Коментари

Седмичен коментар

  14.11.2022 09:00  
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

7-13 ноември

 

 

Но млъкни, сърце

Сърцето не млъква

Депутатските заплати станаха повече от 11 хил. лв. на месец, сочат данни на НСИ.  Както е известно, средната заплата за страната за септември е 1 787 лв. Основното месечно възнаграждение на депутатите обаче се преизчислява на всеки трети месеца и е равно на три средни заплати в обществения сектор през последния месец на предходното тримесечие. Средната заплата в частния сектор е 1 763 лв., а в обществения – 1 860 лв. Така основната заплата на депутатите следва да бъде 5 580 лв. При участие в постоянна парламентарна комисия заплатата нараства с 15 на сто и става 6 417 лв. За участие в подкомисии, временни комисии, както и в работни групи, избрани от постоянните комисии, депутатите получават възнаграждение за времето на работа, но не по-голямо от 5 на сто от основното месечно възнаграждение – така пише в Правилника на 48-ото Народно събрание.

Зам.-председателите на комисии ще получават по 6 975 лв. Заплатите на председателите на комисии стават 8 649 лв., а на зам.-председателите – 8 091 лв.

Към основното си месечно възнаграждение депутатите вземат по още 1 на сто за всяка година трудов стаж, за научна степен „доктор“ – 10 на сто, а за „доктор на науките“ – 15 на сто. Депутатите получават добавки за стаж, без значение каква е била предишната им работа (дали са били певци, лекари, адвокати или научни работници). Народен представител, който има 20 години трудов стаж, независимо къде, взема по 1 116 лв. месечно за професионален опит.

С това обаче не свършват паричните възнаграждения на депутатите. Народното събрание поема техните допълнителни разходи в размер на две трети от основното им месечно възнаграждение, което прави по още 3 720 лв. месечно. Тези пари трябва да се използват за заплащане на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с депутатската им работа. Отчитането на тези пари решават отделните парламентарни групи. Или ако се съберат основната заплата, добавките и парите за сътрудници, депутатите, които участват само в една парламентарна комисия и имат 20 години трудов стаж, вземат скромната сума 11 253 лв. на месец.

Икономистът на КНСБ Любослав Костов публикува в профила си във фейсбук целия асортимент на цените в парламентарния стол. Супа топчета струва 1,44 лв., порция таратор – 1,37 лв., а свинската пържола с топено сирене и гъби - 3,64 лв. Филийка хляб струва 11 ст. Кюфтето е 1,28 лв., а френската селска торта – само 3,58 лв. За десерт народните любимци могат да изберат и мляко с ориз, което струва 77 ст.

Няколко часа след като  беше публикуван, списъкътбеше изтрит.

По същото време започна протест пред Народното събрание, организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа“ под мотото „За повишаване на доходите и запазване на работните места“. Сред исканията на протестиращите е минималната заплата още от началото на следващата година да нарасне от 710 лв. на 850 лв.

По данни на НСИ за една година средната заплата е нараснала с 244 лв., а средната пенсия от 1 октомври т.г. е 725 лв.

Страхът е истинската причина партиите да бягат отвластта

Точно в трудни времена трябва да се поеме политическа отговорност и политическо лидерство. И с това да убеждаваш избирателите да отидат до урните, а не с празни приказки и кой как иска да спаси българите от студа, глада и страшната зима. Тези думи на президента Радев към политическите партии са като призив депутатите да намерят най-сетне диалога, компромиса, за да съставят редовно правителство, което има ясна дългосрочна политика по доходите и развитието на българската икономика. 

Без нерви и без его

Аз премиер? Никога повече – нито на семейството си, нито на партията. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на журналистически въпрос дали пак ще бъде премиер.

„Какво да ви кажа, в друга държава това нямаше да се обсъжда. Нито има по-опитен, нито по-можещ, защото миграционната криза щях да я спра веднага“, каза още Борисов по време на обиколката си в Пловдив. Според него всеки ден се правят коалиции с огромни мнозинства. Няма значение с кой мандат е.  Срещите на политическите партии са огромен напредък. Може да се създаде правителство с кратък мандат, докато мине зимата и се решат проблемите. После е ясно, че ще се отиде на избори, продължи с указанията си Борисов. Подобен вариант не ощетявал никого и давалрешение по основните теми. И допълни, че не е изключено ГЕРБ да подкрепи и втория, и третия мандат за съставяне на правителство, ако първият е неуспешен.

Компромис

Възможно е да съм кандидат-министър, заяви пред Нова тв Делян Добрев от ГЕРБ. Според него „на която и партия да се връчи третият мандат, тя трябва да е достатъчно гъвкава, за да се стигне до компромис“. Добрев не постави условя премиерът да е от ГЕРБ.

