Коментари

Седмичен коментар

  31.10.2022 09:10  
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

24- 30 октомври

 

Бойко благодари на Корнелия

Петков пък иска лидерски преговори с Борисов

ГЕРБ иска политическата класа да се събере преди да бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство и да реши иска ли да има редовен кабинет, или трябва да се провеждат нови избори. Това заяви Бойко Борисов на среща със симпатизанти в село Малък Поровец, Разградско. Според него без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" нямало как да излезе аритметиката, съобщи „Дневник“.

"Ще направя всичко да има редовно правителство. Призовавам да се говори за кабинет преди да се раздадат мандатите. Няма как да ни бъде отказано и след това да подкрепяме други", каза Борисов. Той отново лансира тезата, че при разбирателство всички лидери трябва да се "дръпнат крачка назад" и да се изберат министри предварително. Втори и трети мандат можело да подкрепи, ако всички искат правителство, не и кабинет на малцинството на ПП.

"Сега може цели заводи да дойдат в България от тези, които напускат зоните на конфликта между Русия и Украйна. Трябва да има редовно правителство, което незабавно да ги приема. Да строи индустриални зони, ток, вода. Ще направя всичко възможно, всякакви отстъпки, но преди първия мандат", повтори Борисов.

Пред събралите той се подчерта, че за първи път има избран председател на парламента, който е мюсюлманин - Вежди Рашидов, и благодари на Корнелия Нинова, задето БСП действала като системна партия. 

Проектозакон за намаляване цената на горивата ще внесе в парламента ПГ на ГЕРБ, обяви Борисов на среща с партийния актив в Исперих. „Ще видите, че той ще мине с над 200 гласаДори от "Промяната" ще гласуват, защото ние сме измислили как "ЛУКойл" да върне по лев до старата цена. Като се махнаха Кирил и Асен, тя падна с 40 ст., но сега другите 60 стотинки със закон", обясни още Борисов.

Кирил Петков пък поиска лидерски преговори с Борисов, които да са в парламента и да бъдат излъчвани. В интервю за "Дарик" той подчерта, че ППняма да подкрепи ГЕРБ за съставяне на правителство.

Времето на евтините пари и на голямото харчене свърши

Призивът "Затягайте коланите" отново излиза на мода, колкото и да не се харесва на политическите сили пред очертаващи се нови избори, коментира „Сега“

Служебният кабинет изненада депутатите, като обяви, че няма да внася нов бюджет за 2023 г., а ще предложи удължаване на действието на тазгодишния до излъчването на редовно правителство. "Нека то да модифицира новия бюджет според управленската си политика", обяви финансовият министър Росица Велкова в парламента.

Партиите в Народното събрание са все още далеч от управленска коалиция, но с този неочакван ход на служебния кабинет натискът върху тях да съставят правителство се увеличаваБез правителство няма да има и нов бюджет, в който политиците да вкарат щедрите си заявки към избирателите за по-големи пенсии, заплати, помощи, компенсации и данъчни облекчения.

Редица анализатори вече коментираха, че служебният кабинет изигра много умен ход с отказа да внесе свой проектобюджет, защото така ще усмири политиците в техните популистки напъни за по-големи разходи в сложната политическа и икономическа ситуация. На практика приемането на закон за удължаване на действието на стария бюджет в новата година оставя Народното събрание с вързани ръце до избора на редовно правителство или до разпускане за нови избори. Защото политическите партии в 49-ия парламент може и да не успеят да съставят правителство, но да си гласуват безумно разточителен бюджет, пък после - който иска да го изпълнява.

Реалността става все по-очевидна - времето на евтините пари и на голямото харчене свърши. И политиците трябва да си го признаятзаключаваизданието.

Иде ли краят на инхаус процедурите?

Досегашното превъзлагане на обществени поръчки по т.нар. инхаус процедури няма да е възможно, след като парламентът гласува промените в закона за обществените поръчки, приети от кабинета, съобщи в началото на правителственото заседание служебният министър Гълъб Донев. Той коментира, че инхаус процедурите се превърнаха в емблема за източване на държавни средства.

Финансовият министър Росица Велкова поясни, че в промените се предвиждат и санкции за търговските дружества, които превъзлагат такива поръчки. 

