Коментари

Седмичен коментар

  10.10.2022 09:05  
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

3- 9 октомври

Хората очакват разбирателство и разум

България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство, което да преведе страната през идващата зима. Изключително важно е партиите да намерят общ език. Резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Според държавния глава: „Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения.

Само цифри

➢ ГЕРБ добавя 39 хил. гласа и се връща към равнището от миналия юли.
➢ Нови 128 хил. избиратели за „Възраждане“.
➢ Партията на Стефан Янев проби със 116 хил. гласа, като 40 хил. от тях са от разочаровани гласоподавватели на ПП.
➢ От вота в чужбина ДПС спечели три мандата, а „Възраждане“ и ДБ по един, ГЕРБ загуби три мандата, а БСП и „Български възход“ – по един. ПП нито печели, нито губи мандат.
➢ От имащите право на глас 6 602 990 души до урните са отишли 2 601 696.
➢ Почти без разлика (0.83%) е активността сега в сравнение с ноември 2021 г., когато е била 40.23%. На парламентарните избори тогава са гласували 2 669 260 души. 
➢ Малко над 3 млн. лв. (без ДДС) са похарчили политическите партии за реклама в медиите за предизборните си кампании.

 

Чии интереси обслужват политици, които тласкат България към война

С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО, защото сега това означава война НАТО-Русия. Ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази се прикрива това. Това каза президентът Румен Радев в Прага, където участва влидерската среща на Европейската политическа общност.

"Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговори на българите, чии интереси обслужват", заяви Радев и уточни: "Изумително е, че на фона на енергийната и икономическата криза в цяла Европа „Демократична България“ бърза да тласне страната ни във войната още преди да бъде свикан парламентът“, посочи още държавният глава.

Многострадалната автомагистрала 

На 4 октомври тя навърши  48 години от първата си копка. „24 часа“ прави сравнение: „Хеопсовата пирамида е построена за около 20 години – между 2670 и 2650 г. пр.н.е. Едно от чудесата на света“.

Първата копка на „Хемус“ е предшествана от тригодишна предварителна работа за избор на най-сполучливото, най-рационалното, най-съвременното и най-перспективното предложение за строежа. Преодолени са немалко трудности. Сега надеждата е поне за вековния юбилей на магастрилата тя да бъде завършена. Какво толкова – пише „24 часа“, остават само 52 години. Не са забравени и фактите, че бивш премиер с прочутия си джип обикаляше още по-прочутата магистрала, за да прави реклама на собственото си управление.

Дължината на „Хемус“ е 480 км. До момента са построени по-малко от 200 км.

САЩ ни помагат с 40 милиона за армията

Финансирането е предназначено за подкрепа на модернизацията на българските военни сили, засилване на колективните отбранителни усилия на НАТО в региона и за оперативната съвместимост на България срещу повишените рискове за Алианса.

България е важен елемент от възпиращата и отбранителната мисия на НАТО на източния фланг, се казва в съобщение на американското посолство.Военното финансиране е част от подкрепата, обявена от държавния секретар на САЩ Блинкен за укрепване на украинската сигурност.

 

 

Развръзката дали ще има ново правителство може да се проточи и до Коледа

Това стана ясно, след като президентът Радев обяви, че изборите не дадоха на никоя партия да управлява сама. Според него това е ясен знак, че хората очакват общи решения, защото България има нужда от устойчив парламент.

Колкото и да се бавят процедурите, според сроковете, посочени в Конституцията, партиите ще могат да преговарят най-много до Коледа или Нова година. Ако дотогава разбирателство за кабинет няма, избори са възможни най-късно през март, коментира държавният глава.

Радев подчерта, че ще предостави достатъчно време на политическите партии да могат да обсъдят принципите и приоритетите, около които да се обединят, така че да се излъчи управленско мнозинство и правителство: Очаквам да не забравят, че на първо място трябва да поставят интересите на българските граждани. Изключително важно е да имаме парламент, защото българският конституционен модел на властта се основава именно върху Народното събрание.

