Анализи

Драма още в първия ден – новото НС не може да избере председател

  19.10.2022 15:22  
Драма още в първия ден – новото НС не може да избере председател

Малко след тържественото откриване на 48-то Народно събрание работата му зацикли заради невъзможността да бъде избран председател. Причината е невъзможността да се събере мнозинство за подкрепа на един от двамата водещи кандидати – издигнатия от първата политическа сила ГЕРБ Росен Желязков и кандидата на втората партия "Продължаваме промяната" Никола Минчев. При първия тур на гласуването отпаднаха другите двама претенденти – издигнатия от БСП Кристиан Вигенин и Петър Петров от "Възраждане".

Съгласно приетата от депутатите процедура, Желязков и Минчев отидоха на балотаж, който също не излъчи победител.

Минчев събра 98 гласа от ПП, ДБ и БСП, но 142-ма бяха против кандидатурата му. Желязков поведе с 5 гласа – от ГЕРБ и ДПС, но 137 депутати бяха "против".

Вежди Рашидов (ГЕРБ), който като доайен откри тържественото заседание, тръгна да обявява Желязков за новоизбран председател, но залата възрази. 

Така се стигна до втора процедура за избор на председател, в която вече кандидатите са петима – новият претендент е Йордан Цонев от ДПС. 

Ето хронологията дотук:

Новоизбраното 48-мо Народно събрание провежда първото си заседание в сряда на фона на тежкото противопоставяне между основните партии и очакванията на мнозинството от българите за намиране на изход от политическата криза.

По традиция първото заседание беше открито от най-възрастния депутат, който е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Президентът Румен Радев направи обръщение към българските граждани и техните народни представители. Седемте политически сили представиха в декларации своите приоритети.

НС обаче се провали в първия си тест. Основните претенденти за председателския пост в парламента бяха Росен Желязков (ГЕРБ) и Никола Минчев (ПП). Нито един от тях не успя да събере необходимия брой гласове. Така се стигна до прецедент, а процедурата бе започната отначало. Номинациите на първоначалните четирима кандидати бяха потвърдени, а към тях ДПС прибави и тази на Йордан Цонев.

15.08 часа. Депутатите излязоха в нова почивка

И Мустафа Карадайъ призова за прекратяване на дебатите, но след това Рашидов не може да се разбере със залата какво точно да подложи на гласуване - отново процедурата или номинациите.

По тази причина председателстващият обяви нова 15-минутна почивка.

14.51 часа. Рашидов безуспешно призова да се премине към гласуване

За пореден път по време на дебата председателсващият Вежди Рашидов призовава депутатите да спрат с изказванията и да се премине към гласуване на кандидатурите. 

"Авторитетът все повече се срива, затова дайте да гласуваме", каза той, но призивът му не бе чут и на трибуната излезе Костадин Костадинов от "Възраждане".

При по-ранен опит да прекрати дебатите Рашидов каза: "Не мога да ви търпя 4 дена тука, аз не съм свободен човек като вас". Причината за думите му е, че като най-възрастен той ще води заседанието, докато не бъде избран редовен председател.

14.42 часа. Спорът между ГЕРБ и ПП продължава

От час от трибуната се изказват основно представители на ГЕРБ и ПП, които си разменят обвинения. Даниел Митов от партията на Бойко Борисов обяви, че традицията изисква първата политическа сила да излъчи председател.

"Вие сте първа политическа сила. Искаме да видим вашия план за управление. Къде е планът за управление на държавата, при условие, че даже не може да осигурите мнозинство за избор на председател на Народното събрание? Ако нямате план за управление, защо вкарахте държавата в тази конституционна криза", каза в отговор Асен Василев. 

Искрен Митев от ПП предложи ГЕРБ да си оттегли кандидатурата. "Няма да ви дадем отстъпка оттук-нататък. Приключи времето, в което ви мислехме за млади, сега ви мислим за глупави. Нямате никакво право да ни съветвате какво да правим. Не искаме подкрепата ви за нашия кандидат", отговори Тома Биков от ГЕРБ.

Биков добави: "Нека отиваме на избори на 15 януари, ако продължаваме така".

"Вие не сте по-силни от хаоса, господа, вие сте хаосът", отговори Искрен Митев.