С тези две изявления се изчерпа цялата информация за промените, тъй като проектът никога не е бил пускан за обществено обсъждане и текстовете засега не са публични. Те се внасят в парламента като част от пакета закони , чието приемане се налага заради ангажиментите ни по националния план за възстановяване и устойчивост. По него страната ни ще получи 13,5 млрд. лв. 

Известно е, че превъзлаганията на инхаус поръчки досега е правено само от държавната компания „Автомагистрали“ АД. На тази компания Пътната агенция възложи през 2019 г. довършването на магистрала „Хемус“. Инхаус процедурите, тоест възможността държавно ведомство да възложи без състезателна процедура някаква дейност на държавна фирма, бяха вкарани малко преди това в законодателството. Това бе мотивирано с европейска директива за обществените поръчки, които позволяват такива възлагания.

По-късно „Автомагистрали“ превъзложили строежа на магистралите на частни фирми по свои вътрешни процедури, но не като дейности за изграждане на отделни лотове, а като договори за наемане на строителна техника и работна ръка. На десетина фирми тогава бяха платени 1,7 млрд. лв. авансово. В момента обаче няма нито едно повдигнато обвинение към длъжностни лица, а и самите договори не са оспорени пред съда и продължават да са валидни.

Според съобщение на правителството, в закона се правят и други изменения – отпада изключението да не се правят обществени поръчки за изграждане на гранични съоръжения, за закупуване на определени лекарства от болници и за добив на дървесина.

Намаляват се и случаите, в които може да се използва процедурата „договаряне без обявление“, както и тези, в които може да се сключи договор при подадена само една оферта.

Гешев протяга ръка на МВР и ДАНС

Съвместни екипи между МВР, ДАНС и прокуратурата, които да работят срещу тежката престъпност и корупцията, обяви главният прокурор на национално съвещание на ръководителите в държавното обвинение. Гешев поиска диалог между институциите, тъй като е "притеснен, че връзката между МВР и прокуратурата е скъсана и няма как да има справедливост".

"Не помня да е било така дори във времената на управление на министър на МВР Цветан Цветанов, дори тогава нямаше такова прекъсване между прокуратурата и МВР, е мнението на главния прокурор.Той бил загрижен като гражданин, дори уплашен от провала с борбата с престъпността.

На въпрос кой го контролира, Гешев обясни, че няма притеснения от законодателни промени в тази насока,но "това е въпрос на вътрешно себеусещане и какъв човек си". Иначе е контролиран само от жена си.

По 400 лв. за топло на 50 хил. бедни

Такава еднократна помощ за отопление ще получат еднократно лица и семейства, за да посрещнат зимата. Правителството реши да отпусне допълнително 20 млн. за тази цел. За да получат помощ, те трябва да отговарят на няколко условия, сред които са отказ за целеви помощи за отопление, само защото доходът им бил с 40 лв. повече, отказ заради поради по-краткия срок за регистрация в бюро по труда и др.

Повече от 360 хил. души са поискали помощ от държавата за сметките си през зимата. Допълнително 48,2 млн. лв. се отпускат за безработни от рискови групи. През тази зима те ще получат помощи от 623,55 лв. за пет месеца, което е с 20 на сто повече в сравнение с миналата година. 

Депутатско състезание „Питай министъра“ ядоса премиера

Пет изслушвания и 147 въпроса за парламентарен контрол още на старта на новия парламент вбесиха служебния министър-председател Гълъб Донев, пише „24 часа“. Само Мартин Димитров от ДБ питал 22 пъти едно и също нещо. Най-тежко му е на регионалния министър Шишков, към когото има най-голям нтерес от депутатите, както и към вътрешния и земеделския министър Иван Демерджиев и Явор Гечев.

Деница Златева опроверга газовите пророци

Може да звучи невероятно, но когато всичко поскъпва ежечасно, природният газ в България поевтинява. И то трайно вече втори месец. Апокалиптичните предвиждания за космически сметки на парното през зимата остават да тежат на съвестта на пророците си, пише в коментар във в. „Телеграф“ Пламен Енчев. 

