Анализи

Станимир Станев: Граничният ни полицай убит с ловна карабина, ден на траур в Елхово днес

  09.11.2022 09:16  
Станимир Станев: Граничният ни полицай убит с ловна карабина, ден на траур в Елхово днес

Намерени са гилзи от ловна карабина на територията на България. Предполага се, че това е оръжието, с което е извършено убийството на граничния полицай Петър Бъчваров в понеделник вечерта край българо-турската граница.

Това съобщи по Нова телевизия зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев.

След убийството във вторник зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че се работи по две версии – трафик на мигранти и наркотрафик. Водеща била втората. В Турция бяха задържани двама заподозрени за убийството, а местните власти обявиха, че те не са турски граждани.

Станев съобщи, че гилзите са намерени на територията на южната ни съседка и със сигурност е стреляно оттам. Това ставало ясно и от следите, които са останали по джипа, по който е стреляно. По думите му съществува и версия за отмъщение от страна на недопуснат у нас мигрант.

„Тази агресия е необяснима и за мен. Досега, през последните 50 години, не е извършван такъв акт”, каза още Станимир Станев.

Според зам.-главния секретар на МВР техниката по българо-турската граница не е поддържана добре през последните години. Той обаче подчерта, че служителите на реда, които охраняват периметъра, са добре оборудвани и разполагат с два пълнителя – един с бойни и един със стоппатрони.

Във вторник министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, обяви, че ще се вземат нови мерки за безопасността на хората, които охраняват границата. Той обеща, че патрулите ще бъдат въоръжени с дълго оръжие и ще стрелят при всяко съмнение за безопасността им.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов съобщи, че българската страна ще настоява извършителите да бъдат екстрадирани и съдени у нас. Пред bTV кметският наместник на село Голям Дервент, край което стана инцидента, Иван Францъзов разказа, че ежедневно границата пресичат по няколко групи мигранти.

Това продължава от години наред и все по-лошо става. Да се надяваме, че ще се вземат по-твърди мерки. Все пак е граница тук, ние сме външна граница на ЕС, за да може да се опази териториалната цялост на страната, каза той.

По думите му преди години не е било възможно лесно да се преминава границата. Старото съоръжение се е поддържало от граничарите, било е обхождано по двата фланга, имало е КПП. Днес в Елхово е обявен ден на траур в памет на загиналия граничен полицай.