Коментари

Седмичен коментар

  07.11.2022 10:27  
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

31 октомври – 6 ноември

 

Бъдещи новини  

 

"Има напреднали разследвания за корупция срещу политици и набъбват с всеки ден. Сред тях има и лидери на партии, включително и парламентарно представени . Има сериозни данни за извършени нарушения, свързани с движения на финансови средства", заяви пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и уточни, че много скоро ще станат ясни на обществото.

"Да си поговорим за кирилицата, за нейното разпространение и за нейната родина, която е България, ние си го знаем, но не всички го знаят и не всички го признават. По повод на кирилицата, да поговорим и за българистиката, за изучаването на българската и стара, и нова култура в света, която по ред причини се е свила доста през последните няколко десетилетия на терена за преподаване и научни изследвания върху българския език и литература" - проф. Красимир Станчев, преподавател по славянска филология в Трети Римски университет по повод предстоящия Международен форум за кирилицата "И ний сме дали нещо на света".

 

 

Да, ама не

Бъдещето на ПАВЕЦ „Чаира“ остава неясно

До края на тази година трябва да е ясно бъдещето на ПАВЕЦ „Чаира“. Служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви това по време на посещението си в каскадата „Белмекен-Сестримо“. Централата има изключително важна роля за балансиране на електроенергийната система на страната, за осигуряване на нейната стабилност и сигурност.

Както е известно, от няколко години този енергиен гигант, гордост за България, не работи с цялата си мощност. Вече била взета за изследване проба от метала на повредената турбина и в началото на декември трябва да са ясни резултатите за неговите свойства, а оттам и стъпките, които следва да се предприемат.

Последната от авариите в Чаира беше през март т.г. при тестване на мощности, които след три години ремонт трябваше да бъдат пуснати в екслоатация. 

Едно е ясно - бъдещето на каскадата, която може да спасява българската енергийна система, остава неясно.

Хартиената бюлтина се завръща след 554 дни

Точно толкова са дните, откакто българските депутати решиха във всички секции у нас и в чужбина с повече от 300 избиратели да се гласува само с машини. Уви, хартиената бюлетина се завръща. 

Това решиха в петък народните представители на първо четене с промяна на Изборния кодекс. „За“ гласуваха 125-има от ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и 1 от „Български възход. Останалите осем от партията на Стефан Янев бяха „против“, заедно с ПП, ДБ и „Възраждане“. Против хартията гласува и един от БСП, която е вносител на промените – Явор Божанков.

„Коалиция на войната“  

През поседните месеци въпросът за износ за оръжие за Украйна се поставя като цивилизационен избор, заяви Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание... Подчертавам винаги сме били против износа на оръжие за Украйна, защото смятаме, че това ни прави страна в конфликта, което е неприемливо за нас

А опожарените гори у нас?

Франция ще засади 1 млрд. дървета за 10 години след горските пожари в страната, предава Ройтерс. Това обеща президентът Макрон по време на церемония в Елисейския дворец за награждаване на участвалите в борбата с горските пожари. Пламъците опустошиха 72 хил. хектара земя – 6 пъти повече от обичайното през последните десет години.

От нашите управници още няма вест какво ще правим с изгорелите български гори през последните години.

Въведем ли еврото, плащаме и чужди дългове?

Докладът на БНБ, който няма сила на официален документ, предизвика тревога в част от депутатите. 

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов България няма да бъде пълноправен член на еврозоната, защото икономиката ни не е готова за приемане на еврото, а БНБ може да понесе загубиКостадинов отново заяви, че от „Възраждане“ ще настояват за национален референдум „за“ и „против“ въвеждането на еврото у нас.

Борислав Цеков вече заяви, че такъв реферндум е конституционно недопустим и ще бъде спрян от Конституционния съд. В закона за прякото участие на гражданите в държавната власт се казва, подчертава „Труд“, че „референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация. С други думи – подписка за такъв референдум ще е удар във въздуха“.