Размяната на реплики между двете формации премина в спор за това чие правителство колко и в какво се е провалило. Нито ПП, нито ГЕРБ се отказва от номинацията си за председател. 

13.46 часа. ДПС предлага Йордан Цонев за председател

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че при създалата се ситуация и меговата формация предлага кандидат за председателския пост и това е Йордан Цонев.

"Уроците не са научени и поуките не са извлечени, поне за последните четири избора за година и половина, защото българският народ всеки път избираше фрагментиран парламент и не позволяваше на нито една партия да има самостоятелно мнозинство", каза Карадайъ. 

След него и от "Възраждане" потвърдиха официално отново кандидатурата на Петър Петров. 

Така при новата процедура кандидатите се увеличиха от 4 на 5. 

Междувременно от трибуната представители на ГЕРБ и ПП спорят коя от двете формации трябва да даде крачка назад и да оттегли номинацията си. 

13.34 часа. БСП, ПП и ГЕРБ потвърдиха номинациите си

След официалното започване на новата процедура, БСП също обяви, че отново предлага за председател на парламента Кристиан Вигенин. После пък ПП и ГЕРБ излязоха на трибуната, за да пепотвърдят вече обявените няколко пъти номинации. 

13.32 часа. Депутатите решиха да има нова процедура

След кратък спор Вежди Рашидов прие да подложи правилата на ново гласуване. Те бяха приети с 234 гласа "за" и така официално започна нова процедура.

13.30 часа. Корнелия Нинова поиска гласуване за новата процедура

След всички тези номинации, лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе и подчерта, че ако има нова процедура, то правилата трябва да бъдат приети отново, за да може по този начин да бъде решено от залата да има нова процедура.

13.29 часа. "Възраждане" също отново издигна Петров

И от "Възраждане" излязоха на трибуната, за да обявят, че пак предлагат Петър Петров, макар процедуарата да не беше официално започната. 

13.21 часа. Процедурата започва отново

След две обявени нови номинации, председателстващият заседанието Вежди Рашидов от ГЕРБ все пак обяви, че процедурата за избор на председател на парламента започва отново. Това обаче не беше подложено на гласуване и така на практика процедуата не беше започната. 

13.15 часа. И ПП пак предлага Минчев

На трибуната излезе и съпредседателят на ПП Асен Василев. "Когато управлявахме, проведохме консултации с 3 политически сили, разбрахме се по редица политики, подписахме тежко и сложно коалиционно споразумение. И партии, които с десетилетия не бяха работили заедно, заявиха, че ще работят заедно и в резултат на тези усилия беше избран Никола Минчев с ясно изразено мнозинство. Не правихме задкулисни договорки, не си говорим по дивани и сараи", каза той. 

Василев обяви, че ПП отново предлага Минчев. 

13.10 часа. ГЕРБ поиска нова процедура и отново предложи Желязков

След почивката Десислава Атанасова от ГЕРБ призова да започне нова процедура по вече приетите правила. 

"Предлагам да бъдем по-конструктивни и отново да опитаме да изберем председател на 48-ото Народно събрание. Законодателният орган не би могъл да функционира без председател", каза тя и обяви, че ГЕРБ отново номинира Желязков. 

13.00 часа. Очаква се нова процедура

Повечето формации в парламента обявиха, че след провала на първата процедура, трябва да бъде започната изцяло нова такава. Това казаха от ПП, ДБ и дори от ГЕРБ. 

Проблемът обаче е, че първото заседание на парламента не може да бъде разпуснато, докато не бъде избран председател. Възможно е да се стигне дори до "спиране на часовника" - т.е депутатите да се събират в различни дни, но това все да е първото заседание на парламента. В рамките на това заседание обаче няма да може да се върши друго, освен да се избере председател. 

12:13 часа. Парламентът не успя да избере свой председател

Нито един от двамата кандидати, достигнали до балотаж, не успя да събере половината от гласовете на присъстващите в залата народни представители. Според самите процедурни правила обаче пише, че при балотаж е избран "кандидтът, получил повече гласове". Според някои депутати това означава, че Желязков е трябвало да бъде обявен за избран, спорен други обаче това не е така.

От парламентарната трибуна съпредседателят на ПП Асен Василев подчерта, че по конституция актовете на Народното събрание са приети, когато "за" тях са гласували повече от половината от присъстващите депутати.

