Реакция

Зеленски няма да говори на първото заседание на НС

  14.10.2022 16:37  
Зеленски няма да говори на първото заседание на НС

Украинският президент Володимир Зеленски няма да бъде поканен да държи реч на откриването на 48-ото НС. Това обясни депутатът от ДБ Надежда Йорданова.

Днес партиите се събраха по предложение на ГЕРБ-СДС, за да обсъдят такава възможност.

„Решихме още на първия Председателски съвет да бъде взето решение за отправяне на покана към президента Зеленски да се изкаже пред българския парламент, съобразно неговата програма и програмата на НС”, каза Йорданова.

Според ДБ най-добрият начин за отправяне на подобна покана е след конституирането на НС. Тогава ще бъде поставен и въпросът за предоставяне на оръжие на Украйна. „Още в първия работен ден ДБ ще внесе предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна”, каза Йорданова.

Екатерина Захариева от ГЕРБ каза, че зависи от всички партии кога ще бъде Председателският съвет. „Ние предпочитаме да бъде още в сряда, ако е възможно. Неслучайно ГЕРБ-СДС предложи да бъде знаково на първия ден на парламента, но това не беше подкрепено от колегите от „Продължаваме Промяната” и ДБ”, уточни Захариева. На въпрос за техните мотиви, тя посочи, че лично не е чула съществени такива.

„Ако бяхме поканили президентът Зеленски на първото заседание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геополитическа ситуация, към войната и средата, която ни заобикаля, както и към проблемите, които са се стоварили върху България”, каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС. Той даде пример с високата инфлацията, високите цени на електроенергията, скъпите цени на горивата.

По думите на Митов ДБ и ПП са нямали сериозни аргументи защо да не бъде поканен президентът Зеленски да се обърне към българския парламент на първото заседание. На въпрос дали може да говорим за евроатлантически мнозинства по дадени решения, Митов отговори, че „тепърва ще видим, като започне самият парламент”. „Ние отправихме покана към ДБ, когато се внася предложението за военна помощ за Украйна, да го направим съвместно”, посочи Митов. „Нямаше отговор, ще видим тепърва какво ще стане”, уточни той. 

От ДПС също коментираха темата.

„Ние бяхме „за” г-н Зеленски да говори пред българския парламент и за нас беше важното днес да се стигне до решение кога точно да се случи”, заяви Сезгин Мехмед. 

„Въпросът за г-жа Митрофанова и присъствието ѝ на първото заседание е от интерес на достойнството на българската държава и не е страничен за обществото въпрос, категорично”, заяви Никола Минчев от „Продължаваме Промяната”.

„По конкретни теми с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, но това не е база за коалиция”, каза още Минчев. Той бе категоричен, че ПГ на "Продължаваме промяната" е единна. 

„Хората ни питат докога ще се занимаваме с проблемите на Украйна и кога ще започнем да се занимаваме с проблемите на България”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов. Представители на партията не са били на срещата, инициирана от ГЕРБ-СДС, но Костадинов пристигна специално, за да говори пред чакащите пред сградата медии, предаде БГНЕС.

„Мисля, че няма да се стигне до изслушване на Зеленски, защото смятам, че здравият разум ще надделее. Но ако го направят, ние пък ще поканим руският и беларуският посланик да дойдат”, закани се Костадинов. И допълни, че всяка парламентарна група имала право да покани до петима гости.  

„Това е начинът да бъде спазено международното право, което беше погазено с вчерашното решение”, каза Костадинов. „Не е това най-важното нещо в момента. Най-важното е дали България ще продължи да съществува като държава”, каза лидерът на „Възраждане”. 

От „Възраждане” искат референдум за запазване на българския лев.

Основната тема в парламента трябвало да е бюджетът, каза Костадинов.„Новите избори са най-закономерният изход от тази политическа криза, която започна веднага след изборите”, каза още Костадинов.  

С позиция излязоха и от „Български възход”.

„Ние, депутатите от коалиция „Български възход” смятаме, че нашите избиратели искат да чуят в спешен порядък как ще започнем да решаваме непосредствените им проблеми като повишаването на цените, инфлацията и цялостната икономическа криза. Очакват да се състави работещо правителство. Вместо това подготвителните срещи за откриване на народното събрание се политизират. Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала – депутатите ще положат клетва да служат на народа си само след няколко дни и ще могат официално да дебатират и вземат решения от национален интерес”, заявяват от „Български възход”.