безспорно погрешен и се основава на грешна информация.

Хората прочитат само първите няколко реда и след това реагират така, сякаш това е целият текст. Съзнанието им се спира на най-провокативните думи и реагира неосъзнато, инстинктивно, а не рационално. Понякога това води до дълбоки недоразумения и дори до враждебна размяна на мнения, а не до спокойно обмисляне.

Венецът „проговори“ 

Цветята, поставени във формата на венец върху ковчега на Елизабет Втора, са били избрани лично от нейния син Чарлз. Изборът му показва не само уважение към родителите му, но и прекрасни познания по ботаника. Венецът включва цветя и зеленина, събрани от градините на Бъкингамския дворец, както и от именията Кларънс Хол и Хайгроув. 

Всяка част от венеца има своето тайно значение и послание. Флоралната композиция включва розмарин, който е символ на това, че човекът ще остане в спомените на близките си. Има и мирта, която е древен символ на щастливия брак. Като специален жест към кралицата и принц Филип, миртата е отсечена от същото дърво, от което е било взето и стръкчето, сложено в сватбения й букет през 1947 г. 

Във венеца има и английски дъб, който символизира силата на любовта. Както и мушкато, рози, далии и други видове цветя, любими на Елизабет. Цветовете, които доминират, са внимателно подбрани, за да съответстват на кралския герб, върху който бяхапоставени. 

Крал Чарлз е пожелал венецът да бъде направен по напълно устойчив за природата начин и да е върху гнездо от английски мъх и дъбови клони, вместо да бъде използвана флорална пяна. 

„Дребни“ новини

Линията на бедност в България за 2023 г. да бъде 504 лв., реши правителството. Увеличението в сравнение с 2022 г. е с 91 лвнай-голямото за последните 10 години. 

Главният прокурор Иван Гешев заведе дело в Конституционния съд, за да защити правата на хора, чиито движими вещи подлежат на конфискация, защото са ползвани за престъпление, без собствениците им да са участвали в него. Това е петото конституционно дело, което Гешев инициира от началото на годината.

Комуникацията, критичното мислене, емоционалната интелигентност, управлението на хора и запазването на психичното здраве като приоритет  са сред основните т.нар. меки умения, които ще са много по-важни за изпълнителните директори в сравнение с техните знания в дадена област. В същото време дипломата за висше образование няма да има особена тежест. Това са част от изводите в проучването на HR компанията Adecco Group.

Частично бедствено положение заради мигрантския натиск е обявено в общините Свиленград и Тополовград. Патрули започват обходи в Странджа, зада се повиши контролът по охраната на границата, да не се допуснат нелегални мигранти към вътрешността на страната, както и да се противодейства на бракониерството и незаконната сеч.

При проучвания на обект Свети Архангел при село Дъбница, археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло нарушаване на некропола на селището. Изкопите са направени с тежка земекопна техника. Местността се е обитавала близо 6000 години – от късната каменно-медна епоха до 13 век. Находките показват изключително висока материална култура на населението.

Азербайджан възнамерява да удвои доставките на газ за европейския пазар през следващите пет години.Само за текущата година възнамерява да увеличи износа на газ за европейския пазар до 11,5 млрд. кубметра, като по този начин Южният газов коридор ще достигне пълна мощност. Интегрираната система от тръбопроводи Южен газов коридор е с дължина 3500 км и преминава от Баку до Южна Италия през Грузия, Турция, Гърция и Албания. Капацитетът на системата е 16 млрд. куб. метра, а основен източник на суровината е находището "Шах Дениз", чиито запаси се оценяват на 1,2 трлн. куб метра.

17 държави извън ЕС са поканени на първата среща на новия европейски политически форум в Чехия на 6 октомври. Идеята е на френския президент Макрон и има за цел да улесни по-тесния обмен между държавите от ЕС и тези, които остават извън блока, независимо дали по свой избор, или защото в момента не отговарят на критериите за членство.

Китай инсталира през миналата година почти толкова промишлени роботи в заводите, колкото останалата част от света заедно. През 2021 г. доставките на промишлени роботи са нараснали с 45% на годишна база до над 243 хил. единици, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

Из архива

Костов насила станал лидер на СДС

Хората имаха респект, но не и страх от менНикого не съм преследвал и санкционирал. Накараха ме насила да стана лидер на СДС. Аз никога не съм имал желание. Бях си експерт, който се занимава с икономика и иска да помогне на политическата сила със своята експертиза, заяви в интервю за БНР бившият премиер Иван Костов.

На въпрос за мотивите да напише новата си книга „Политиката отвътре“, той отговаря: Много хора  влизат в политиката и стават министри, зам.-министри и депутати, без да имат политическо минало и битие. Те не знаят какво е политиката. Идеята ми е да се опитам да им покажа какво точно е тя. Влизащите в политиката не са наясно какво се очаква от тях, не знаят, че ще носят отговорност и ще правят трудни избори

Тежки неща трябваше да се понасят. Налагаше се понякога да избираме по-малкото зло. Може би решението за подкрепа на НАТО за възпиране на Милошевич в опитите му да обезлюди Косово, беше от най-трудните.

През 1997 г. имаше проблясъци в някои хора. През цялото време бяхме по-слаби от посткомунистическата общност, която саботираше прехода, а и все още го прави. Преходът още не е завършил. Неговият край ще дойде, когато се постигне една от основните ценности на ЕС - върховенството на закона. Ако го няма това върховенство, дори да има многопартийна демокрация, тя се изражда. Необходимо е гражданското общество да стане по-голямо от посткомунистическата общност, заяви Костов