Анализът в доклад на БНБ, изпратен до депутатите, е потресаващ. Все още не се знае, коментира в. „Труд“, какво точно е позицията на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов. Влизането в еврозоната било катастрофално за България, която е поела ангажимент с договора от Маастрихт, но никъде не сме поели ангажимент за датата. 

Румен Гечев коментира, че не е ясно кой е писалдоклада, каква отговорност носи, няма подпис, няма печати и не се дава отговор на въпросите, които БСП е поставила. Според него проблем има и с управлението на валутния резерв на БНБ, защото равностойността на 500 млн. евро трябва да се внесе в резервите на Европейската централна банка. Това ще рече ние да предоставим долари или злато от резервите на БНБ. Гечев вижда огромен риск и в това, че България може да изплаща държавни заеми, направени от други страни членки на еврозоната.

В доклада на БНБ се споменава за има един-единствен прецедент от 2009 г., когато е решено загуби на централните банки на Германия, Холандия и Люксембург да се поемат солидарно от държавите в еврозоната.

В позиция  след запитване на БНР, БНБ отрече да е изготвяла доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Не съществува такъв докладзаявяват още от централната банка.

Това е положението

В ход е последният опит за съставяне на парламентарно мнозинство, което да излъчи редовно правителство. Два фактора са на терена. Първият - никоя политическа сила не гори от желание да отиде веднага на избориВторият - всички партии имат все още огромен брой бариери, които им пречат да влязат в коалиция, коментира „Сега“.

ГЕРБ е готов на всичко и с всеки, без “Възраждане”. В момента обаче ГЕРБ съсредоточава усилията си да приласкае неприласканите десни - ПП и ДБ. Или поне половината от тях. Ключовото искане на ГЕРБ във финалните преговори е: “да се разберем преди първия мандат”

Тайно и полека Борисов може да договори съставянето на правителство с един човек, който вече влезе в “хартиената коалиция” - Корнелия Нинова. ПП иска увеличение на пенсиите с 20%, Борисов вече вдига на 30%. ПП иска минимална заплата от 860 лв.,Борисов е готов за 900 лв. Чие ухо галят тези цифри? На Нинова. 

ГЕРБ, ДПС и БСП биха имали 128 депутати. "Статуквото" вече върна хартиените бюлетини, може да се разбере за еврото, за Украйна, може да направи своя съдебна реформа и да включи дори Гешев в цената.

Борисов дава указания

Трябва да се говори с президента, всякакъв мандат - но да има правителство. Да се говори с партиите - какъв кабинет, с какъв мандат биха подкрепили. Егото трябва да изчезне, както при мене е изчезнало. Затова тези срещи трябва да се проведат при президента. Това каза на извънредна пресконференция в съботаБойко Борисов.

-----
Среща между експерти на ГЕРБ и ПП се предвижда да се състои във вторник сутринта в Народното събрание. Разговорът ще бъде публичен. От ПП обаче уточняват, че тази среща не може да се разглежда като подкрепа за мандат на ГЕРБ.

-----

Консултациите за съставяне на нов кабинет стават все по-трудни, а различията между преговярщите все по-големи. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова в Битоля, където присъства на откриването на изложба за 125-годишнината на българското дипломатическо представителство в града.

-----

Партиите все по-настървено гледат към третия мандат за кабинет. Атанас Атанасов от ДБ даде да се разбере, че най-добрият вариант е правителство между ПП и ДБ, което да бъде подкрепено от ГЕРБ.

Обновление ала „просто Киро“

При подялбата на парламентарните комисии ДПС получи свръхважните ресори бюджет и финанси, и вътрешна сигурност и обществен ред. Иначе казано, надзорът над държавната хазна и над полицията, пише „Сега.

Начело на бюджетната комисия застава Петър Чобанов, финансов министър в кабинета на Орешарски. Същото правителство, което събра в коалиция ДПС и БСП и издигна бизнесмена Делян Пеевски за председател на ДАНС.

За първи път парламентарният контрол върху МВР попада в ръцете на човек от Движението – Хамид Хамид. Той принадлежи към „постоянното присъствие“ - толкова дълго е в Народното събрание (осем поредни парламента), че е станал част от пейзажа. 

