Новини Реакция

Турското посолство с изявление за убийството на границата

  08.11.2022 17:45  
Турското посолство с изявление за убийството на границата

Посолството на Турция в България излезе с изявление за снощната стрелба откъм турската страна на границата, при която беше убит български граничен полицай, извършвал обход заедно с военнослужещ. От посолството уверяват, че охраната по граница е засилена, а силите за сигурност са мобилизирани с цел извършителите да бъдат незабавно открити. 

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу е разговарял с колегата си Иван Демерджиев, съобщават още от турското посолство. По-рано днес посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок беше извикана в Министерството на външните работи в София. Пред нея заместник-министър Костадин Коджабашев е изразил очакване турската страна да окаже пълно съдействие за разследването и е призовал турските власти да изпълняват задълженията си за сигурност по общата граница.

От турска страна след инцидента незабавно са били изпратени допълнителни екипи за охрана на границата. Това съобщиха от посолството на Анкара у нас след разговор между вътрешните министри Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу, който е изразил съболезнования. Целта на засиленото присъствие е да бъдат открити извършителите на убийството на българския граничар и да бъдат изяснени обстоятелствата около инцидента", гласи още турската позиция.

Турският посланик Айлин Секизкьок обяви, че силите за сигурност в страната ѝ ще сътрудничат на българските институции в изясняването на случая. На извънредна среща с посланичката зам-външният министър Константин Коджабашев предложи създаване на съвместна комисия, която да установи обстоятелствата около инцидента.