Новини Светът

Руската армия съобщи, че е започнала отстъплението си в Херсонска област

  10.11.2022 18:50  
Руската армия съобщи, че е започнала отстъплението си в Херсонска област

Руската армия обяви, че е започнала да се изтегля от Херсонска област към източния бряг на река Днепър, докато силите на Киев провеждат контраофанзива в Южна Украйна, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Подразделения на руския военен контингент маневрират към позиции на левия (източен) бряг на река Днепър в съответствие с плана, одобрен предишния ден", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Съгласно обявеното вчера изтегляне руските сили напускат Херсон - единствения областен град, превзета от Кремъл след началото на офанзивата му в Украйна в края на февруари.

От своя страна съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви днес, че Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта", предаде Ройтерс. Михайло Подоляк обвини руските войски, че минират всичко – от апартаменти до канализация, и планират да обстрелват южния украински град от другата страна на река Днепър.

"Така изглежда "руският свят": дойдоха, ограбиха, празнуваха, убиха "свидетели", оставиха развалини и си тръгнаха", заяви той в "Туитър".

Самият Володимир Зеленски по-рано призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон.

"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това. Днес в информационното пространство имаше много радост, и то по понятни причини. Но по време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани", каза той във видеообръщение снощи.

Зеленски добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област.

"Там се решават много неща", заяви той.