Изтребители втора употреба в очакване на F-16

Шведските изтребители „Грипен“ бяха фаворит за нов боен самолет за ВВС през 2017 г. Офертата за тяхбеше предпочетена пред тази за F-16. Както е известно, решението за купуване на „Грипен“ бе взето буквално в последния ден от мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков, в което воененминистър беше Стефан Янев.

Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов ревизира това решение, развали търга, обяви нов и бяха платени повече от 2 млрд. лв. за осем нови F-16. Тогава, опитвайки да вземат сделката, шведите предложаха вместо осем да ни продадат десет „Грипен“. В последна сметка беше потвърденаофертата на САЩ за покупката на още осем изтребителя F-16 за 2,2 млрд. лв. 

Сегашното служебно правителство е поискало да сключи сделка за 10 шведски изтребителя „Грипен“.Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист. „24 часа“ съобщава, че разполага с това писмо, изпратено на 30 септември. Дни преди това - на 16 септември, Стоянов обяви, че България обмисля оферти от Швеция и Франция за наем на „Грипен“ или „Мираж“

В него министърът иска оферта за закупуването на 10 изтребителя „Грипен“, които да бъдат произведени и доставени за две години след сключването на договора, както и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.

Във връзка с тиражираната информация, че България купува самолети „Грипен“, Стоянов заяви, че кабинетът само събира оферти. България е поканила четири страни да направят предложения за самолети втора употреба – Швеция, Франция,САЩ и Израел. Досега има отговори от Швеция и Франция.

Разминаване в милионите

Няма как предвиденият ремонт за спортното стрелбище в София да струва 6 млн. лв., каквито цифри видяхме с моя екип в документацията. Служебният спортен министър Весела Лечева коментира, че възстановяването на стрелбището ще струва поне два пъти по-малко – най-много 3 млн. лв., които вече са осигурени.

Според Лечева предвидените 1,5 млн. лв. за строеж на нова зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски“ са били пренасочени за енергийната ефективност на сегашните обекти. Според предишното ръководство това станало със знанието на ресорната федерация. „Говорих с Илияна Раева и тя остана неприятно изненадана от подобно развитие на нещата“, съобщи служебният спортен министър.

Стопяваме се бавно

Тенденцията на намаляване на населението продължава вече четвърто поредно преброяване. Една трета от него е съсредоточено в шестте най-големи града. Средно България намалява годишно с 55-60 хил. душиИма области, в които населението намалява по-бързо от другите – например една четвърт от населението в област Видин е изчезнало, съобщи председателят на НСИ доц. Атанас Атанасов по бТВ.

Според доц. Георги Бърдаров българите се топят бавно. В някои региони всеки трети е над 65 години.Ние сме в процес на демографско остарявяне, сега сме 6 519 789Големите проблеми пред страната са миграцията и смъртността. За 40 години загубата на население се изчислява на над 2 400 хил. души, най-голямото топене, откакто има преброявания у нас, каза Бърдаров пред БНР

Най-обезпокоителна е възрастовата структура, която е социална бомба. Активното младо население е критично малко. Минимумът, под който не бива да падаме, е 4-4,5 млн. души за нашата територия.

Банките стават по-богати

Приходите на банките от лихви възлизат на близо 2,22млрд. лв. към края на август, показват отчетите на банките, публикувани от БНБ. За сравнение в края на юли приходите им от лихви бяха близо 2 млрд. лв

От такси и комисиони банките са получили над 1,15млрд. лв. в края на август, като сумата в края на юли беше 996 млн. лв. През последните месеци банките на няколко пъти повишиха таксите си, предстои и ново увеличение.

Към 31 август печалбата на банковата система е 1,4млрд. лв., с 496 млн. лвповече спрямо осемте месеца на 2021 г. Активите на банките нарастват с 1,4 млрд. лвдо 146,5 млрд. лв.

