Новини

Газът за октомври ще бъде под 240 лв., обяви регулаторът

  30.09.2022 17:50  
Газът за октомври ще бъде под 240 лв., обяви регулаторът

Цената на природния газ за октомври ще бъде под 240 лева за мегаватчас. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти, цитиран от БТА. На брифинг регулаторът обяви своята работа, свързана с това газовата връзка с Гърция да влезе в търговска експлоатация от 1 октомври.

Окончателното решение за цената ще бъде взето в събота следобяд.

За цена под 240 лв. на мегаватчас при 353.21 лв. през септември, заговори първо изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. Преди около седмица тя мотивира прогнозата си със започналото поевтиняване на борсите. В момента тя е малко над 200 евро за мегаватчас като в края на август бе достигнала до 346 евро.

Днес Иванов заложи на това по-голямо от очакваното от 30% поевтиняване с факта, че България от утре би трябвало да започне да получава цялото договорено количество от Азербайджан от 1 млрд. куб. м годишно. За момента тя получаваше една трета от него, защото газовата връзка не бе готова.

Иванов обясни, че за момента са резервирани 1.570 млрд. куб. м от капацитета на тръбата, който е 3 млрд. куб. метра годишно. Останалите 1.430 млн. куб. метра ще бъдат предоставени на други компании, които да пренасят природен газ. Вероятно това ще бъде в посока към Румъния, Унгария и Словакия, прогнозира Иван Иванов.

Днес КЕВР прие три решения, с които документално издаде всички необходими разрешения на оператора на газовата връзка с Гърция, за да започне търговската експлоатация на газопровода.