Анализи Светът

Жегите в Европа са погубили най-малко 15 000 души през 2022 г.

  08.11.2022 12:47  
Жегите в Европа са погубили най-малко 15 000 души през 2022 г.

Най-малко 15 000 души са загинали в Европа поради горещото време досега през тази година. Това съобщи Световната здравна организация, цитирана от "Франс прес".

Испания и Германия са сред най-засегнатите страни.

Трите месеца от юни до август бяха най-горещите в Европа, откакто се води статистика, и изключително високите температури доведоха до най-тежката суша, на която континентът е бил свидетел от Средновековието насам.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге посочи, че близо 4000 смъртни случая в Испания, над 1000 в Португалия, повече от 3200 в Обединеното кралство и около 4500 смъртни случая в Германия са били докладвани от здравните власти през трите месеца на лятото.

По негови думи обаче се очаква тази цифра да се повиши, тъй като все повече страни съобщават за прекомерни смъртни случаи поради горещините.

Поредицата горещи вълни между юни и юли, при които температурите достигнаха 40 градуса по Целзий във Великобритания за първи път в историята, доведоха до над 24 000 смъртни случая в Европа.

Топлинният стрес, когато тялото не може да се охлади, е основната причина за смърт, свързана с времето, в Европейския регион, поясниха от СЗО.

От организацията допълват, че екстремните температури могат да представляват опасност за хората, които страдат от хронични сърдечни заболявания, дихателни проблеми и диабет.

СЗО прогнозира, че увеличаващите се горещи вълни и други екстремни климатични условия ще "доведат до повече болести и смъртни случаи" през следващите десетилетия, освен ако не се предприемат "драстични" мерки.