Според него обяснението е просто – задействаха се пазарните принципи на търсенето и предлагането. Вързана към монополните доставки на „Газпром“ до неотдавна, България бе изцяло зависима от неговите прищевки. Сега, със или без посредници, източниците на синьо гориво за България са много повече. Представете си, ако имахме вече редовно избран от парламента кабинет, с колко щяха да паднат цените. 

„Резултатите от търговете са налице – ако от април до септември отстъпки за алтернативните газови доставки са били между 1 и 6 евро, сега получаваме отстъпки десетки пъти под тях“, съобщи Златева. 

Газовото хранилище в Чирен е запълнено 88% и в него продължават да се нагнетяват свободни количества газ. Според Златева до началото на ноември хранилището ще бъде пълно.

Председателят на КЕВР Иван Иванов подчерта, че в Германия запълняемостта на газовите хранилища е 98%, в Италия – 95 на сто, а във Франция – почти 100 на 100.

Цената на парното в България няма да поскъпне от 1 януари, защото отпада необходимостта от увеличение, съобщи шефът на КЕВР.

Протягаме ръка на Молдова в труден момент

Молдова ще може да получава регазифицирано втечнено синьо гориво от Гърция и Турция през България. Споразумение за това сключиха в Кишинев молдовският и българският газопреносен оператор в присъствието на президентите Мая Санду и Румен Радев.

"Ние протягаме ръка към Република Молдова и нейния народ в трудно положение. Може 15 млрд. куб.м на година да вървят от юг на север. Отделно 3 млрд., а при определени условия и повече между системната газова връзка между България и Румъния. По този начин Република Молдова може да получи достъп до втечнен газ от терминалите в Гърция и Турция", съобщи Радев

България може да помогне и с доставките на електроенергия за Молдова. Страната ни е третият по големина нетен износител на електроенергия, припомни Радев. Той съобщи, че РСМ ще получи от ЕК 80 млн. евро за доставки на електроенергия и България е готова да ѝ я осигури.

"Нашето бъдеще е в Европа, близо до България", каза след срещата си с Радев президентът на Молдова Мая Санду. 

Българската общност в Молдова поддържа жива връзката с историческата си Родина -  в продължение на два века тя отстоява своята национална, етническа, езикова, културна идентичност, въпреки изпитанията. Това каза Радев по време на празничното отбелязване по случай Деня на бесарабските българи в Тараклия, на което присъства и Санду.

Подготвя ли се унищожаване на българския лев

Правителството да ускори подготовката по приемането на еврото на 1 януари 2024 г., решиха депутатите след шест часа разискванияЕдинната валута трябва да влезе в сила с курса на централната банка - 1 евро за 1,95583 лв.

ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС и ДБ гласуваха „за“, "Възраждане" бяха против, БСП се въздържаха, а "Български възход" гласуваха с "против" и "въздържал се".

В началото на заседанието по искане на БСП за изслушване по темата в парламента бе поканен управителят на БНБ Димитър Радев.

Със служебен кабинет и с управител на БНБ без мандат няма как да протича процесът по присъединяване, предупреди Радев и посочи, че вече изоставаме с месец и половина от графика с дейностите по присъединяването. Въпросът за влизането ни в Еврозоната според него е преди всичко политически, а не експертен и отговорът трябва да бъде даден от Народното събрание.

Вместо да чуем професионален доклад от страна на БНБ, получихме шамар върху парламентаризмаНе отговорихте на нито един от нашите въпроси, вместо това ни държите лекции, поучавате ни и ни раздавате задачи", възмути се Корнелия Нинова. УС на БНБ, който избираме и извикахме на доклад се подигра с българското НС и не предостави такъв доклад.Докарахме се дотам, органи, които ние избираме, незавършили докторанти, да ни поучават и ние да ръкопляскаме на това, посочи тя.

Румен Гечев коментира, че няма гаранция, че ще ни приемат в еврозоната при този курс, при който сме в паричния съвет. Костадин Костадинов каза, че се готви "унищожаване на българския лев и финансова нестабилност в държавата". Десислава Атанасова посочи, че се спекулира, че България или ЕЦБ би могла да приеме някакъв различен курс.

