Анализи Новини

Бивши партийни функционери на БСП и ИТН влизат в Банката за развитие

  08.11.2022 10:58  
Бивши партийни функционери на БСП и ИТН влизат в Банката за развитие

Служебният министър на иновациите Александър Пулев е назначил двама бивши партийни функционери на БСП и "Има такъв народ" в ръководството на държавната Българска банка за развитие. Надзорният съвет се увеличава от трима на петима членове, като в него влизат един от най-приближените съветници на бившия премиер Сергей Станишев Росен Карадимов и бившата депутатка от "Има такъв народ" Деляна Иванова, съобщиха официално от министерството на иновациите в понеделник, пише "Mediapool".

При на управлението на ГЕРБ Банката за развитие се превърна в обект на непрекъснати скандали заради порочните практики по отпускане на заеми. Преди година и половина като служебен министър на икономиката Кирил Петков изнесе поредица от разкрития по темата. Той обяви, че 8 фирми са получили близо 1 млрд. лв. от държавната банка под формата на едри кредити, като над 500 млн. лв. са отишли при дружества, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Останалите са били дадени на Румен Гайтански - Вълка, братя Домусчиеви, Георги Самуилов и Ангел Палийски. Бе обявено, че най-едрите единични кредити (над 140 млн. лв.) са три - на "Роудуей кънстракшън" АД (148.5 млн. лв.), на "Слънчев ден" АД и на "Благоевград – БТ" АД. Впоследствие стана ясно, че Банката за развитие се опитва да спаси част от лошия кредит на Румен Гайтански - Вълка за 149 млн. лв., тъй като заемът е проблемен и е даден на прокуратурата.

Кирил Петков успя да смени управата на банката, която по замисъл би трябвало да подпомага дребния и средния бизнес, но при управлението на ГЕРБ очевидно бе използвана да снабдява близки до властта бизнесмени с изгодни кредити. Друга промяна в ББР, въведена от Кирил Петков, бе таванът от 5 млн. лв. на отпуснат единичен кредит. Назначените по време на неговото управление надзорници и директори обявиха оздравителни мерки за модела на управление на ББР.

Сегашното служебно правителство обаче влезе в конфликт с новите надзорници, които се оплакаха в отворено писмо, че министър Пулев не подкрепя опитите им да спасят поне част от лошите кредити на банката. Взимайки повод от това, "Продължаваме промяната" алармира за възможно връщане на модела "ГЕРБ" в ББР. Още през септември партията изрази тревога заради обявеното намерение на Пулев да смени надзорния съвет на банката, както и да намали заплатите на членовете му от 10 000 лв. на 2000 лв. - ходове, които вече са факт.

Новият надзорник на ББР Росен Карадимов практически няма опит в банковия мениджмънт. Голяма част от кариерата му е свързана с БСП. Той е бил депутат във Великото народно събрание (1990-1991) и в 37-ото Народно събрание (1994-1997). След това става част от "Българска Евролевица" на Александър Томов и Николай Камов.

Росен Карадимов се счита за един от най-приближените съветници в кабинета на бившия премиер Сергей Станишев (правителството на тройната коалиция). През този период влиянието му върху политическия живот е значително, за което се съди от отделни изказвания на различни публични фигури. Например бившият собственик на КТБ Цветан Василев, обвинен за източването на банката, неколкократно е споменавал в интервюта за "тандема Пеевски-Карадимов", който упражнявал силно влияние върху цифровизацията на ефира.

В интервю за "Труд" през 2009 г. Весела Лечева, която в момента е служебен министър на спорта, заявява: "Може да ви звучи тежко днес, но двама души управляваха държавата в края на нашия мандат - Делян Пеевски и Росен Карадимов. Мисля, че никой не би трябвало да се изненадва".

Самият Карадимов обаче винаги е отричал подобни връзки. "Това е абсолютно невярно и не съм имал никакви взаимоотношения с Делян Пеевски. Познавам го единствено доколкото бях консултант в правителството, където той беше заместник-министър на бедствията и авариите", твърди Карадимов пред "Капитал".

По време на кабинета "Станишев" името на съветника бе замесено в лобистката афера "Хохегер".

В миналото Карадимов е работил заедно със сегашния депутат от ДПС и бивш министър на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов в експертния "Институт за нов икономически напредък".

Карадимов е получил предварително одобрение от БНБ, за да заеме поста на "независим" член на надзора. Той няма опит в мениджмънта на банкови институции. В биографията му пише, че е правен консултант и процесуален представител на ББР и дъщерните ѝ дружества "Национален гаранционен фонд" и Микрофинансираща институция "Джобс" по дела по спорове по предявявани вземания към КТБ (н) в производството по несъстоятелност и обжалване на сметката за разпределение. Бил е и процесуален представител на ББР по други търговски дела, свързани със събиране на проблемни вземания на банката.

За разлика от Карадимов, другият нов надзорник – Деляна Иванова (Пешева), има банков опит. Според биографията ѝ тя е заемала различни мениджърски позиции в Банка ДСК, Пощенска банка, "Биохим" и "Креди агрикол"- България. В края на 2013 г. тя става изпълнителен директор на последната, малко преди да бъде обявено, че КТБ ще я купи.

Деляна Пешева е депутат от "Има такъв народ" в 45-ото и 46-ото Народно събрание. При управлението на правителството на Кирил Петков тя беше заместник на регионалния министър Гроздан Караджов, излъчен от квотата на ИТН.