 

 

Няма новина

В изявление на политолога Слави Василев в „Труд“ се  посочва, че е малко възможен  кабинет в сегашното Народно събрание. „Борисов говори много и нищо не казва. Започна умилително към ПП и после ги захапа. Започна умилително към Радев и после го захапа. С такъв начин на говорене правителство няма да има, подчертава Василев.

Борисов каза, че третият мандат е най-вероятната хипотеза. Това е новината, тоест няма новина. 

70 към 30

Според коментар на политолога Стойчо Стойчев в „Труд“, кабинет  с третия мандат изглежда възможен, но въпросът е дали президентът Радев ще иска да се състои този мандат. Не е ясно  в какви отношения е той със Стефан Янев. Нищо чудно и хората на Янев да дадат подкрепа. 

Вероятността за съставяне на ново правителство изглежда 70 към 30 – подобен кабинет има кратък хоризонт – най-много до лятото или до местните избори. За някои партии такива избори са самоубийствени, но ГЕРБ и ДПС биха били силни, тъй като имат много местни кметове. 

 

„Леко безумно“

Констатацията на Кирил Петков е: „Ние ясно казваме – първи мандат да ГЕРБ няма да подкрепим. Когато вторият мандат дойде при нас, ще направим най-отговорната коалиция, която можем. За трети мандат не искам въобще да говоря. Но докато това се случва, целият народ в момента чака да има бюджет. Затова Петков призовава партиите да се „фокусират върху бюджета“.

Петков определи като „леко безумно“ изказването на Борисов в защита на ПП срещу служебния енергиен министър Росен Христов: „От една страна казваше, че му иска оставката. От втора – вдига „опорките на Делян Добрев“, а от трета страна – следващата седмица имаме среща с него в съда, където го съдим за половин милион точно по тези казуси“.

 

Отворена или затворена?

От ПП не виждат вариант да продължат партньорството си с БСП заради действията на социалистите за връщане на хартиената бюлетина. Ако БСП променят позицията си преди второто четене на законопроекта за промени в Изборния кодекс, вратата за преговори ще бъде отворена, уточни пред БНР Калина Константинова. Тя отхвърли идеята за експертно правителство и подчерта, че формацията няма да влиза в общо управление с ГЕРБ-СДС.

 

Като добрия Дядо Мраз

Ние вярваме, че може да се състави правителство, но не вярваме на г-н Борисов, който публично се прави на добрия Дядо Мраз е мнението на Корнелия Ниновав „24 часа“. От него чухме, че ще преговаря с БСП и ще подкрепи социалния пакет и програма на БСП. Какво се случи на срещата? Да чакаме редовно правителство, то да си реши какъв бюджет да има, а сега да продължим старите мерки, няма нужда от увеличаване на социалните разходи. Борисов популистки говори едно и се прави на добър и диалогичен. А реалистично – няма такъв ефект.

 

Много „ако“

Още по-объркано е мнението на Христо Иванов в същия вестник: „Не сме обсъждали третия мандат, защото той има прекалено много „ако“ и нямаме още политическа позиция. Но в третия мандат има много сериозен риск да видим повторение на формулата „Беров“ – един мандатоносител, неясно кой стои зад кабинета и кой носи отговорност, кой реално управлява влиянието върху него“.

 

Воденичен камък

Възможност за съставяне на правителство на малцинството допуска лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Неговата прогноза е, че това може да стане с втория мандат на ПП. Той предложи ГЕРБ да подкрепи кабинета, но без да участва в него, а Борисов да се отдръпне и да остави партията си. Според Атанасов освен че се явява воденичен камък на демокрацията, той е воденичен камък и на собствената си партия. 

 

Три варианта 

за третия мандат описа Цветлин Тачев от „Галъп“. Според него президентът имал избор да даде мандата на ДБ, която била най-диалогичната формация. Вторият вариант е мандатът да отиде при БСП, но с напомняне, че Корнелия Нинова нито веднъж не успя да състави правителство. Третият вариант според негое мандатът да отиде при най-малобройнатапарламентарна група „Български възход“.

„Погледнал се Илия, видял се пак в тия“

Новите избори ще повторят последния резултат. Това показва последното проучване на Галъп. ГЕРБ биха получили 25,5 на сто, а ПП – 20,8 на сто. На трето място отново се нарежда ДПС с 13,1 на сто, следвани от „Възраждане“ с 10,5 на сто, БСП – 9,4 на сто, ДБ – 8 на сто, и  „Български възход“ малко над бариерата с 4,5 на сто.