България ще следва решенията на своя парламент

Преди да се вземе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна, трябва да се направи оценка на риска, каза пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

Първо трябва да видим какво ще поиска украинската страна. Това, което беше декларирано пред мен от посланик Москаленко, е искане на зенитно-ракетни комплекси и за оперативно тактически ракети. Определено от такова въоръжение ние няма как да се лишим. Ние нямаме излишно такова имущество, което може да бъде предоставено на Украйна", коментира Стоянов.

България е суверенна държава и изпълнява решенията на парламента - с тези думи министър Стоянов коментира казаното от латвийския си колега Артис Пабрикс, че отказът на България да изпрати оръжие за Украйна граничи с предателство. 

Приятелски жестове на „Бетис“ в Разград

Преди футболната среща на „Лудогорец“ с испанския гранд „Бетис“ имаше впечатляващо събитие. Футболистите от страната на Сервантес изнесоха урок по човечност, а ветеранът на отбора Хоакин преподаваше любов с лика на българския футболист Трифон Иванов с капитанската лента на „Бетис“.

Преди 30 години Трифон бе футболист на този отбор. Правеше впечатление с безстрашната си и всеотдайна игра. В Испания го познават като безкомпромисен играч.

Пратеници на испанския клуб за футболния мач в Разград в посвещението си написаха, че ако Трифон беше жив, щеше да скандира на „Хювефарма Арена“. 

Официална делегация на „Бетис“, която включваше трима от борда на директорите на отбора, разгледа древното селище Абритос край Разград. Сутринта преди двубоя в хотела, в който бяха отседнали испанските футболисти, дойде да ги поздрави и треньорът на талисмана на „Лудогорец“ – орелът Фортуна. 

Хотелиерите ще получат парите си за украинските бежанци

Средствата по европейски програми за настаняване на украинските бежанци у нас привършват. До момента са платени само за настаняване и изхранване над 183 млн. лв, а общо – повече от 523 млн. За настаняване и изхранване са основно по европейски програми, но лимитът ни се изчерпва. В момента у нас има настанени над 20 хил. души, съобщи по БНТ министърът на туризма Илин Димитров.

Той увери всички хотелиери, че ще си получат паритеВече са разплатени месеците юни, юли и голяма част от август. След като се разплатят средствата, ще се отвори програмата за 15 дни, когато всеки хотелиер може да подаде жалба, в която да опише има ли разлики от това, което е получил и това, което е декларирал. 

България и Румъния са готови за Шенген

Новата оценка, изготвена при проверката на ЕК в България и Румъния за приложението на правилата за Шенген наскоро, показа, че двете страни са повече от готови да се присъединят към европейското пространство без гранични проверкизаяви говорител на ЕК на пресконференция в Брюксел.

Чешкото председателство ще постави въпроса на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За положително решение обаче е необходимо единодушие.

Има риск от дървени ваканции

Един от най-тежките проблеми за общините е как ще се отопляват училища, болници и други сгради през зимата, след очертаващата се липса на нов бюджет с разписани по-големи разходи за издръжка. Има риск от дървени ваканции през зимата, заяви пред БНР кметът на Троян Донка Михайлова, която е и зам.-председател на Националното сдружение на общините. 

В някои общини се обмисля събирането на учениците от две училища в едно и учене на две смени, за да се пести от отопление. При удължаването на действието на бюджета за 2022 г. кметовете ще разполагат със средствата от преди две години, но при много по-високи цени на стоките и услугите. В домашния социален патронаж например ще имаме същите средства като през 2021 г. при съвсем други цени", посочи Михайлова.

Кметовете са недоволни и от замразените заплати в общинската администрация, които са по-ниски от средните за публичния сектор.

Танцуваме на ръба на вулкан

Европейската комисия действа извън своята компетентност в подхода си към украинския конфликт. Единственото нещо, което чуват европейците, са нови милиарди за закупуване на оръжия. Това мнение изрази бившият френски президент Никола Саркози.

К е административна структура. Не мога да разбера въз основа на кой член от европейските споразумения председателят на комисията Урсула фон дер Лайен се смята за компетентна по въпросите на доставките на оръжия и външната политика", коментира Саркози. 

Повече оръжия - повече смърт, повече военни действия", каза той. Според Саркози политиката на ЕС в украинската криза зависи твърде много от "екзалтация, раздразнителност, повърхностна реакция. Ние танцуваме на ръба на вулкан“, предупреди Саркози.

