Коментари

Проф. Пламен Киров: Гласуването на военната помощ за Украйна е противоконституцонно

  07.11.2022 14:52  
Проф. Пламен Киров: Гласуването на военната помощ за Украйна е противоконституцонно

"Противоконституционно е Решението на 48-ото Народно събрание, което ангажира правителството с предоставяне на военна помощ за Украйна. Това и е груба намеса в изпълнителните прерогативи на правителството.".

Мнението пред БНР заяви проф. Пламен Киров, ръководител на Катедрата по конституционно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш конституционен съдия.

"Доколкото Конституцията е категорична, че общото ръководство на Въоръжените сили се осъществява от правителството, а не от парламента. При това е сбъркана самата логика – ние натоварваме правителството да води преговори с друга страна, а другата страна да определи от какво има нужда и ние да изпълним волята на другата страна. Прекалиха и прекрачиха границата на конституционната рамка", изтъкна конституционалистът.

„Формулировката "военна", а не "военно-техническа" включва и "жива сила, ако се наложи", уточни проф. Киров. 

За дейността на 48-ото народно събрание той обобщи, че то продължава практиката парламентът да се изживява като конвент от времето на якобинската диктатура в революционна Франция.

"Той смята, че едва ли не държи всички лостове на властта и всички нишки на управлението – един всекомпетентен орган, и не си дава сметка, че има разделение на властите", каза конституционалистът.

"В тази ситуация, в която страната е връхлетяна от всевъзможни кризи, които се натрупват една върху друга, май на никого не му се управлява”, изрази наблюденията си той.

Според юриста, „всеки осчетоводява бъдещи негативи от едно участие в управлението и буквално върви надлъгване кой ще извади въглените от пещта с голи ръце".

Даденото от президента време за консултации и постигане на съгласие за формиране на правителство е било "изтълкувано по доста превратен начин" от политиците в парламента, допълни преподавателят по конституционно право.

"Отговорността е споделена. В процедурата не участва само президентът, участват и парламентарно представените политически партии. Те са актьорите в този политически театър", каза той и уточни, че политическите разговори е трябвало да започнат "от нощта на изборите", каза Киров.

Той предполага, че екипът на президента отчита и срокове с мисъл за следващите избори.

"Да се изчисли, да не се окаже, че навръх Нова година може да сме изправени отново пред избирателните секции, посред зима", препоръча конституционалистът.

Той е категоричен, че въвеждането на президентска република е "политическо говорене, което няма абсолютно никакъв смисъл".