Новини

МВР за снощните протести след смъртта на таксиджията: Без задържани, но с обърнати контейнери

  10.10.2022 10:19  
МВР за снощните протести след смъртта на таксиджията: Без задържани, но с обърнати контейнери

Без сериозни щети и без задържани приключиха протестите в София късно снощи, съобщават от МВР. След случая с починалия таксиметров шофьор неговите близки и познати блокираха столични кръстовища, като движението бе спряно по булевардите "Константин Величков", "Тодор Александров" и "Александър Стамболийски". На бул. "Сливница" напрежението се обостри и се наложи да се включи и кордон от полицаи. По данни на МВР, има обърнати контейнери за боклук. 

Посочва се и за материални щети по една кола, шофьорът на която направил опит все пак да мине през блокадата. 

Високото напрежение, което предизвика този случай, провокира среща между главния прокурор и жители на квартал "Факултета", където е живял починалият Христо Трайков. Обвинител №1 в държавата заяви, че "убитият таксиметров шофьор е поредната жертва на агресията и институционалната апатия".

Прокуратурата вече повдигна обвинение на 23-годишен мъж - привлечен под отговорност за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлена средна телесна повреда. Задържан е за 72 часа.

Роднините и приятелите на починалия 34-годишен обаче настояват случаят да не бъде потулен, разследването да е прозрачно и виновните за смъртта да бъдат открити и наказани. В тази връзка от таксиметровия бранш настояват за законови промени, свързани с безопасността на таксиметровите услуги – въвеждането в жълтите коли на паник бутони и видеорегистратори, които да снимат агресията на пътя.