Синът на Индия се извисява над империята

В индийската столица Делхи не е нужно да търсите дълго, за да откриете щастливи хора от това, че Риши Сунак стана британски премиер. Много се гордеем с него, споделя пред репортер на „Дойче веле“ еднажена на улицата, а друг минувач казва: "Когато някой от индийски произход стане британски министър-председател, т.е. на страната, която ни е управлявала толкова дълго, това е горд момент за цяла Индия.

Еуфорията се усеща навсякъде. "Историята получава своя индийски обрат", гласи заглавието на големия всекидневник Индустан таймс. "Синът на Индия се извисява над империята", ликува новинарският канал NDTV. Настроението е осезаемо и по индийските улици. "Британците ни управляваха в продължение на 200 години и вярвам, че сега индийците ще управляват Великобритания през следващите 200 години", гласи един от коментарите.

Новият британски премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти са една от най-богатите двойки във Великобритания. Те притежават състояние с обща нетна стойност от 823 млн. долара, според списъка на богатите за 2022 г. на The Sunday Times.

Личното богатство нарежда семейството на 222-ро място в страната и пред крал Чарлз III, който притежава 600 млн. долара, след като наследи от майка си кралица Елизабет II.

По-голямата част от богатството на двойката идва от дяловете на Акшата Мурти (400 млн.) в Infosys, втората по големина IT компания в Индия, основана от нейния баща милиардер Нараяна Мурти през 1981 г.

Риши Сунак дълги години е бил мениджър на хедж фондове в Goldman Sachs. Със съпругата му имат две малки дъщери. Семейството притежава три имота в Обединеното кралство и САЩ на обща обща стойност около 20 млн. долара. Основното му жилище е къща с пет спални в Кенсингтън, Западен Лондон, която се оценява на 10 млн. долара. Сунак и Мурти притежават имението Kirby Sigston Manor и пентхаус апартамент на стойност 7 млн. долара в крайбрежното предградие на Санта Моника в САЩ.

 

Градинка за Ламбо и улица за Пардю

Столичният общински съвет реши градинката на пл."Велчова заверапри Духовната семинария в София да носи името на големия актьор проф. Стефан Данаилов. Наблизо се намира т.нар. блок на артистите, където големият актьор живееше от 1972 г. до смъртта си на 27 ноември 2019 г.

Предвижда се и да бъде поставен барелеф или бюст-паметник на Ламбо на подходящо място в столицата.

Новоизграждаща се улица в района на София Тех Парк пък получи името на бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю. Названието ѝ бе обявено на официална церемония в технологичния парк в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, посланика на САЩ Херо Мустафа и сина на покойният посланик – ген.-майор Пол Пардю.

Който говори против 3 март, говори против българската свобода

В момента в българския празничен календар продължава да владее пълен тюрлю гювеч. Да поставим нещата в ред, с което да рокажем на обществото, че имаме ясна визия за себе си като нация, за да могат нашите сеца да знаят с какво да се гордеят, коментира в интервю за „24 часа“ известният великотърновски професор Милко Палангурски. Неговото име стои под възванието, подписано от колегите от Великотърновския университет проф. Петко Петков, проф. Пламен Павлов, както и от проф. Даниел Вачков, проф. Веселин Янчев, проф. Петър Стоянович и др.

Въпросните професори отново шумно се обявиха за промяна в българския празничен календар. В анкета на „24 часа“ Костадин Костадинов, лидер на „Възраждане“, заяви: „Който говори против 3 март, говори против българската свобода“. 

Да продължим да отстояваме българския дух 

Днес Пиринска Македония продължава да бъде крепост на българщината, на родолюбието и историческата истина, от която все така се нуждаем. Тук все така пламенно се отстояват честта и достойнството на македонските българи, на техните вековни традиции и каузи.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си в Петрич по повод 110-годишнината от освобождението на града и на Пиринска Македония.

Държавният глава каза още: „И няма как да бъде иначе. Повече от хилядолетие защитниците на българската земя напояват Беласица с кръвта си. В народната ни памет живее споменът за подвига на Самуиловите воини, за себеотрицанието на поколения възрожденци и революционери, за славните страници на войните за национално обединение“. И допълни, че е „задължение на всички ни да продължим да отстояваме българския дух в Пиринска Македония.