Разни партии, разни предложения

Бойко Борисов поиска да обедини всичко, де що може - с акцент върху ПП и ДБ, под мотото "Заедно срещу Путин". Стефан Янев измишльоти "кабинет на супермалцинството". ДПС избели червените линии с призив за забрава на враждите. Срещу този отбор на компромиса застана другият, за който служебното правителство е по-малкото зло. ПП гръмко декларира, че планира дълъг живот, за никаква прегръдка с ГЕРБ и ДПС не може да иде реч. Почти дословно същото казаха ДБ и БСП. Скандалджиите от "Възраждане" са си добре в самотна вселена. Мандатите на ГЕРБ, ДПС и БВ не стигат 121, другият отбор е още по-далеч от числото. 

Така с много голяма вероятност се очертаханови избори и служебни правителства. (Из коментар на „Сега“)

Корупцията и рушветите не са най-страшните

Има нещо по-страшно. Когато човек има законни права да направи нещо без корупция и рушвет... и не му позволяват. Това е най-страшното в нашата България. (Константин Мишев, фейсбук)

Дълго време сме в безвремие

Това се отнася не само за бизнеса, но и за цялата страна, коментира в „24 часа“ Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO – българската стартъп асоциация. Чиновниците са се научили до съвършенство да създават усещането, че работят, но реално нищо да не довършат. Политиците разбират, но битката е с администрацията, която е пълна с хора, които не са плащали заплати. Те не знаят как работи икономиката, нямат представа откъде идват парите. 

Опитахме се да обясним на партиите, че са отговорни да водят разговора къде ще бъде България след 30-50 години. Има два вида бизнес – конкурентен на световния пазар и бизнес, който се храни от обществени поръчки, смята Иванов.

Кралят на ябълките изкоренява ябълки

Ако на щандовете имаше български и вносни плодове на еднакви цени, никой нямаше да посегне към чуждото. И не защото сме най-добрите агрономи, а защото имаме плодородни почви, слънце и вода.

Това заявява агробизнесменът Красимир Кумчев, наричан Краля на ябълките, в отговор на въпроса на „24 часа“ защо изкоренява ябълкови дървета, които са короната на неговия живот.

Глас на вятъра

Проф. Пламен Киров обяви, че в България и чужбина 90 хил. избиратели са пуснати бюлетини „Не подкрепям никого“. Никакъв протестен вот няма, тъй като такъв вот означава да отидеш да гласуваш протестно, тоест за по-малкото зло. 

Когато пускаш недействителна бюлетина, твоят глас по никакъв начин не се отразява на политическите партии. Това е глас на вятъра.

Байдън не бил ястреб, а гълъб

На България ѝ предстои да влиза във война с Русия, защото такава е волята на САЩ. Каквото поиска Америка, това ще стане. България няма да може да избегне това бреме. Целият смисъл в културно-политически план е да се изпратят в Русия да кажем дори две батальонни тактически групи, за да може българи да убиват руснаци и руснаци да убиват българи. За да може българо-руските отношения най-после да се окървавят.

Политическата задача на България е създаване на правителство въпреки всичко, с всички средства и на всяка цена. Защото от това правителство се очакват две неща – да обяви война на Русия в състава на НАТО и да обяви редовна мобилизация, за което знаем отсега, че няма да се получи – България няма наборна служба от десетилетия.

Широка, яростна и истерична подгряваща група от социолози и политолози внушава всеки ден на българите, че ако не се изгради правителство, ще настъпи краят на света, а следващи близки избори биха били национална катастрофа.

Очаквам пълна победа на американското посолство. Ще бъде изградено правителство в последния момент, което ще бъде благословено като спасение на България. Обединена Европа днес съвсем не е толкова единодушна по въпроса за ефективни военни действия срещу Русия и може да се разцепи. За България единственият полезен жизнетворен ход е отказът да участва в ефективни бойни действия.