ДПС получи и комисията по околна среда. Ще я ръководи Станислав Анастасов, един от зам.-председателите на партията, който също като Петър Чобанов участваше в кабинета „Орешарски“ катоекоминистър. Анастасов последно се прочу в предния парламент. Тогава обяви, че е получил заплахи от Кирил Петков, че ще „оправи“ ДПС с помощта на американския офис по санкциите. Този въпрос живо вълнуваше партията заради Делян Пеевски, който попадна под ударите на щатския закон „Магнитски“.

Но не само ДПС залага на кадри от предишниуправленияНачело на комисията по енергетика, толкова важна във време, когато цените на енергийните суровини разказват играта на икономиката, ще застане (отново) Делян Добрев. Хасковлията е един от любимците на партийния си вожд Бойко Борисов. Бил е министър на икономиката и на енергетиката, депутат в осем парламента, от които е подавал оставка на два пъти. Първия път беше през 2017 г., когато се разрази скандалът „Кумгейт“Оставка подаде от парламента и през 2019 г., когато ГЕРБ се тресеше от скандала „Апартаментгейт“.

А комисията по правни въпроси герберите пуснаха в ръцете на Радомир Чолаков. Макар и отскоро в Народното събрание (депутат е по-малко от две години), Чолаков много бързо се издигна като един от основните говорители на ГЕРБ. В нереализирания проектокабинет на ГЕРБ от август 2021 г. бешеноминиран за правосъден министър. А през ноември оглави предизборния щаб на Анастас Герджиков, неуспелия кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ. 

Лидерът на „Възраждане“ Костадинов поема ресора за българите в чужбинаЧудно с какъв акъл другите партии му го повериха – националистическата партия е изключително популярна сред сънародниците ни по света (трето място на вота през октомври т.г.!). А изборът на Стефан Янев за шеф на антикорупционната комисия е голям сюрприз. Човекът на президента в парламента поема битката с корупцията. Интересно, къде спаха Кирил Петков и Асен Василев? Нали все изкарват партията си ПП за авангарда в тази борба?

Деница Симеонова от ПП пое комисията по европейските въпроси. Младата жена досега не е показала никаква компетентност в тази (или друга) сфера. Прочу се, когато въведе обръщението „Просто Киро“ към партийния си лидер – горката, искаше да демонстрира привързаност, но само позволи на противниците му безспирно да го обиждат. А съпартийката й Калина Константинова, бивш вицепремиер в кабинета „Петков“, получи комисията по електронно управление и информационни технологии. Какво я квалифицира за такава позиция, никой не може да каже. 

С такъв личен състав комисиите, дори и да започнат работа, човек направо се плаши от мисълта какво ще свършат – или по-скоро ще забъркат, заключава коментара си „Сега“.

 

 

 

Разни хора, разни идеали

Отново чий е Вапцаров

Какво се цели с откриването на клуба „Никора Вапцаров в Благоевград? На този въпрос Майа Вапцарова, роднина на поета, отговаря в интервю за „ 24 часа“: 

- Какво общо има Вапцаров с Република Северна Македония? Нищо! Когато той е разстрелян през 1941 г., такава държава не е съществувала. 

Надяваме се

Никола Вапцаров е български поет със световна слава и известност. Надяваме се българското правителство да възстанови държавната литература награда на негово име. Надяваме се също така цялата българска общественост да застане на страната на истината и да пресече кощунствените опити за гавра с нашата национална чест. (Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, в. „Труд“)

Само статистика

• Всеки четвърти българин е висшист
• Общо висшистите в България са 1,56 млн. души.
• Със средно образование са 47,1%, с основно 16,4 на сто, а 10,9 на сто са с начално и по-ниско образование
• 951 600 души, или 14.6% от населението, са записани във формалната образователна система за придобиване на образователна степен и/или степен на професионална квалификация. 
• Извън участие в образователния процес са 24 913 деца в задължителната училищна възраст (7-15 г.).

 

(Данни от национално преброяване, проведено от НСИ в края на 2021 г.)