За n-ти път

Коридор 8 щял да осигурява връзка между хората и бизнеса

Това за кой ли път бе заявено от български министър. Този път е премиерът Гълъб Донев, който участва в церемония по случай началото на строителството на източната част на железопътния коридор 8. 

В условията на потенциална енергийна и продоволствена криза е жизнено необходимо да си осигурим пътища за доставка, каза Донев. Сякаш някой му беше писал думите, казани от друг български премиер преди години. Няма как да не си спомним тук и предложеното от македонския външен министър Бояр Османи да се построи европейска магистрала между София и Скопие, която да носи името на Гоце Делчев. 

(Нещо ново. Този път името на новата връзка между двете държави е коридор 8, който трява да гарантира и националната сигурност на съюзниците от НАТО.)

Българският премиер потвърди, че направлението София-Скопие-Тирана-Дурас трябва да бъде определено като част от европейския коридор Западни Балкани. Това е приоритет както за България, така и всички страни по неговото протежение. 

Според Донев последиците от войната в Украйна са разкрили едно от най-уязвимите места на неразвитата досега липсваща инфраструктура. Заради липсата на железопътна и енергийна структура (да не забравяме, че неотдавна бе открита и въздушна линия София-Скопие, която просъществува само няколко месеца – б.р.) нашите държави са принудени да търсят алтернативни пътища за доставки на ресурсите, от които се нуждаем, минаващи през трети държави, което допълнително оскъпява цената и удължава времето за получаване. 

Македонисти си откриха частен клуб в Благоевград

При засилено полицейско присъствие в неделя в Благоевград бе открит македонският културен клуб "Никола Вапцаров“. Присъстваха представители на ОМО Илинден-Пирин, главният секретар в кабинета на президента на РСМ Миле Бошняковски, както и лидерите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на Левицата Димитър Апасиев.

В същото време ВМРО протестира срещу откриването на клуба.

"Когато е държавен клубът и когато има взаимно уважение, а не провокация, тогава всичко е наред. Ние днес идваме тук, слагаме изложба срещу културния клуб за дейци на организацията ВМРО. Аз много се надявам г-н Мицкоски да дойде да ги погледне хубаво, тъй като той е председател на организация, която носи сходно име, да огледа всички тези войводи, да се попита тези хора за какво са воювали, две трети от тях са родени и загинали в днешна Македония“, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки

Защо това е провокация днес и защо ние не сме съгласни с него? Защото македонската държава сама си нанася щета, каза още ДжамбазкиХората, които тук говорят, съдействат и искат да направят това нещо отзад са сепаратисти. Тези хора искат да отделят Пиринска Македония от България и това във всички случаи вреди и на нашите отношения и затова и посещението на г-н Мицкоски тук вреди на тези отношения.

Тук сме, за да подкрепим нашите хора – македонците от другата страна на границата. Да изпратим ясно послание, че ние сме македонци, които говорят македонски език и идват от Македония. В 21 век никой не трябва да има съмнение и да говори за този въпрос, каза пред журналисти Християн Мицкоски. - Нашето право да се определяме като македонци е неприкосновено, съгласно всички закони и поради тази причина сме тук, за да подкрепим македонците в България.

На въпрос защо не признава правата на македонските българи, той отговори: Македонската конституция е признала всички малцинства, съгласно всички стандарти. Въпросът е защо не са признати правата на македонците в БългарияНие сме причината за обединение, ние не създаваме напрежение, ние се гордеем с факта, че сме тук при откриването на този клуб, каза още Мицкоски.

Семейството на Вапцаров се обяви против използването на името на поета, защото той винаги се е самоопределял като българин.

Според служебния премиер Гълъб Донев клубът е на организация, която е неконституционна и не е регистрирана по законите в България. Ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва идеи, които противоречат на законите в България", предупреди той.

Зам.-министърът и говорител на българското външно министерство Костадин Коджабашев съобщи, че МВнР няма да реагира официално на тази провокация, тъй като в нея участват български граждани и представители на партии, които не са в управлението на западната ни съседка.

Външният министър на РСМ Бояр Османи заяви, че клубът не е в съответствие с процеса, който протича в дух на приятелство и сътрудничество между двете държави. Нека не позволяваме да се краде от нашия дневен ред заради политически или партийни интереси, каза той.

