Анализи

Нямат идеология: кои са избирателите на Има такъв народ

  30.09.2022 17:46  
Нямат идеология: кои са избирателите на Има такъв народ

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов винаги публично е заемал проевропейски позиции. Много от оттеглящите се от партията му гласоподаватели преминават към "Възраждане" и "Български възход", които са проруски настроени. Това обаче се дължи не толкова на тяхна геополитическа преориентация, а че симпатизантите следват поведенческия му модел и всъщност не са идеологизирани.

Това коментираха пред "Дневник" социолози и политолози по повод промените в подкрепата за партията, която извървя пътя от победа през юли 2021 г. до опасността да не попадне в 48-ото Народно събрание според последните прогнози.

На предстоящите предсрочни избори за "Има такъв народ" отново се очаква да гласуват предимно млади хора, но тя вече не е техният категоричен избор, показват още анализите им.


Данните след вота ще покажат кои са останали най-верните привърженици на бившия тв водещ, доколко те могат да бъдат гледани като твърдо ядро и какво политическо бъдеще определя това за формацията, за която доскорошни партньори от "Продължаваме промяната" вече обявиха, че отива в историята. Кои са хората, които (продължават да) гласуват за Слави Трифонов и защо са въпроси, които интересуват и опоненти, и избиратели.

Показателен ще бъде и вотът в чужбина (през април и юли миналата година те спечелиха и изборите извън България, но през ноември останаха трети), както и дали са привлекли привърженици от друга партия. От активността ще зависи и ще преминат ли бариерата. Два дни преди вота, прогнозите показват, че ако успеят да влязат, сигурно ще са най-малката партия в бъдещото Народно събрание.

В същото време, част от избирателите им остават фенове на Слави Трифонов, които задават въпроси кога ще се върне на екран или кога ще има концерти, а не за партийните приоритите (видно от форумите под живите връзки, които той направи и в тази кампания).

Какъв е верният избирател на партията

За 5 месеца - между юли и ноември 2021 г. "Има такъв народ" изгуби над 62% от гласоподавателите си.

При очаквана от социолозите активност, сходна с тази на изборите през 14 ноември, за влизане в парламента ще са нужни около 106 хиляди гласа.

При подобен сериозен отлив в рамките на година се оказва трудно да се класифицира ядрото и съответно верният избирател на "Има такъв народ".

"Слави затова е Слави, защото няма твърд избирател. Не съм сигурен, че "Има такъв народ" има ядро. Не е добила ясна физиономия", коментира пред "Дневник" Първан Симеонов от агенция "Галъп".
Добавя, че кампанията на партията е опит дефектът да се превърне в ефект. "Идеята, че събаря постоянно вече не може да я опровергае. Единственото, което може да се очаква, е да се опита да я използва в своя полза - т. е. да каже: "Аз съм този, който събаря управленията, когато не са това, което трябва да бъдат". Затова и физиономия сред избирателите не можем да търсим, защото вотът е протестен. Даже наказателен - да гласуваш за някой, който да е контра на мейнстрийма. По същата логика хората гласуват за "Възраждане", посочи Симеонов.

Първан Симеонов:

Слави Трифонов има избухлив електорат, от който може да се очаква всичко.

Според данните на "Галъп" в профила на гласувалите за "Има такъв народ" на последните избори преобладават най-младите (18-30 г.), неработещите и жителите на градовете.

Според Геновева Петрова от "Алфа Рисърч" след емоционалния вот от 2021 г., на който е липсвала рационална мотивация, той се е разпилял между различните партии.

"Това, което наблюдаваме в проучванията през последните месеци е, че сред техните симпатизанти отново се открояват най-младите избиратели, без "Има такъв народ" вече да е водещата партия в техните предпочитания. Открояват се избиратели, които повече или по-малко споделят разочарование, своего рода сърдити на всичко, подобно на Трифонов, който излъчва такова отношение. Останал е малък дял от миналогодишното голямо електорално тяло, което както бързо мотивираха, така бързо загубиха", коментира пред "Дневник" Петрова.

Петвора добавя, че 18-30-годишните отново са сред най-слабо мотивираните да гласуват въобще, а доколкото имат предпочитания те са първо към ГЕРБ, след това "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", но с много, много ниски равнища на подкрепа.
"Има такъв народ" успя през изминалата година да мобилизира и хора, традиционно негласуващи, но като фенове на творчеството на Трифонов, те го подкрепиха. Фактът, че през изминалите три избора, тази партия имаше драматични разлики в изборните си резултати, показва липсата на ясно установен профил на техния избирател. Голямото предизвикателство пред партията, е Трифонов да успее да задържи този електорат", коментира пред "Дневник" Евелина Славкова от "Тренд".

Професора по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев, който изследва групите на симпатизанти на "Има такъв народ" в социалните мрежи каза следното:

"Основното за тези хора е, че не се интересуват от политика. Не видях нито веднъж някой да попита например защо не повишите пенсиите, защо не дадете пари на еди кого си, единствените реакции са, че трябва да се отмъсти на политическата класа, че трябва да им се даде да се разберат. Това са аполитични хора, които са обидени и виждат в този човек отмъщение. Последните ми впечатления са, че много от тези хора, които влизат в групите на "Има такъв народ", са вече преминали най-вече към "Възраждане" или друга от станалите много протестни партии", заяви Дичев.