Новини

Апокалипсисът се отменя: Азерски газ потече по интерконектора към България тази сутрин

  01.10.2022 11:37  
Апокалипсисът се отменя: Азерски газ потече по интерконектора към България тази сутрин

От 7 часа тази сутрин България получава пълните количества азерски газ по интерконектора с Гърция. Това обяви Деница Златева – изпълнителен директор на "Булгаргаз" в специалното студио на БНТ, посветено на официалното въвеждане в експлоатация на газовата връзка с Гърция.

След пускането на интерконектора предложената цена на природния газ за октомври е 233.49 лв./мВтч, или близо 34 лв. по-ниска от септемврийската. Предстои цената да бъде утвърдена на заседание на КЕВР днес. Договореното дневно количество газ, което ще постъпва по тръбата, е 29 000 мегавата.

"Това събитие е наистина огромно по значимост и за България, и за съседните ни държави, и за ЕС. Ние диверсифицираме както маршрутите, така и източниците на доставка. Това събитие има видим и реален ефект върху българските потребители, дава и глътка въздух по отношение на конкурентните цени, диверсифицирането на доставките. Най-важното за нас като дружество е, че тази сутрин от 7 часа по интерконектора потече цялото количество азерски газ на договорената цена", каза Златева.

Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз", заяви че след пускането на интерконектора България, съвместно с Румъния, Словакия и Унгария може да транзитира увеличени количества азерски газ към Европа.

"Това е инициатива, следствие от меморандума за партньорство с Азербайджан. От началото на август започнахме да работим в тази посока - това, което беше договорено между г-жа фон дер Лайен и г-н Илхам Алиев за увеличаване на количествата азерски газ в дългосрочен план на територията на целия Европейски съюз".

Днешният ден е и началото на газовата година. И до този момент количества азерски газ достъпваха до България, но 1 октомври е ключова дата по отношение на цените, коментира още Малинов.