Според Османи за пръв път търговският обмен между България и Северна Македония е надминал вече 1 млрд. евро, което показва, че в нашите взаимоотношения трябва да доминира този начин на действия.

Не може от майка и баща българи да се роди македонец 

Защо Северна Македония смята Никола Вапцаров, на чието име македонисти откриват клуб в Благоевград, за македонец, а не за българин?

- Той е един млад българин с леви убеждения, дори не е бил формално и комунист. Майка му баба Елена казва: „Не може от майка и баща българи да се роди македонец“. 

Така видният наш историк акад. Георги Марков отговаря в пространно интервю за в. „24 часа“.

Смятах, че омразата ще умре преди 30 години -заявява академикът. - Когато се разпадна Югославия и първи признахме Република Македония. Останах излъган. Титова Югославия умря, но българоомразата остана в Скопие, поддържат я и сега, което е тъжно. Там, за да си добър македонец, трябва да мразиш българите. Последните отстъпки, които направихме за вдигане на ветото, не трябваше да ги правим. Те ни секачват на главата, това при тях е патология.

Сега казаха, че нямало да променят конституцията, за да впишат българите като държавотворен народ. Появиха се претенции да признаем, че в България има македонци и да ги впишем в конституцията си. Не трябва да го допускаме това. 

На въпроса дали да променяме датата на националния си празник, акад. Марков отговаря: „Категорично съм против. Този спор е още от 90-те години на миналия век. Националният ни празник трябва да си остане, защото без него нямаше да има 6 септември, 22 септември. 24 май е духовен празник. Националните празници винаги са свързани с въстания, с революции. Мисля, че отварянето отново на тази полемика е свързано с изкуствено подклаждана русофобия.

Казано

Скакалците в парламента ще досъсипят демокрацията. Държавата очевидно трябва да се преоснове, нищо друго няма да помогне(Петьо Цеков, „Сега“)

-----

В академичните среди могат да правят докторантури на тема как ще се разпадне Еврозоната, но това са академични хипотези, които служат за развитието на финансовата наука. Те не са за споделяне с полуграмотното простолюдие. Съжалявам, просто има разлика. В държавата милион и половина са функционално неграмотни, което означава, че не могат да осмислят прочетеното. Такива хора не може да решават дали да сме в Еврозоната или не. (Левон Хампарцумян, Евронюз)

-----

Никой във Франция вече не иска да бъде водопроводчик, нито зидар, готвач, келнер, лозар или шофьор на автобус. Медицинските сестри често остават в професията само по 3-4 години, а като учители нерядко работят хора, които изобщо не са учили за това. Стотици хиляди работни места остават вакантни. През първото тримесечие на тази година 523 хил. служители са напуснали работа. Ситуацията е истински кошмар за работодателите. (В. "Фигаро")

 

Правете хората щастливи

Можем да продължим още малко или да си пийнем по малко. Да спи злото под дебел камък! Пишете така, че да правите хората щастливи. С тези думи 93-годишният доайен на българската журналистика и дългогодишен главен редактор на „Труд“ Дамян Обрешков  представи на книгата си „Журналистиката – моят живот“.

В една от залите на СБЖ неговата колежка Пенка Чернева каза, че „Бай Дамян е парола, символ и с пълно право можем да го наречем будител. Журналистическото му богаство е събрано в 370 страници на новата му книга“.

А Любен Генов припомни, че с Дамян Обрешков са се редували като главни редактори на „Труд“ и „Поглед“ и каза: „Неговите думи имат душа. Дамян е отдаден на журналистиката и журналистиката се е отдала на Дамян“.

Нямаше да бъде тържество без бай Дамян да изпее нещо – негова запазена марка. И той не изневери на себе си, като подхвана „Ако зажалиш някой ден...“, съобщава в. „Труд“.

50 стоки влизат в „гръцката кошница“

Гръцкият парламент гласува т.нар. потребителскакошница за супермаркетите, в която влизат 50 основни стоки, чиито цени или трябва да останат същите, или да имат минимално повишение. Решението ще бъде в сила до 31 март 2023 г.