Близо половината граждани на РСМ определят България като враг

Българската външна политика в момента е инструмент за вътрешнополитическа употреба и външнополитическите позиции не са въпрос на държавна политика, а на партиен интерес. 

Изключително важно е във външната политика на една държава да има константни величини. Членството на България в НАТО и ЕС са точно тези константни величини в момента. Друг е въпросът, че дилемата евроатлантизъм срещу евразийство е изкуствена, дори измислена. Да, има различие в подхода спрямо войната в Украйна, но не и спрямо членството на България в ЕС и НАТО.

От друга страна е добре, че има ясно оформена и представена в парламента евроскептична партия ("Възраждане" - б.р.). Тя отразява реално наличните настроения в обществото, но и нивото на тяхното разпространение - в България то е на доста ниско равнище, ако сравним с останалите страни от ЕС. 

Провежданата през последните четири години външна политика на България по отношение на Северна Македония не беше в български интересНие помогнахме в РСМ да победи македонизмът. Гражданите на РСМ вече вярват, че нямат нищо общо с България и не искат да имат общо с България. При подписването на двустранния договор между София и Скопие преди пет години само 1,5% от гражданите на Република Македония определяха България като враг, към момента те наближават 50%. (Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, БНР)

Баба Европа да се замисли

Въпреки необичайно топлото време и пълните газови хранилища в Германия, заплахата от голяма енергийна криза в ЕС не е изчезнала, пише британското списание The Economist и представя три сценария за бъдещето, когато дойдат студовете: 

1. "Северен поток" остава затворен и Европа налага ембарго върху руския петрол, ще има криза, но не катастрофална. Дефицитът на газ ще бъде 17%, което означава, че ще трябва да се плаща повече, но ще има достатъчно количество. 

2. Русия ще прекъсне украинската тръба и ще спре да доставя втечнен газ чрез посредници. За Европа разходите ще нараснат с десетки милиарди долари. Западът може да реагира с по-строги петролни санкции (например намаляване на тавана на цените), а Русия ще се опита да убеди ОПЕК+ да намали допълнително производството на петрол, като по този начин стабилизира приходите си. 

3. Тотална енергийна война от страна на Русия с прекъсване на "Турски поток" и нанасяне на удари по тръбопроводите от Норвегия. Освен това ОПЕК намалява производството на петрол. Това ще струва на Европа 250 млрд. долара през 2023 г. и 200 млрд. долара през 2024 г. Дотогава газовите хранилища ще бъдат напълно изпразнени и горивото ще се разпределя административно (чрез купони). Германия ще започне да блокира износа на електроенергия и европейската солидарност почти сигурно ще се срине. 

В същото време Великобритания, която потребява много газ, но не разполага с големи съоръжения за съхранение, също ще бъде много уязвима, прогнозира още The Economist.

-----

Ако вносът на руски газ по тръбопроводи бъде напълно спрян, а Китай възобнови вноса си на втечнен природен газ  до обичайните равнища, може да се появи недостиг, равняващ се на почти половината от газа, който е необходим за запълване на хранилищата в Европа на 95% , прогнозира Международната агенция по енергията, цитирана от ДПА.  

"Предвид мекото време напоследък и по-ниските цени на газа, има опасност в дискусиите около газовите доставки за Европа да се промъкне самонадеяност, но в никакъв случай все още не сме извън опасностЕвропа вероятно ще се изправи пред дори още по-голямо предизвикателство през зимата догодина", предупреди директорът на агенцията Фатих Бирол. 

-----

Европа е все по-самотна в новия глобален свят, отхвърляна като изтощен и безинтересен Стар континент, изпълняващ второстепенна роля в настоящите геополитически кофликти. Както каза починалият неотдавна Брюно Латур: “Европа е сама, да, но само Европа може да ни спаси”. (Славой Жижек, словенски философ, „Фигаро“)

„Росатом изгражда повече АЕЦ в света от другите държави

ЕС като цяло е 20% зависим от руското ядрено гориво, а страните от Източна Европа са 100% зависими, се кпосочва в анализ на германския бизнес вестник „Ханделсблат“.