След изказването му, Вежди Рашидов обяви нова почивка.

Създалата се ситуация е прецедент и e усложнена още повече от това, че според основния закон председател на парламента трябва да бъде избран на първото заседание.  

11:51 часа. Балотаж между Росен Желязков и Никола Минчев

Кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков получи 103 гласа в своя полза, след като бе подкрепен и от ДПС. Кандидатът на ПП Никола Минчев получи 74 гласа. Той бе подкрепен от "Демократична България" и един депутат от БСП. Двамата ще се изправят на балотаж, а Десислава Атанасова (ГЕРБ) поиска почивка пред гласуването.

Кандидатът на ГЕРБ най-вероятно ще получи на втори тур и подкрепата на "Български възход", който анонсираха подкрепа за кандидата на мнозинството по-рано.

11:22. БСП издигна Кристиян Вигенин

БСП издигна кандидатура на бившия външен министър Кристиян Вигенен. В последните четири парламента той бе заместник-председател на НС.

11:19 часа. ПП издигна Никола Минчев

"Продължаваме промяната" номинира за председател на парламента Никола Минчев, който беше председател и на 47-я парламент. "В настоящия силно фрагментиран парламент ние издигаме човек, който знае какво знае уважение към позиция на другия. Който знае, че с търпение може да се направлява една доста трудна зала", каза Андрей Гюров от ПП

11:15 часа. "Възраждане" издигна адвокат Петров

"Издигаме адвокат Петров". Така Цонко Ганчев от "Възраждане" издигна кандидатурата на адв. Петър Петров за председател на Народното събрание. Той заяви, че сегашното мнозинство щяло да се занимава само с изпращане на оръжие за Украйна, а после можело и батальон, а адв. Петров щял да прави всичко по силите си това да не се случи.

11:10 часа. ГЕРБ издигна Росен Желязков за председател на парламента

"Росен Желязков не се крие зад чужда отговорност. Няма да позволява противоконституционните актове да бъдат емблема на Народното събрание. Няма да позволява правото на силата за сметка на силата на правото", представи Десислава Атанасова кандидатурата на Желязков.

Според ГЕРБ кандидатурата се харесва и на останалите политически формации.

10:56 часа. "Български възход" ще организира одит на 10-15 спорни личности

"Български възход" представи концепцията си за трите "С" - сигурност, справедливост и солидарност. Това са трите принципа, върху които се концентретрира лидерът на "Български възход" Стефан Янев. "Да се държим с изправен гръбнак, за да сме полезни за себе си и за съюзите, в които членуваме", каза той и призова ЕС да прояви солидарност с България.

"В обществото има 10-15 личности, които разделят обществото ни. Ние ще организираме одит на тези личности", каза Янев.

10:37 часа. ДБ: България не може да е Северна Корея на Балканите

"България не може да остане като някаква Северна Корея на Балканите в своята измислена неутралност. Страната ни трябва да бъде активен член на съюзите, в които членува, пазейки и собствените си интереси, защото това е единствената гаранция за националната ни сигурност", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той каза, че правителство в рамките на този парламент е възможно. Христо Иванов не предпостави ролята на ДБ като опозиция.

"Ние не можем да си затваряме очите и да повтаряме, че като сме за мир - мирът ще настъпи, че ще кондензира като роса", допълни той. "Агресията на Путин срещу Украйна не е просто завладяване на територии на съседна страна, а опит за пренаписване на правилата, по които ще функционира международния ред и страните от Източна Европа. Това причини огромна геополитическа конвулсия и ние не можем да стоим просто така, надявайки се, че ще ни подмине", напомни Иванов.

След това постави въпросът за борбата с корупцията и реформата на прокуратурата. "Не е въпросът да се сговорим в парламента, а да убедим българските гражданите, че ще се борим с корупцията и че този сговор е искрен", каза Иванов. Според него без съдебната реформа политическата криза е невъзможна.

ДБ ще настоява за ясна политика в областта на сигурността, модернизиране на българската армия и предоставяне на военна помощ на Украйна, прекратяване на руското влияние върху българските институции, които са следствие от корупцията. "Нашата уязвимост е вкоренена от проблема с корупцията", каза Иванов.

