Новини Реакция

Президентът и Възраждане в спор за еврозоната

  09.11.2022 15:38  
Президентът и Възраждане в спор за еврозоната

"Важни са тези консултации за съставяне на правителство, защото ако преди кризите бяха на прага на дома ни, сега те вече са вътре. И социална, и икономическа, и в сигурността - само на километри от нас бушува война, има повишен миграционен натиск.  Трябва да има редовно правителство, което да приеме важни решения с дългосрочен хоризонт. Важно е и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство".

С тези думи президентът Румен Радев откри срещата с представителите на "Възраждане".

Той подчерта, че пред парламента стоят важни задачи, свързани със законодателството за бюджета, за Плана за възстановяване и устойчивост, както и за попълването на редица държавни органи, които работят в непълен състав или вече са изпълнили мандата си.

"Очакванията към вас са за конструктивно и отговорно решение към задачите и дневния ред на това Народно събрание. Как виждате вие участието си в него, на какъв етап е според вас диалогът между партиите за сформиране на кабинет? ", попита Радев.

"Ние можем да подкрепим всяка партия, която споделя основните ни виждания и политическата дейност, която развиваме вече 8 години", отговори лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Направихме кръг от консултации по отношение на важна за нас тема - запазване на българския лев, срещнахме се с две политически партии, тъй като другите директно отказаха с мотива, че българската валута трябва да отпадне. В парламента има по-скоро диалог между глухи, до голяма степен всички повтарят това, което искат да чуят техните избиратели. Всички ние зависим от избирателите си, но е важна и работата, която това Народно събрание трябва да свърши. Задачата за съставяне на кабинет е най-важната, и имаме волята да работим в тази посока. Имаме и готов състав на кабинет, ако стигнем до трети мандат, и сме готови да го поискаме от Вас. Считаме, че след връчването на първия мандат можем да водим разговори, но ще държим и настояваме за позициите си. В политиките ни не трябва да има личностни разминавания, а политически диалог, основан на ценности и на българския национален интерес", каза Костадинов.

В отговор Радев обясни, че съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление провеждането на референдум по въпроси, вече уредени във вече ратифицирани международни договори, е невъзможно.

"Ако е трябвало и сте имали различни виждания за приемането ни в еврозоната, това е трябвало да бъде изразено в процеса на подготовка и преди самата ратификация. Тогава това не е стояло изобщо на дневен ред. Тогава как виждате изобщо такъв референдум да е реален и легитимен?", попита Радев.

"Въпросът е за запазване на българския лев до достигане на европейски нива на доходите, не поставяме влизането в еврозоната като цяло", отвърна Костадинов: "В средносрочен план влизането на България в еврозоната ще донесе повече щети, отколкото ползи - това се видя и в доклада на БНБ. Поради тази причина смятаме, че най-доброто решение за този въпрос е мащабен референдум за ползите и вредите от еврозоната".

"Няколко правителства са приели вече национален план за влизане в еврозоната", посочи от своя страна Радев: "От вас очаквам да следите за изпълнението на този план, защото ние в момента не отговаряме на Маастрихтските критерии по отношение на стабилността на икономиката".

Така държавният глава продължава консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание,

съгласно Конституцията, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“ и ДПС.