Реакция

Радев обвини партиите, че се страхуват от властта

  11.11.2022 17:08  
Радев обвини партиите, че се страхуват от властта

С остри думи се изказа срещу парламентарните политици президентът Румен Радев, докато разговаря с представители на синдикатите днес следобед във връзка със социално-икономическото положение на страната.

Радев нарече „безпочвени спекулации“ сипещите се върху него обвинения, че се опитва да узурпира цялата власт в държавата. „Нищо подобно. Всеки ден аз се моля и ви я давам, няма кой да я поеме“, оплака се държавният глава от политиците. И обяви: „Има страх, и това е истинската причина, страх в партиите да поемат властта през зимата.“

По думите му, всеки може да „говори празни приказки как иска да спаси българските граждани от студа и глада“, но никой не иска да поеме реална отговорност. След това Радев подкани парламентарните политически сили да намерят компромис и да съставят редовно правителство, което да изработи ясна, дългосрочна политика за доходите и икономическото развитие.

С липсата на такова правителство президентът оправда нежеланието на неговия служебен кабинет да внесе проектозакон за държавен бюджет за 2023 г. За това най-силно настояват ПП и ДБ. „Бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и на правителството. Такова в момента няма“, посочи Радев. Той обидено напомни, че миналата година политиците са отхвърлили опита на тогавашния му служебен кабинет да внесе бюджет. И изтъкна, че така са направили същите хора, които сега най-много настояват за бюджет. Не назова обаче нито конкретни имена на политици, нито на партии.

Накрая Радев посочи, че в момента парламентът е разделен по въпроса дали да се удължи действащият бюджет или да се приеме нов. Ако се постигне консенсус между политиците за нов бюджет, тогава служебният кабинет ще внесе такъв, ангажира се държавният глава. Но изрази опасението си, че ако следващото редовно правителство се окаже във финансова безизходица, тогава всички ще се оправдават с неговия служебен кабинет.