Въпреки политическата вражда с Русия, Франция продължава да работи в тясно сътрудничество с „Росатом“. Германското министерство на околната среда за първи път поиска санкции срещу руската държавна корпорация. И това решение е закъсняло.

Ядрената енергия изглежда е някаква алтернатива на руския газ. Залагайки на нея обаче, ние попадаме от трън на глог. Според проучване на Австрийската агенция за опазване на околната среда „използването на ядрена енергия не е довело до енергийна сигурност, а е направило държавите, които експлоатират атомни електроцентрали, зависими от Русия“, посочва изданието.

Има обаче нещо, което отличава ядрената енергия: тя не подлежи на санкции от страна на ЕС по настояване на Франция, казва германското правителство.

Всички пътища водят към Москва, когато става въпрос за експлоатация и изграждане на атомни електроцентрали. „Росатом“ и неговите 300 дъщерни дружества експлоатират и изграждат повече атомни електроцентрали по света от всяка друга държава.

„Дребни“ новини

365 млн. лв. са предвидените разходи, които БНБ трябва да направи за касови дейности при приемането на еврото у нас. Най-голямо е перото за снабдяване с необходимите евробанкноти и монети, които трябват да заменят българските. За това са предвидени 313 млн. лв.

Украинските бежанци на бунт, не искат в Елхово. Според чужденците там липсвали елементарни условия за живот.

Нов оглед на щетите в наводнените карловски села започва през седмицата, след възникналите спорове за разпределянето на събраните до момента дарения. Карловският кмет Кабаиванов обяви, че от различни кампании в общината вече са събрани 1,6 млн. лв.

С между 20 и 50 на сто са се вдигнали цените на масовите лекарства, използвани при простуда, показва проверка на БНР в аптеките в София. По-скъпо струват таблетките за понижаване на температура и успокояване на болка, както и сиропите за кашлица.

Лозовите насаждения у нас рязко са намалели. От 2 млн. дка преди 1989 г. в момента са 630 хил. От тях реално се гледат под 156 хил. декараТова е всичко, което е останало, каза пред „Фокус председателят на Асоциацията на лозарите Атанас Василев. 

Интермодален транспортен коридор създават Гърция и България между Егейско и Черно море. Пътната и железопътната връзка се очаква да увеличи обема на товарите към пристанищата на двете страни и да доведе до намаляване таксите за превоз и времето за пътуване. Пристанищата Солун и Кавала ще станат вход за трансфер на стоки от Европа към България и Румъния.

Българските диалекти се радват на значителен ренесанс, сочи изследване на Института по български език към БАН. Под формата на уникална карта на страната ни те разкриват съкровищницата на българските диалекти чрез автентични рецепти на традиционни наши гозби, предавани от поколения наред до днес.

Певицата Рут Колева е направила голи снимки в костницата на избитите по време на Априлското въстание в Перущица. Кметицата на града я дала на прокурор заради фотосесията, в която по боди и мрежести чорапогащи Колева позира върху саркофага с костите на изкланите.

Обявената във фалит хазартна компания на Васил Божков "Ню геймс" дължи малко над 223 млн. лв. надържавата заради неплатени такси върху организирането на моментните лотарийни игриреши Софийският административен съд. Установеният дълг от хазартни такси е 188 199 519 лв., а 34 991 384 лв. салихвите върху просрочените плащания.

958 журналисти са били убити по света през последните 10 годиниЗа същия период над хиляда са били вкарани в затвори, а 64-ма все още са в неизвестност, съобщи в Туитър върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк.

С визията "Векът на Турция", която ще изградим върху постиженията на нашата страна и цивилизация, ще бъдат осъществени вековни инициативи, а мечтите ни, Иншаллах, ще се сбъднат, написа в Туитър турският президент Ердоган. Визията съдържа програмата на неговата проислямистка Партия на справедливостта за развитието през втория век на републиката. Догодина се навършват 100 години от нейното основаване.

Полша започва изграждането на временна бариера около руския анклав Калининград. Съоръжнието ще се състои от три успоредни огради с бодлива тел, височина 2,5 метра и обща ширина 3 метра, както и електронно оборудване по цялото протежение на 210-те км сухопътна граница.

