Бизнес Новини

Приемането на еврото ще помогне на България - най-бедната членка на ЕС

  09.11.2022 18:18  
Приемането на еврото ще помогне на България - най-бедната членка на ЕС

Присъединяването към еврозоната би помогнало на България, най-бедната държава-членка на Европейския съюз, да притегли повече задгранични вложения и да си обезпечи повишение на кредитния рейтинг, което би могло да понижи разноските й за финансиране на дълга, споделят икономисти, представени от организация " Ройтерс ". 

Освен това тази балканска страна от дълго време е обвързала националната си валута с лв.. 

Близката Хърватия, която също е подвластна от приходите от туризъм, е на път да одобри единната валута през януари 2023 година Но България, разтърсена от поредност от избори, които доведоха до още един провесен на косъм парламент, загуби инерция в проектите си за влизане в еврозоната, споделиха шефът на Българската национална банка Димитър Радев и рейтинговите организации. 

Основните политически партии в Народното заседание поддържат задачата за приемане на еврото през 2024 година, само че държат поляризиращия въпрос настрана, страхувайки се да не изгубят гласоподаватели.

В същото време националистическата партия " Възраждане “, която се трансформира в четвъртата по величина секта в Народното събрание, гласно води акция против еврото, заявявайки, че то ще „ унищожи стопанската система “. Това визира доста българи на фона на закъснение на стопанската система, които се притесняват, че прекосяването към еврото ще подхрани към този момент високата инфлация.

Проучване на Евробарометър през юни сподели, че 44% от българите поддържат присъединението към еврото – спад от 54% напролет на 2021 година – до момента в който 54% ​​са срещу, по отношение на 44% година по-рано.

Много хора се притесняват, че злоупотребата с ценообразуване по време на прекосяването към еврото може да докара до повишение на цените. Доклад на Европейската централна банка, който проучва въвеждането на еврото през 2002 година в 12 страни, не откри " никакви доказателства за доста влияние върху цените на общо равнище в следствие на прекосяването към еврото в брой “.

За доста млади българи с по-добре платена работа приемането на еврото е единственият път напред за страната, която се причисли към Европейски Съюз през 2007 година

След изборите предишния месец, четвъртите за по-малко от две години, България е изправена пред сложни договаряния за сформиране на държавно управление. Не могат да бъдат изключени нови предварителни избори, които могат да изложат на риск приемането на законите, нужни за влизане в еврозоната.

" Въпросът...е дали България ще остане за несигурно време в бъдеще закотвена в дълбоката външна страна на Европа с присъщата си беднотия, корупция, институционална уязвимост... или би трябвало да се положат общи старания това да се промени посредством ускорение на към този момент съществено занимателен процесът на присъединение към еврозоната “, сподели шефът на Българска народна банка. 

След неговото изявление Народното събрание одобри решение, с което прикани служебното държавно управление да форсира работата с институциите на Европейски Съюз, с цел да подсигурява, че България няма да изпусне поставената през 2024 година цел.

Двете най-големи политически партии - дясноцентристката ГЕРБ и реформаторската Природен парк го поддържаха. Фракцията " Възраждане “ гласоподава срещу, а другарските на Русия социалисти в лицето на Българска социалистическа партия и партия " Български напредък “ се въздържаха.

Рейтинговите организации Standard & Poor`s и Fitch, които правят оценка България на капиталов клас BBB, обявиха, че влизането в еврото би било кредитно позитивно за България.

Вицепремиерът Атанас Пеканов сподели, че краткотрайното държавно управление е решено да ускори работата, с цел да може България да влезе в еврото в точния момент.

Страната дава отговор на множеството номинални критерии за приемане на единната валута, като се изключи инфлацията. През септември междинната инфлация в еврозоната е 9,9%, до момента в който хармонизираната за Европейски Съюз цифра за България е 15,6%.

Друга евентуална спънка е неналичието на явен проект за фискална политика за идната година, откакто служебното държавно управление съобщи, че няма да показа проектобюджет за 2023 година на Народното събрание, до момента в който фискалният недостиг може да скочи до 6,6% от Брутният вътрешен продукт.

Анализаторите споделят, че макар че може да има известна еластичност по повод на номиналните критерии, страните от еврозоната към момента би трябвало да бъдат уверени, че България може да се бори с необятно публикуваната корупция и да ползва дейно ограниченията против прането на пари.