10:27 часа. БСП: Ние сме за мир и работеща икономика

"Само работеща икономика може да гарантира приходи за социалните политики", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова при откриване на парламента. Тя се обяви за безкомпромисна борба с корупцията, която е проникнала дълбоко в обществения живот. "Корупцията е голямото зло за България и е причина за бедността", обясни Нинова.

По отношение на призивите за съгласие, тя цитира Радев от 12 септември 2020 година. "Сега каня тези с пълните чекмеджета да преговарят с тези с празните чекмеджета от площада". После Нинова добави: "Ние сме за справедливост".

Лидерът на БСП говори и за световния мир. "Ние смятаме, че мирът е най-висшето човешко благо. Ние, имам предвид правителството, в което участвахме, осъдихме руската агресия в Украйна. Но ние смятаме, че предоставяне на оръжие на Украйна, е въвличане на България в конфликта", каза Нинова. БСП няма да подкрепи предложението на служебното правителство за закупуване на самолети.

БСП адресира въпроса за пияните и дрогирани шофьори, които имат протекции на всички нива. Партията иска премахване на условните присъди за причиняване на смърт на пътя в нетрезво състояние и отнемане на шофьорските книжи завинаги.

10:24 часа. “Възраждане“: Това тук е безразборна евроатлантическа тълпа

Лидерът на “Възраждане“ Костадинов Костадинов обяви, че се обръща само към "своите сънародници", а след това обяви, че апатията, разочарованието, душевната ленност са ги възпрепятствали от това да отидат да гласуват. Той нарече всички останали народни представители "безразборна евроатлантическа тълпа".

„Мнозинството от нашия народ се въздържа да участва в изборите и никой няма право да говори от името на народа“, каза Костадинов. “От тези хора ли очаквате да ви управляват добре?“, попита той от парламентарната трибуна.

Костадинов изчете откъси от две стихотворения на Иван Вазов – “Средството да нямаш врагове“ и “Линее нашето поколение“. Голяма част от речта на Костадинов бе посветена на реклама на собствената му политическа партия.

Той призова българите „да изберат свободата пред робството“, а  „Възраждане“ била този инструмент. Той не поясни в какво точно робство се намираме този път. Върна се осем години назад, за обясни как е създал партията с още 57 души.

“Българската политика трябва да бъде направлявана от мъже, а не от мижитурки“, каза Костадинов. Той се обяви за достойни заплати за българите, слагане на край на демографската криза, излизане от “Зелената сделка“, модернизиране на ТЕЦ-овете и построяването на АЕЦ “Белене“ (“Зелената сделка“ не е пречка за АЕЦ “Белене“ – б.р.).

9:59 часа. ДПС: Готови сме на диалог в името на гражданите

Готови сме на диалог в името на гражданите и сме доказали, че можем да мислим дългосрочно, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Ако не си дадем сметка за опасностите пред страната, рискуваме не само електоралната тежест на партиите си, но и бъдещето на страната", каза той.

"Рецептата на ДПС за успеха" е за правителство на "всички национално-отговорни партии".

"Трябва ясно да заявим, че страната няма друга алтернатива, освен евроатлантическото бъдещето на страната и точка", каза Карадайъ. "Ние не искаме да сме с ГЕРБ, които управляваха през последните 12, защото вкараха национализма във властта и мачкаха нашите избиратели, а следващите след тях нарушиха конституцията, за да влязат във властта и ни завещаха по 15 млрд. лева дълг. Можем да кажем всичко това и да се обявим срещу всички, но политиката е изпитание", каза лидерът на ДПС.

Той каза, че поръчението на избирателите на ДПС е да се състави кабинет без реваншизъм. "Зимата се очертава да бъде гладна студена и тъмна. Не може да причиним това на българските избиратели", допълни Карадайъ. Той призова президентът да изпълни своите функции на обединител на нацията и да помогне за формиране на парламентарно мнозинство, което е годно да излъчи правителство.

Накрая цитира апостола на свободата Васил Левски, че "времето е в нас и ние сме във времето".

9:45 часа. ПП: Ще бъдем конструктивна опозиция

Ще работим за решаването на истинските проблеми на нашите избиратели като конструктивна опозиция, каза съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков.

