Спорт

Григор Димитров загуби на старта в Стокхолм

  19.10.2022 09:20  
Григор Димитров загуби на старта в Стокхолм

Първата ни ракета Григор Димитров не успя да пребори мотивирания чешки тенисист Иржи Лехечка, допускайки поражение с 4:6, 6:1, 6:7 (5:7) на турнира от серията АТП 250 в Стокхолм. Родният тенисист се бори мъжки и беше само на две точки от победа в решителния тайбрек, но допусна срив в най-важния момент и неговия съперник не показа милост. Родният №1 започна с лесен гейм на 15, но Лехечка отговори и набързо изравни резултата. Двамата продължиха да са стабилни на свой сервис до петия гейм, когато родният тенисист допусна пропукване. Лехечка успя да стигне до две точки за пробив, но грешки във важните моменти върнаха паритета до 40:40. Григор показа хладнокръвие и затвори гейма за 3:2.

Последваха още безметежни геймове, като хасковлията дори затвори седмата част на нула. В деветия гейм обаче Григор отново се разпадна в типичен свой стил, като Лехечка го проби на 15, за да получи възможност да сервира за сета.

Лехечка трябваше да се бори със зъби и нокти във финалния гейм на сета, но мощните му и прецизни удари от дъното на корта не оставиха шанс за Гришо, за да бъде финализиран сета при 6:4 за чеха.

Началото на втория сет беше изключително оспорвано. Григор взе без напрежение собствения гейм, но след това родната първа ракета принуди Лехечка да се измучи брутално за собственото си подаване. Българинът изпусна цели 3 точки за пробив, но при четвъртия опит съумя да вземе своето и поведе с 2:0. Димитров срещна отново сериозна съпротива, за да затвърди пробива си, спасявайки две точки за пробив на Лехечка. С всяка следваща точка изглеждаше, че желанието на чеха да играе в този сет намалява, което доведе и до втори пробив за Григор за 4:0.

Двамата играчи взеха своите подавания до края на сета, който завърши при 6:1 в полза на родния №1. Решителната част започна с по един сравнително лесен гейм за двамата тенисисти. Лехечка обаче натисна педала на газта отново и пробив родния състезател на 30 в четвъртия гейм, а след това увеличи аванса до 4:1.

Димитров обаче не беше готов да се откаже и успя да върне брейка за 3:4, с което върна сета в изходна позиция. Двамата оттам насетне започнаха да проявяват максимална концентрация в своите геймове, печелейки ги без големи проблеми. Така се стигна до решаващ тайбрейк.

В него Григор тръгна силно и взе мини пробив още след първото разиграване, преди да вземе и двете си подавания за 3:0. Хасковлията поддържаше стабилна разлика и при 5:2 изглеждаше като сигурен победител. Лехечка не се предаде и принуди нашия играч да сервира за сета.

Гришо обаче се огъна и след серия от поредни точки Лехечка се поздрави с изстрадана, но заслужена победа.