Новини Реакция

Снабдяват граничарите и с автомати

  08.11.2022 11:02  
Снабдяват граничарите и с автомати

При такава агресия, ние ще отговорим с необходимата сила на агресията и ако има инциденти на границата, няма да бъде в посока на служителите на МВР. Ще бъдем безкомпромисни към всеки, който застрашава живота на служителите на МВР по границата. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на извънреден брифинг от Елхово за убийството на граничен полицай.

Загиналият полицай е от 8 години в системата. Колкото и теоретично да са подготвени, досега не са се сблъсквали с такава ситуация, каза Демерджиев, който изрази съболезнования на близките на загиналия служител на реда. Той допълни, че няма повод за кадрови промени в МВР. "Това, че някои изрод е решил да стреля през границата, не можем всеки ден да правим кадрови промени", отсече Демерджиев, който определи случилото се още като "гнусна проява".

Той е поискал помощ от Европол и Европейската комисия за справяне с нелегалните мигранти. Докато каналджийските мрежи не бъдат разбити, всеки ден наши или други служители ще излагат живота си на риск. Няма да позволява служителите на МВР да бъдат изложени на риск, увери вътрешният министър.

Той се закани, че полицаите на турската граница ще имат доста по-мощни оръжия в опазване на границата и ще се използват при всяко съмнение, че е застрашен живота и здравето на служителите. Целта на МВР е гранична полиция да бъде с достатъчно подготвена и оборудвана техника, за да може да се справят с нелегалните мигранти. "Това е първото нападение с огнестрелно оръжие на мигранти, използвано от засада. Коментираха се и бронежилетки, но експертите, когато заемат позиция, да бъдат обективни", призова министърът.

Демерджиев добави, че турските власти също работят по случая, като ще направят всичко възможно извършителите на престъплението да бъдат немрени и изправени пред закона. Имаме уверението на турските власти, че ще бъдат намерени и изправени пред закона, увери Демерджиев.

"Момчетата (служителите на МВР) с телата си спират безпрецедентния натиск, който е най-голям от бежанската криза. Всеки ден съоръжението се кърши и поддържа, но постоянно и всеки ден се натъкват на дупки в оградното съоръжение на границата", коментира Демерджиев.

От своя страна главният секретар на МВР Петър Тодоров поясни ситуацията, при която е загинал граничният полицаи и ситуацията с военнослужещият. Военнослужещият успял да се прикрие зад моторното превозно средство, започнала е стрелба, но служителят на МО успява да отвърне. От съседната територия по негови думи (на военнослужещия - б.р.) са били проведени 10-15 изстрела, но все пак служителят на МО остава невредим.

Първият изстрел обаче се е оказал фатален за граничния полицаи. Групата, която е провела изстрелите се е оттеглила към вътрешността на Република Турция. МВР ще вземе всички необходими мерки по отношение сигурността на личния състав и полицаите имат дълго оръжие с цел безопасност на служителите, подчерта Тодоров.

Главсекът на МВР настоя за законодателни промени - не може след хиляди произнесени присъди, да има само стотина ефективни. нека да се вземат съответните законодателни мерки, а за останалото ние ще се погрижим, увери Тодоров.