"За всички в залата, които се наричат евроатлантици в залата: евроатлантизмът означава върховенство на закона и нетолериране на корупцията на всички нива. За всички патриоти в залата, когато се движите по "Граф Игнатиев", завиете по "Цар Освободител", видите катедралата "Александър Невски", минете по "Московска" и стигнете до Паметника на Съветската армия. Колко паметници на български царе видяхте? Време е да спрем с псевдонационализма, който се шири в България, а всъщност прокарва чужди интереси", каза Кирил Петков.

След това изброи приоритетите на партията, в които има силен социален елемент - засилване на конкурентноспособността, без увеличаване на данъците; таван на цените на електричеството и газа; вдигане на прага за регистрация по ДДС; увеличаване на пенсиите с 20%, за да може догходите им да изпреварят инфлацията; средна заплата от   поне 860 лева (50% от средната); вдигане с 50% на данъчния кредит за млади семейства; мининимална заплата за лекарите да е поне 2000 лева, за медицинските сестри - 1500 лева.

ПП ще внесе още в сряда своя законопроект за антикорупционна комисия с разследващи функции, а след това и предложението за въвеждане на процедура за разследване на главния прокурор от независим съдия.

9:28 часа. ГЕРБ: Заедно можем да се борим с корупцията и да правим съдебна реформа

Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната ни да има мир, каза Десислава Атанасова в посланието на най-голямата парламентарна група на ГЕРБ-СДС. Тя говори, че страната се тласка към фалит и анархия, но след това очаквано обяви нуждата от постигане на съгласие и единство.

Според ГЕРБ времето за политическото противопоставяне е изтекло. "В спокойни времена всеки може да настоява за своята си истина", каза Атанасова. Тя каза, че депутатите заедно трябва да укрепят заедно авторитета на парламента и да говорят помежду си. "Необходимо е лидерство и политическа смелост. Това означава да сложим на заден план собствената си истина и да видиш фактите", каза Атанасова. "Все повече стои въпроса за смисъла от парламента, след като той не може да излъчи правителство, а от тук и въпросът за разпада на представителната демокрация", обясни лидерът на групата на ГЕРБ. 

Атанасова каза, че до едно всички обвинения срещу ГЕРБ са несправедливи. "Заедно можем да се борим с корупцията и да проведем исканата съдебна реформа", каза тя в послание към "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Десислава Атанасов призова тези две партии да уважават стотиците хиляди българи, които стоят зад ГЕРБ

9:21 часа. Президентът към депутатите: Не си хабете времето в скандали

Нужен е кураж и отговор за формиране на редовно правителство, което да ни изведе от политическа криза, призова президентът Румен Радев. Той каза, че хората очакват решения в борбата с бедността и високите цени, а ценното парламентарно време не трябва да се хаби в скандали.

Радев каза, че до края на годината трябва да се разработи бюджет от редовно правителство, но ако това не стане, служебното правителство ще направи това. Той влезе в дневния ред на главния прокурор Иван Гешев и призова парламената за налагане на по-тежки наказания за пияните и дрогирани шофьори.

Едва след това президентът започна да говори за европейската интеграция на страната и националната сигурност на страната чрез ускоряване на модернизацията на армията. В сряда сллужебното правителство ще внесе програмата за превъоръжаване на армията и купуването на още 8 изтребителя F-16.

Накрая той пак се обяви срещу изпращането на оръжие за Украйна с думите, че това ще въвлече България във войната. Той каза, че от собствен опит знаел, че "най-превъзбудените войнолюбци" последни ще хванат оръжие да защитават страната.

9:20 часа. Вежди Рашидов: Миналото винаги е тъмно, бъдещето - светло

Председателстващият заседанието на парламента Вежди Рашидов говори с оптимизъм за енергията, която е нужна за изваждане на страната от кризата. На фона на пандемията и войната в Украйна той цитира "1984" на Джордж Оруел: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила"

8:50 часа. Стефан Янев ще гласува с мнозинството за председател на НС

Партия “Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев ще гласува с "въздържал се" в първия вот за председател на Народното събрание. Той очаква след това да има консултации между парламентарните групи, за да се събере необходимото мнозинство преди втория вот.След това партията ще подкрепи мнозинството.

“Ще подкрепим кандидата, който потенциално представлява стабилно мнозинство за съставяне на правителство“, каза Янев