Анализи

Кирил Петков: С бюлетините ГЕРБ и ДПС искат да неутрализират ПП

  04.11.2022 11:03  
Кирил Петков: С бюлетините ГЕРБ и ДПС искат да неутрализират ПП

Днес Народното събрание смята да разгледа промени в Изборния кодекс, предложени от БСП, с които се планира връщането на хартиените бюлетини като начин на гласуване, наравно с машините. Тази инициатива се подкрепят от ГЕРБ-СДС и ДПС. От ПП и ДБ отхвърлят предложението.

Тази сутрин съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви пред Нова ТВ, че зад връщането на хартията стои желанието на ГЕРБ-СДС и ДПС да неутрализират политическите си противници. Той напомни, че ПП е втора политическа сила, а ДБ е повишила процента си на последните избори. „Ставаме голяма заплаха. Те (ГЕРБ-СДС и ДПС) решиха, че не могат да си позволят още едни честни избори“, заяви бившият премиер.

Той избягваше обаче да споменава социалистите, неговите бивши партньори, които са реалните вносители на предложението, въпреки че предния ден ПП на практика определи БСП като помощник на герберите в парламента. На нарочен въпрос от водещите съпредседателят на ПП все пак неясно каза за социалистите: "Ако подкрепят хартиената бюлетина, това ще ги хвърли обратно назад."

Другата причина, според Петков, да се иска връщането на бюлетините, е защото ГЕРБ-СДС и ДПС са осъзнали, че „вече нямат този мащаб да си правят каквото си искат“. Затова, посочи лидерът на ПП, те не искат честни избори. По думите му, смесената система на гласуване – с хартия и машини, ще улесни контрола на вота – на избирателите ще се казва да гласуват само с бюлетини и после ще се проверява колко от тях са направили така.