Байдън е този, който не позволява на НАТО да участва пълноценно в тази война. Байдън не е ястреб, макар че от време на време играе ястреб, той е гълъб. Байдън като че ли е последната пречка пред преминаването на войната, която тече де факто, към война де юре. (Доц. Валентин Вацев, анализатор, БНР)

Яйца и камъни летят в Охрид

Ковачевски не е съгласен с името на новия български клуб 

Няколкостотин души скандираха традиционното за РСМ „Българи - татари и фашисти“. Този път действието се разви в Охрид пред сградата на официално открития български клуб „Цар Борис Трети“. Според агенция БГНЕС част от протестиращите са носели плакати с надписи срещу България и призиви срещу ЕС, който подкрепял „фашистките искания на България“. Срещу сградата полетяха яйца и камъни.

Официална подкрепа бе получена лично от лидера на опозицията Християн Мицкоски, който призова за „масово“ участие в протеста срещу откриването на българския клуб. Присъедини се и проруската формация „Левица“ на Димитър Апасиев.

„Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко движение. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да регистрира сдружението „Цар Борис Трети“. Затова призовавам гражданите да мислят положително и да видят какво се прави наистина“. Това заяви Тиме Блажевски, председател на клуба „Цар Борис Трети“. Решихме да създадем клуба след подписването на Договора за добросъседство между България и РСМ, с което искаме да допринесем за подобряване на отношенията, да градим мостове и да сближаваме народите ни. Но почти година след регистрирането на нашето сдружение всичко се обърна наопаки, каза още Блажевски.

Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът и член на ръководството на опозиционната партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично ще внесе в парламента на РСМ „проектозакон, който забранява създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия райх и фашисткия режим“. 

На откриването на клуба присъстват и българският посланик Ангел Ангелов.

Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, въпреки че е открит от граждани на Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква полза. Откриването на културен център трябва да носи името на някой, който обединява, а не на някой, към когото гражданите на тази страна имат негативни чувства, не само македонците, но предимно евреите, защото знаем какво се случи на еврейската общност у нас през Втората световна война", заяви северномакедонският премиер Димитър Ковачевски.

За Украйна успех, за Русия - тероризъм

Взривяването на моста, който свързва Крим с континентална Русия, е организирано и проведено от командоси от Службата за безопасност на Украйна, съобщи украинската агенция УНИАН, като се позовава на свой източник от специалните служби.

От началото на войната мостът се използва за снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа инфраструктурна цел на Киев. Създаването на алтернативна логистика отнема време, а боевете в южната част на страната са в ход в момента.

Путин възложи на Федералната служба за сигурност да засили мерките за сигурност на Кримския мост и преминаващите по него електропровод и газопровод.

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде унищожено, всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна, всички окупатори от Русия трябва да бъде изгонени." Това написа в Туитър Михайло Подоляк, шеф на кабинета на украинския президент Зеленски, по повод на взрива.

Взривът, която разруши част от Кримския мост и уби трима души, а експертите определиха като ключов момент от войната, за Украйна е успех, а за Русия – терористичен акт.

Западът ще проверява как Украйна харчи помощите от ЕС

От обещаните 9 млрд. евро Европейският съюз е предоставил само 1 млрд. евро на Киев. Въпросът в ЕС е как да финансира Украйна в случай на ограничаване на собствените й национални бюджети.Украйна очаква да получи 38 млрд. долара бюджетна помощ от международни партньори през 2023 г., отбелязва „Файненшъл таймс“.

Председателят на комисията по икономически въпроси на украинската Рада Наталуха призна: „Ако не получим финансова помощ в посочения размер, ние сме свършени".

Междувременно стана известно, че Западът изисква одит на вече изразходваните от Украйна средства.

 

Човек на „Възраждане“ регистрира търговска марка „Коста Копейкин“

Това става ясно от справка в регистъра на търговските марки. Адвокатът Диана Попова, специалист по интелектуална собственост, написа във фейсбук: „Вероятно лидерът на „Възраждане“ смята, че като притежава търговска марка „Коста Копейкин“, може да забрани на трети лица да използват този словен елемент и да започне съдебни битки“.

