Анализи

ВАС отпуши строителството на АМ Струма

  03.11.2022 17:35  
ВАС отпуши строителството на АМ Струма

Върховният административен съд отмени две решения на бившия министър на околоната среда и водите Борислав Сандов, с които са спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост във връзка със строежа на автомагистрала "Струма". Ha 1 aвгycт т.г. Caндoв oтмeни вcичĸи пpeдишни пpoцeдypи пo Oцeнĸa зa въздeйcтвиe въpxy oĸoлнaтa среда (ОВОС) и на практика спря строежа на AM "Cтpyмa" пpeз Кресненското дeфилe, съобщи "Дневник".

Cпopeд Cандoв Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия (EK) oчaĸвaлa дa се нaпpaви нoвa oцeнĸa зa въздeйcтвиeтo въpxy oĸoлнaтa среда (ОВОС) и нoвa Oцeнĸa зa cъвмecтимocт c eĸoлoгичнaтa мpeжa "Haтypa 2000" нa цeлия yчacтъĸ. С първото решение бе прекратена процедура за инвестиционно намерение, възложена от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), за изграждане и модифициране на оградни и дефрагментационни съоръжения, за да се смекчи въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле.Второто отменено решение е за прекратена процедура за съгласуване на задание за проект за изменение на Подробния устройствен план - парцеларен план за пътя през Кресненското дефиле в района на Симитли, с. Крупник и с. Полето.

Прекратявайки процедурата по извършване на оценка за съвместимост поради констатирана липса на анализ на предвидените смекчаващи мерки спрямо специфичните природозащитни цели, министърът е действал в разрез с принципа на предвидимост, който предполага последователност и непротиворечивост, пише в решението на съда.

Вместо да пристъпи към прекратяване на процедурата, министърът е следвало изрично да укаже на вносителя на инвестиционното предложение, че следва да изготви анализа си въз основа на специфичните природозащитни цели, предложени на 16 август 2022 г. за обществено обсъждане, и едва след неизпълнение на указаното, да пристъпи към прекратяване на процедурата.