Спорт

Григор не можа да се противопостави на Алкарас и отпадна в Париж

  03.11.2022 17:24  
 Григор не можа да се противопостави на Алкарас и отпадна в Париж

Григор Димитров определено може да извлече позитиви от представянето си в края на сезона, след като прекъсна серията си от три последователни поражения през миналата седмица във Виена, където достигна до полуфиналите, а последните няколко дни също не бяха никак лоши за нашия сънародник, тъй като той записа нови два успеха и продължи към осминафиналите на Мастърса в Париж. Там обаче го чакаше сблъсък със световния номер едно Карлос Алкарас и първата ни ракета видимо не беше готов за първата си официална среща с ибериеца, чиийто тенис беше абсолютно безупречен и заслужено 19-годишният състезател разгроми бившия полуфиналист с 6:1 6:3, като по този начин сложи край на изявите му на корта за 2022-а. Младокът пък ще се опита да завоюва трофея и така да си гарантира оставането на върха в края на настоящата година, а следващия негов съперник ще бъде един измежду Холгер Руне и Андрей Рубльов.
Още в самото начало се виждаше, че за Григор ще бъде трудно да издържи на темпото от страна на испанеца, който атакуваше всяка една по-плитка топка. Българинът пък не съумяваше да пласира първото си подаване в корта и в крайна сметка допусна грешка от форхенд, с която инкасира пробив още в дебютния си сервис гейм. Алкарас пък беше на абсолютно противположния полюс, като си служеше отлично със своя сервис и печелеше много лесни точки благодарение на него, което му позволи да затвърди взетото си предимство. Впоследствие тийнейджърът стана още по-уверен в действията си и направи няколко невероятни спасявания, при които беше почти на шпагат, а родният ни представител определено не очакваше случващото се от другата страна на мрежата и допусна втори брейк.
Последва нова наказателна акция от начален удар за топ поставения, чиято преднина набъбна до 4:0 и сякаш хасковлията изглеждаше напълно обречен през днешния ден. Все пак Димитров намери сили да спечели дебютен гейм в срещата и опита да играе много по-агресивно, виждайки как губи почти всички дълги разигравания, само че неизменно опитите му за уинъри завършваха с непредизвикани грешки и световният номер едно затвори сета съвсем скоро в своя полза.
Събитията продължаваха да имат същия ход в откриващите минути на втората част и статистиката показваше, че топ поставеният е спечелил 15 от 17 размени състоящи се от 5 или повече удара. Въпреки това, то първата възможност за пробив се откри пред по-нискоранкирания играч, но той не можа да се възползва от нея и станахме свидетели на нова серия от неспасяеми изпълнения на фаворита, който се откъсна напред с 3:0 и изглеждаше само на една ръка разстояние от победата. Изведнъж ибериецът свали рязко равнището си и прекаляваше в желанието си да търси бърза развръзка, докато хасковлията най-после намери оптималния си ритъм и съвсем скоро достигна до паритет в резултата.
Гришо не спря дотук и получи два поредни шанса да вземе преднина от брейк аванс, само че пропусна рутинен форхенд и това повлия сериозно на неговата увереност, защото станахме свидетели на още редица подобни дланови удари в изпълнение на нашето момче, които позволиха на Алкарас да се измъкне от трудната ситуация и да затвори мача с нов пробив в своя полза.

 


Ето как да гледате на живо тенис БЕЗПЛАТНО
Page 2 of 3
 Възходът продължава: Музети надделя над световния №4 и финалист от US Open в Париж!
Лоренцо Музети категорично е един от представителите на следващата генерация в тениса, които прогресираха най-много в хода на настоящия сезон и двете му титли от надпреварите в Хамбург и Неапол единствено затвърждават казаното. Италианецът на родния ни Sofia Open демонстрира афинитета си към игра на закрито и през тази седмица на Мастърс 1000 турнира в Париж показва пълния си блясък в зала, като надигра на старта бившия Шлем шампион Марин Чилич, преди днес да сътвори страхотен обрат срещу подгласника от Ролан Гарос и US Open - Каспър Рууд, за да го отстрани във фазата на осминафиналите - 4:6 6:4 6:4. Световният номер 23 за първи път в кариерата си се класира за четвъртфинал на "хилядарка", като съперникът му за място в топ 4 на състезанието във френската столица ще бъде излъчен от сблъсъка противопоставящ настоящия и общо 6-кратен шампион Новак Джокович срещу бившия такъв и сребърен олимпийски медалист Карен Хачанов.
Младокът от самото начало на двубоя даваше вид на далеч по-активният тенисист на корта, като осъществяваше бърз контакт с топката и произвеждаше завидно количество печеливши удари, поради което и напълно заслужено пръв достигна брейкболи в мача. В тези ключови минути от сета обаче на помощ на Рууд дойде ефективността на вкарване на първото му подаване, като той овладя неблагоприятната ситуация, за да може впоследствие на свой ред, в разрез с показаното от двамата състезатели до този момент в срещата, да се възползва от зачестилите неточности на съперника и под носа на световния номер 23 откри сметката си в сблъсъка.
Въпреки случилото се и безспорното разочарование от това да изостане назад в общия резултат, то Музети запази мир на духа си и продължава да определя темпото с отлично пласирани удари, реализирайки пробив за 3:2. Светкавичен спад в представянето на сервис от италианеца помрачи всичко направено от него досега и той допусна рибрейк, ала съумя да запази тонуса в играта си с огромно количество уинъри и посредством нов брейк изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.
В решителната част статуквото на корта в зала "Берси" не се промени и постепенно настъпателните действия в атакуващ план на младока се увенчаваха с успех. Световният номер 23 също така не пропусна да впечатли със защита при размените от основната линия, което допълнително изнерви норвежеца, който се пречупи под натиска на напрежението и с двойна грешка предаде началния си удар. Музети от своя страна изглеждаше повече от вдъхновен и продуцираше изключителни попадения, които се превръщаха в уинъри, за да доведе събитията до закономерен развой и се поздрави с победата за 2 часа и 17 минути на корта.
Ето как да гледате на живо тенис БЕЗПЛАТНО
Page 3 of 3
 Алкарас: Играх добре, но днес Григор беше много далеч от обичайното си ниво
Днешният ден ни предложи първия епизод от съперничеството между Григор Димитров и Карлос Алкарас, който не се оказа особено продължителен и драматичен, защото световният номер едно не остави почти никакви шансове на нашия сънародник и го надигра с внушителното 6:1 6:3. Истината обаче е, че българинът изигра един от най-слабите си мачове в последно време, а самият Алкарас също не пропусна да намекне това в последвалото си интервю на корта:
"Започнах мача наистина много добре, но днес Григор остана много далеч от обичайното си ниво на игра. Все пак съм много доволен от представянето си. Нещата се усложниха към края на втория сет, когато той се завърна в резултата и повиши своето равнище. Тогава определено ситуацията на корта стана далеч по-тежка, а той дори имаше възможност да се откъсне напред в геймовете. В този момент трябваше да остана спокоен и да покажа най-добрия си тенис, за да предотвратя подобно развитие на срещата и в крайна сметка съумях да го сторя" - завърши най-младият водач в историята на ATP ранглистата.