Кристално чистите води, извиращи от Алпите, могат да станат причина за спор между осемте алпийски страни - Словения, Франция, Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Лихтенщайн и Монако, на чиято територия се простират, тъй като ефектите от изменението на климата и топенето на ледниците стават все по-очевидни. 

Швейцария забрани на Германия да изпраща на Украйна произведени в Швейцария боеприпаси за установки за противовъздушна отбрана, които Берлин възнамерява да достави на Киев.

Португалия ще въведе експериментално 4-дневна работна седмица от 2023 г. Очаква се в проекта да участват предимно фирми от сектора на услугите. Много работодатели вече заявиха, че на този етап това не е удачно заради икономическата криза.

Из архива

Епоха на обществен упадък и безредие

Положението на народа и държавата е наистина тревожно. Бързо, стремглаво, прогресивно общо народно обедняване - духовно и материално, е заляло всичко по нашата изстрадала земя. Една свирепа политическа и духовна реакция вилнее необуздавана и необезпокоявана от никого. Пълна обществена дезорганизация и нравствено разтление - ето днешната епоха, епоха на обществен упадък и безредие, на морално разложение!

Народните маси, излъгани в своите надежди, без ентусиазъм и вяра в бъдещето, продължават като ослепени да се лутат в страшна тъмнина. От миналото се издигнаха братски могили, които стоят зинали и смущават народната съвест...

И партии, и водачи, цялата българска политиканстваща интелигенция е абдикирала от своя обществен и народен пост. Тази интелигенция в опозиция изобилно и безотговорно хвърляше лозунгите на човещината и свободата, заграбила обаче политическата власт в ръцете си - ние я виждаме агресивна и дива към собствения си народ - днес тя гради само своето лично бъдеще и щастие, обезпечавайки своето материално състояние, далеч от народните нужди и страдания.

В този върховен и трагичен момент за българския народ тази интелигенция се лута и суети, без път, без воля, без енергия и хоризонт за борба и народно водачество! Как е измамен и отровен българският народ, как е обезверен от своите политически и духовни "водачи"! Душата на българина е отровена, смутена, заключена, тя е в хаотична тъмнина. Само омразата, озлоблението, отчаянието, тъмните инстинкти кръстосват мечовете си на общественото поле. Черна и безпределна ненавист подтиска народната душа. 

Апатията и безверието към всичко, преломили светлите крила на предишния духовен и материален устрем, сега безсърдечно разкъсват доброто народно сърце - помрачено е красивото в живота. Палачите на това духовно поражение, на това материално разрушение, играят юдинско хоро над народната съвест! А честният и трудолюбив български народ, усамотен в своите страдания, продължава с тъпа усмивка да гледа трагикомедията, която му се разиграва от ред години насам - отвратен и покъртен от всичко, което става за негова сметка.

Днешната епоха е епоха на разрушение и градеж. Старият свят умира и си отива с всичките свои прегрешения и пороци. Само че този процес става с много големи народни страдания и обществени гърчения и конвулсии. Нещо ново се показва - виждат се вече първите проблясъци! За едни е светлина, за други тъмнина!

Нашият народ стои разпънат на кръст, без водачество. Къде е интелигенцията, борческата народническа интелигенция, обществените будители, народните водачи, смелите държавници, които да изведат своя народ от този свиреп кошмар на противоречия, съмнения, нечовешки страдания и да начертаят новите пътища, да създадат новите форми, да поведат лютата борба срещу тъмното, жестокото, алчното, загнездено в сърцата на ония, които не познават друга максима освен тая: "Всичко за мен, след мен и потоп!".

Трябва от всички страни всички дейци да подемат възхода на народното възраждане и духовно освобождение. Човекът не бива повече да бъде унижаван, оскърбяван, лъган, подтискан, грабен и тероризиран! Време е вече да изгреят лъчите на светлината, истината и правдата.

(Петър Думанов, юрист, журналист, народен представител, в. "Литературен глас", януари 1933 г.)