Новини Реакция Светът

Утре в 15 ч. Путин подписва анексията на украинските територии

  29.09.2022 14:40  
Утре в 15 ч. Путин подписва анексията на украинските територии

Церемонията по подписването на договорите за присъединяването на новите територии към Руската федерация ще се състои в петък, 30 септември, в 15:00 ч. в Кремъл, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Утре в Големия кремълски дворец, в залата "Свети Георги", в 15:00 ч. ще се състои церемонията по подписване на споразумения за присъединяване на нови територии към Руската федерация. По време на събитието президентът Путин ще произнесе обширна реч. Това не е обръщение на президента към Федералното събрание, много е важно да не се обърква. Това е различен формат, обръщението на президента ще се състои по-късно, ще информираме за него своевременно", каза Песков.

Той уточни, че по време на церемонията в Кремъл към Русия ще бъдат приети четири нови територии, явно визирайки украинските области - Херсонска, Запорожка, Луганска и Донецка.

"И четирите, всички територии, които проведоха референдуми и поискаха това от руската страна", обясни говорителят.

Той добави, че в рамките на церемонията Путин ще се срещне в Кремъл с ръководителите на Донецката народна република (ДНР), Луганската народна република (ЛНР), Запорожката и Херсонска област.

"Разбира се, тези срещи ще се проведат в рамките на тази церемония", каза Песков.

Договорите за териториите, които влизат в състава на Руската федерация, ще бъдат подписани преди Съветът на федерацията да разгледа свързаните с тях въпроси.

"Във всеки случай първо ще има подписване", посочи Песков, когато беше попитан защо събитието е насрочено за 30 септември, а заседанието на Съвета на федерацията - едва за 4 октомври.

За възможността утре да бъдат анексирани украинските територии се разбра първо от публикация на пропагандиста Владимир Соловьов в Телеграм.

"Депутатите от руската Дума са получили покана да присъстват на събитие в Кремъл утре в 15 часа, което ще е с участието на президента Владимир Путин", написа той. 

Според изключително популярният Телеграм канал "Генерал СВР", който често разполага с вътрешна информация, руският президент Владимир Путин обмисля няколко варианта за по-нататъшни действия след признаването на "референдумите" в окупираните територии.

"Тежкият вариант е териториите на украинските области в техните административни граници да бъдат обявени за част от Русия и да последва "антитерористична операция за освобождаване на неконтролираните части от тях. Има и два "леки" варианта: единият - признаване на резултатите от "референдумите", но искането за присъединяване към Русия да се разглежда след "освобождаването" на всички територии в административните граници, а другият - анексиране само на т.нар. ЛНР като напълно освободена, а останалите - след пълното им "освобождаване". В обкръжението на Путин няма особени илюзии относно избора на президента, като всички вярват, че той ще избере най-лошия вариант", пише "Генерал СВР".