Новини Реакция Светът

Турция ще се откаже от руската платежна система Мир

  28.09.2022 12:57  
Турция ще се откаже от руската платежна система Мир

Трите турски държавни банки, които са разрешили руската платежна система "Мир", ще се откажат от нея след предупреждения от САЩ, съобщи днес високопоставен турски служител пред АФП.

"Сега се извършват плащания, но е определена бъдеща дата" за спиране на системата "Мир", каза източникът на АФП, пожелал анонимност. Той не посочи датата. Тези три държавни банки - Халкбанк, Зираат и Вакъфбанк, засега разрешават транзакции с карти "Мир". Две от най-големите частни банки в страната - Денизбанк и Ишбанк обявиха миналата седмица, че спират използването на платежната система "Мир".

В петък Узбекистан също обяви, че е прекъснал работата на банковите карти "Mир" по "технически причини". Картите "Мир" сега могат да се използват само в няколко държави, включително Беларус.

Много зависима от руския газ и петрол, Турция отказа да се присъедини към западните санкции, наложени срещу Русия след нахлуването в Украйна. В страната, популярна дестинация за руските туристи, пристигнаха хиляди руснаци от началото на войната, припомня АФП.

Турция обяви разширяване на обхвата на системата "Мир" след среща в началото на август между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин. Вашингтон обаче незабавно предупреди турските компании и банки, които търгуват с Русия, за риск от възможни санкции.