Не сме в парламента, защото говорим истината

Истината се плаща скъпо. Не сме в парламента, защото имаме лошия навик да говорим истината, заяви Мика Зайкова от ИТН пред БНТ. 

Вярвам, че ще бъдеш премиер

С тези думи председателят на Европейската народна партия Мартин Вебер се обърна към Бойко Борисов в поздравителен адрес за спечелването на изборите от ГЕРБ.

Радев предложи да си върнем нашите младежи

Поводът е войната по пътищата с пияни и дрогирани шофьори. Цяло поколение в страната бе с разгърната система за масов спорт, за природосъобразен начинна живот, за патриотично възпитание. Сега берем резултатите от това. Трябва да си върнем нашата младеж.

Радев заяви това в Ямбол, където откри инициативата„Спортувай с президента“.

Поредното извънредно заседание в БСП

В многогодишните си разправии кой - кого, социалисти поискаха остгавката на ръководството на партията и свикване на конгрес. В навечерието на това събитие младежкото обединение на БСП обяви: 

„Партията има нужда от цялостно ребрандиране и изграждане на изцяло нов публичен образ... чрез модернизиране на комуникационните похвати на БСП... Имаме належаща нужда от задълбочен и откровен разговор на всички нива в БСП и категорични решения за последващи действия... От една нова посока, която изисква смяна на образа на БСП и категорични действия за обновление.

Младите в партията от какво имат нужда – може би първо да се научат да говорят на книжовен български език.

Като че ли на всяко свое събиране висшият орган на БСП иска някакви оставки или нов конгрес. На добър час!

Опаковат Бузлуджа със златист плат?

Това предлага жител на Казанлък, участвал в конкурса за иновативни идеи, обявен от Френския институт у нас, Института „Сервантес“ в София и испанската фондация „Билбао Арте“, свързани с възстановяването и използването на монумента на Бузлуджа. 

Путин на 70

Беларуският президент Лукашенко съобщи, че ще подари трактор "Беларус" на руския си колега Путин по случай неговия 70-и рожден ден.

„Тракторът е най-добрият, ръчно сглобяем и има множество настройки за извършването на различни работи. Но аз ще му предложа една настройка - сеялка. Ще сеем пшеница, може би и още нещо. Стакива трактори може да се отглежда жито, което да се праща в Полша и Европа, за да не гладуват и да не крадат от Украйна жито, а да пращат на бедните страни, каза Лукашенко

Руският патриарх Кирил изпрати писма до свещениците в страната с призив за двудневни молитви за здравето и дълголетието на Путин. "Бог Ви е поставил на лостовете на властта, за да извършвате важна работа и да поемете отговорност за съдбата на нашата страна и за хората, които принадлежат към нея", се казва в поздравителна телеграма на патриарха до Путин.

Путин беше поздравен от турския президент Ердоган, президента на Таджикистан Емомали Рахмон и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

"Докато има Путин, ще има и Русия", се посочва в поздравление до юбиляра на председателя на Държавната дума Володин.

Кога ще коронясват Чарлз III

Коронацията на Чарлз III, която вероятно ще бъде през пролетта или лятото на 2023 г., се очаква да бъде в съответствие с неговата визия за по-модерна монархия.  

Чарлз ще бъде коронясан заедно с Камила на церемония, която ще бъде по-кратка, по-малка и по-евтина от тази на кралица Елизабет II. На нея ще бъдат поканени представители на различни вероизповедания и общностни групи - в съответствие с желанието на краля да отразява етническото многообразие на съвременна Великобритания. 

73-годишният крал Чарлз III е най-възрастният монарх в британската история.

„Дребни“ новини

Месец след потопа в Карловско държавата започна поставянето на фургони за пострадалите. Те обаче са негодни за живеене, защото в тях има само по три легла без матраци, малко кухненско пространство и санитарен възел. Няма други мебели и отопление.  

