Новини Светът

Правителството на Украйна търси алтернативи на сателитния интернет Starlink на Илон Мъск

  03.11.2022 18:45  
Правителството на Украйна търси алтернативи на сателитния интернет Starlink на Илон Мъск

Украинското правителство търси алтернативи на Starlink, сателитното интернет подразделение на SpaceX на Илон Мъск, заяви в четвъртък вицепремиерът Михайло Федоров, съобщава бизнес телевизия CNBC. Продължителната подкрепа на Мъск за Starlink в Украйна беше поставена под въпрос миналия месец, когато милиардерът каза, че неговото космическо начинание вече не може "безкрайно" да финансира операцията в Украйна. След това той обаче каза, че ще продължи да го прави.

По време на пресконференция в четвъртък на техническата конференция Web Summit в Лисабон, Португалия, Федоров каза, че не е вижда никакви проблеми с продължаващото финансиране от Мъск на Starlink в Украйна. В момента операцията върви добре, каза той.

Въпреки това Федоров, който е и министър на цифровите технологии на Украйна, каза, че правителството търси нови инструменти за сателитна комуникация, за да поддържа ИТ инфраструктурата в Украйна, която е нарушена от инвазията на Русия. 

Той каза, че наскоро е получил доклади за спиране сателитния интернет достъп в Украйна, тъй като Русия започна нападение срещу енергийната инфраструктура на страната.

"Използваме и други инструменти за сателитна комуникация. Ние работим с други оператори, не само със SpaceX", каза Федоров. "Една от причините да дойда на Web Summit е да търся нови партньорства и да се ангажирам с нови партньори", добави той.

Един от алтернативните партньори, с които Украйна вече работи, е ICEYE, финландска фирма, която помага на страната с нейните възможности за дистанционно сателитно изображение.

Засега обаче не изглежда, че на този етап Starlink ще спре да работи в Украйна.

Миналия месец Мъск каза, че SpaceX не може да продължи да финансира терминалите на Starlink в Украйна "до безкрайност". Шокиращото съобщение дойде след репортаж на CNN, че неговата космическа компания е поискала от Пентагона да покрие разходите по тези терминали.

В крайна сметка Мъск отмени решението си да спре финансирането. "По дяволите, въпреки че Starlink все още губи пари и други компании получават милиарди долари на данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме правителството на Украйна безплатно", написа преди време Мъск в "Туитър".

Дарените от SpaceX интернет терминали Starlink бяха от решаващо значение за поддържането на украинската армия онлайн по време на войната срещу Русия, дори когато комуникационната инфраструктура беше унищожена. 

Мъск, който не е непознат за полемиките, беше критикуван за коментарите си относно войната в Украйна. В анкета в Twitter неотдавна той предложи на незаконно анексираните от Русия региони да бъде позволено да провеждат наблюдавани от ООН референдуми, за да решат дали желаят да станат част от Русия.

Той също така каза, че според него украинската територия Крим, която беше незаконно анексирана от Москва през 2014 г., е "официално част от Русия“ и трябва да бъде предадена на Москва.

В отговор украинският президент Володимир Зеленски отвърна на Мъск, публикувайки своя собствена анкета в Twitter с въпроса "Кой Илон Мъск харесвате повече? Този, който подкрепя Украйна или този, който подкрепя Русия".

Украйна имаше забележително присъствие на Web Summit, където търси помощ от източници от публичния и частния сектор, за да подсили борбата си срещу Русия. 

По-рано на пресконференцията президентът на Microsoft Брад Смит обяви инвестиция от 100 милиона долара в технологична помощ за Украйна, с което общият принос на компанията към военните усилия достигна 400 милиона долара.

Налице е "нов тип хибридна война, комбинираща кибер оръжия и други атаки срещу цифровите технологии", каза Смит.

Ходът на Microsoft "ще позволи на правителството и други организации в Украйна да продължат да управляват услугите си чрез облачните услуги на Microsoft и нашите публични центрове за данни, разпространени в цяла Европа", каза Смит.