Потребителската кошница ще съдържа 50 продукта, сред което ориз, хляб, макарони, свинско и пилешко месо, риба, мляко, йогурт, сирене и кашкавал, зехтин, брашно, захар, кафе, чай, какао, сокове, препарати за чистене, перилни препарати, тоалетна хартия, паста за зъби, дамски превръзки, сапун, антисептик, пелени, храна за кучета и котки и др.

„Дребни“ новини 

1.4 млрд. лвпечалба отчетоха за първите осем месеца на годината банките у нас, която е с 56% по-висока от предната година. Този ръст се дължи главно на приходите от такси и комисиони, които нарастат изпреварващо спрямо приходите от лихви презпървата половина на годината.

Броят на новорегистрираните безработни в цялата страна надхвърли 208 хил. души от началото на годината, а устроените на работа са малко над 140 хиляди.

От 2035 г. в ЕС няма да се продават нови автомобили или микробуси с двигатели с вътрешно горене. Това е и крайната дата, до която производителите трябва да намалят емисиите на въглероден диоксид със 100%. На практика това означава, че продажбата на нови моторни превозни средства, задвижвани с бензин, дизел или газ, ще е забранена в ЕС.

Илон Мъск придоби Twitter и първото нещо, което направи, беше да уволни висшето ръководство на компанията. Птицата е освободена“, написа той в Twitter, имайки предвид логото на компанията - синя птичка.

САЩ обмислят да забранят изцяло вноса на алуминий от Русия, което заплашва да хвърли в хаос световния пазар, който още не се е възстановил от множеството проблеми с доставките. Вероятно най-големият печеливш от това решение ще бъде Китай, пише Bloomberg.  

Руските депутати приеха закон за забрана на “нетрадиционните отношения” и на педофилията в медиите, интернет, рекламата и киното. Освен пропагандата на “нетрадиционни сексуални отношения” сред децата се забранява и разпространението на информация, която може да предизвика у тях желание да си сменят пола. 

 

 

 

Из архива

„Имало едно време в България“

Това е заглавието на новата книга на известната британска писателка и общественичка Мерсия Макдермот, която издателска къща „Синева“ пусна на пазара. Тя се издава за първи път на български език с помощта на известната преводачка Лиляна Ванова. В спомените си Мерсия разказва за живота си в България, описва интересни епизоди от историята и етнографията на страната ни.

Ето два кратки откъса от книгата:

„Изглежда много българи са си въобразявали, че отивайки на запад, и присъединявайки се към Европа, автоматично ще получат достъп до ослепителното изобилие от потребителски стоки на Запада, без да се лишават от предимствата на социалистическата икономика. Изглежда не им е хрумвало, че в една конкурентна пазарна икономика могат да се окажат на дъното, в редиците на излишните, неспособни да споделят благоденствието, или че промишлеността и селското стопанство на тяхната страна могат да западнат и да се сринат до почти колониална зависимост от чуждестранни инвестиции…“

„Така или иначе България е почти неузнаваема за онези от нас, които я познавахме преди 1989 г. По всяка вероятност и онези читатели, които я познават едва след 1989 г., ще намерят моите скици от живота тогава също толкова неразбираеми! Тези мои спомени са свързани с един, до голяма степен изчезнал, свят и като такива трябваше да ги запиша. С течение на времето установявам, че противно на твърденията на Шекспировия Марк Антоний, всъщност точно хубавите спомени продължават да живеят и аз все още мисля за България, макар и не без тъга, като за мястото, където прекарах едни от най-странните, но най-щастливи години в живота ми“.

Макдермот е сред големите приятели на БългарияЖивотът й е тясно свързан с нашата страна. За пръв път тя идва у нас през 1948 г. на студентска бригада, а от 1962 до 1989 г. с кратки прекъсвания работи и твори в България. От 1963 до 1969 г. преподава в Английската гимназия, а след това до 1989 г. води курс за освободителното движение в Македония в СУ „Св. Кл. Охридски“. 

Над 30 години изучава българската история. Автор е на биографични книги за Левски, Яне Сандански, Гоце Делчев и Димитър Благоев. Носител е на множество  високи български отличиячуждестранен член на БАН и почетен доктор на Алма матер. Дълго време е председател на Англо-българското дружество в Лондон.