Новини

Борисов се разбрал с Фандъкова да не се кандидатира за кмет на София

  11.11.2022 14:00  
Борисов се разбрал с Фандъкова да не се кандидатира за кмет на София

Йорданка Фандъкова няма да е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София на местните избори през есента на 2023 г. Това стана ясно от изказване на Бойко Борисов днес в Пловдив, докато разглеждаше строеж на пречиствателна станция заедно с кмета на града Здравко Димитров. Запитан дали партията ще издигне отново Димитров за кмет, Борисов обясни, че двамата вече са се разбрали по този въпрос. "Довършва си строежа на стадионите, на детските градини и си остава в партията. Това сме го договорили с него. Така е и с кмета на Бургас, и с кмета на София", подхвърли Борисов пред местни медии, но темата не бе продължена.

Кметовете на двете общини - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, бяха отново заедно при рокадите в ръководството на ГЕРБ през май 2021 г. Двамата бяха заменени като зам.-председатели на партията от Томислав Дончев и Даниел Митов. Мотивът на Борисов за отстраняването им беше, че е по-добре те да се фокусират върху работата си като кметове.

Фандъкова е кмет на Столична община от 2009 г., когато на частични кметски избори смени на този пост Борисов, който тогава стана министър-председател. Досега тя е спечелила редовните местни избори през 2011 г., 2015 г. и 2019 г. Кметът на Бургас Димитър Николов е на поста неизменно от 2007 г.