България досега се гордееше, че в 9 от 10 автомобила в Европа има части, произведени в нашата страна. Съвсем скоро ще можем да кажем, че във всеки европейски автомобил има български елементи, защото имаме потвърждение от нов инвеститор, който е глобален производител в автомобилната индустрия. Това съобщи служебният икономически министър Никола Стоянов.

Пет дни след първия учебен ден конкурс за нов шеф изненадва директорката на Италианския лицей в Горна баня. Той трябва да смени Величка Велянова, която ръководи лицея от 1988 г. Обявата е качена на сайта на училището. Срокът е до 21 октомври. Културното министерство дори не уведомило италианското посолство. 

Сред като президентът Путин подписа указ, според който Запорожката АЕЦ в Украйна става руска държавна собственост, генералният директор на МААЕ Гроси заяви, че централата е украинско съоръжение.

Европейският парламент прие закон, според който от края на 2024 г. ще има единен стандарт за зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети и фотоапарати. Очаква се така да се спестят годишно най-малко 200 млн. евро.

Президентът Байдън обеща нов пакет от 625 млн.долара помощ за сигурността на Украйна, което предизвика предупреждение от Москва, че подобен ход рискува пряк военен сблъсък между Русия и Запада.

Доставянето на тежки оръжия на Киев затвърждава статута на САЩ като участник в конфликта. Москва възприема това като непосредствена заплаха за своите стратегически интереси, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов по повод новата военна помощ на САЩ за Украйна.

Според секретаря на Съвета по сигурността на Русия Николай Патрушев, САЩ, Великобритания и техните сателити искат не само да проточат руската специална военна операция в Украйна, но и да прехвърлят военните действия на територията на РусияНа практика руските войски в Украйна воюват не с украинските сили, а с целия НАТО, каза той

Из архива

Нашите таланти са по-ценени в чужбина, отколкото у нас

Още в зората на космическата ера българските учени създават група за изучаване на Космоса, която по-късно прераства в Лаборатория, а след това в Институт за космически изследвания към БАН. През 1971 г. български прибор полетя в Космоса и тогава България беше призната от ООН за 18-тата космическа страна в света. Пак по тази програма беше осъществен и първият пилотиран български космически полет – нашият полет на 10 април 1979 г. с командира Николай Рукавишников. С него България зае шесто място в света като участничка в пилотирани космически полети и стана третата, произвела космически храни след СССР и САЩ. 

Често ме наричат герой заради този полет, но аз се чувствам уютно просто като обикновен човек, имал щастието да сбъдне мечтата на живота си.

През 1981 г. в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава бяха изведени в Космоса два изкуствени спътника на Земята изцяло с българска апаратура, създадена от нашите учени акад. Кирил Серафимов, акад. Димитър Мишев, Митко Гогошев и другите ръководители на научните програми. Акад. Мишев беше десетият учен в света награден с международната награда „за съществени и дълготрайни приноси в развитието на космическите науки“. Той бе ръководител на част от моята програма, на програмата на втория космонавт Александър Александров, на научните проекти за спътниците „Фобос“, главен конструктор на уникалните за времето си космически видеосистеми „Спектър 15“ и „Спектър 256“. 

Искам да кажа, че сме имали световни постижения. И досега, въпреки държавното безхаберие, българските учени продължават активно своята работа по международни програми. И сега наша апаратура лети в Космоса, особено известните вариации на уредите за измерване на космическата радиация, които са задължителни и изключително важни при всеки полет на човек в Космоса.

Учените ни са национална гордост и политиците трябва да ги ценят високо, вместо да ги наричат „феодални старци“. Със сигурност нашите таланти са по-ценени в чужбина, отколкото у нас.

Всеки, който е полетял в Космоса, е видял колко красива, но и колко малка и крехка е нашата родна планета и е разбрал, че трябва с общи усилия да я пазим. (Първият български космонавт Георги Иванов, из интервю в Поглед.инфо)