Избирателната активност би била 38 на сто. От анкетираните 56 на сто предпочитат да се състави правителство дори с компромиси, а 26,7 на сто – отново да отидат до урните. Кабинет искат 80 на сто от привържениците на ГЕРБ, около 65 на сто от тези на ДПС и близо 60 на сто от привържениците на ПП. 

Положението на границата мина всякакви граници

От години се правят демонстрации за премиери и еврочиновници колко много се пази българската граница, а тя се оказва все по-пробита. Държавата много обича да се бърка на места, където не й е работа, но пък където може, да корумпира и хубаво да охрани кастата от чиновници, контролни органи, регулаторни институции, политици, анонимни оперативни и неоперативни работници и началници.

И докато се занимава с това, държавната машина търпи крах в единственото нещо, което може да осмисли донякъде нейното съществуване и да заслужи милиардите от данъци, които отиват за издръжката й - пазенето на границата, на живота на хората и на тяхната собственост. Още по-жалка става напоследък картинката, когато се оказва, че тя не само не си влиза в официалната роля, но не може дори да опази живота на служителите си. (Из коментар на „Сега“)

12 740 мигранти заловени от началото на годината

При опит да влязат в България са били заловени 1 855, от които 1 686 на границата с Турция. 1 759 пък са били хванати при излизане от България, най-често на границата със Сърбия. Най-много са арестувани във вътрешността на страната – 9 126 лица. Близо половината от заловените от началото на годината са от Сирия, 25 на сто са от Афганистан и 11 процента от Ирак. 

Според експерти по сигурността, пише „Труд“, убийството на граничаря е следствие от безконтролното преминаване на мигранти по всевъзможни начини – късане на оградата, атаки със стълби, дори преминаване  с превозни средства. 

Служебният вътрешен министър съобщи след инцидента, че оградата не е годна да спре мигрантите. Всеки ден съоръжението се кърпи и поддържа от служители, но те всеки ден се натъкват на дупки. Обработват ги и правят всичко възможно да затворят границата. 

 

Няма нужда отново да пипаме печката, за да разберем, че е гореща 

Да, всяка партия си прави грешни сметки. Първо, че като провали съставянето на кабинет, ще спечели електорат. Второ, че като отвори сергията за безумни харчения при поредната актуализация на бюджета, ще вдигне подкрепата си. Но животът не работи така, коментира в интервю за „24 часа“ икономистът Николай Василев, бивш вицепремиер и министър в кабинета „Сакскобургготски“. 

Без целия преход до 1989 г. до 2020 г. бюджетните разходи бяха между 30 и 40 на сто от БВП. За тази година още е рано да кажем, но може да надминат 45 на сто. Такова харчене може да се постигне само с дългове, след което държавата бързо да катастрофира. Както Гърция, която през последното десетилетие изостана. Както България се сгромоляса през 1996-1997 г. и обедня жестоко. Няма нужда отново да пипаме печката, за да разберем, че е гореща. 

 

Пирински най-после проговори

Като гибелно определи Георги Пирински сливането и затварянето в БСП. Бившият председател на Народното събрание, външен министър, дългогодишен депутат и евродепутат обвини пред БНР ръководството на левицата, че е превърнало партията от „демократична в лидерски подчинена организация“. Според него тя е загубила своята харктеристика и възможността да бъде активен консолидиращ фактор в постигането на съгласие за трудни реформи, които да изведат България на по-добро място от това, на което е сега.

Бившият председател на парламента посочи необходимостта от нови водачи на листите на БСП, които да предложат обновена предизборна позиция на партията, за да бъде тя двигател на по-широко ляво взаимодействие.

Въпроси около военната помощ за Украйна

Решението на парламента за военна помощ за Украйна да бъде обявено за противоконституционно. Този текст е предложен на БСП от лидера на „Възраждане“, за да бъде внесен в Конституционния съд, тъй като народните представители на Костадинов са само 27. С депутатите от БСП стават общо 52.

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров заяви по БНР, че решението на Народното събрание, което ангажира правителството с предоставяне на военна помощ за Украйна, е  противоконституционно и е груба намеса в изпълнителните прерогативи на правителството. Той уточни, че формулировката "военна", а не "военнотехническа" включва и "жива сила, ако се наложи".

Конституцията е категорична, че общото ръководство на Въоръжените сили се осъществява от правителството, а не от парламентакоментира проф. Киров

"Разглеждаме решението на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна като поредния неприятелски акт срещу страната ни, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения", каза на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 

Путин забрани сделки с оръжейните фирми на България

Само Германия с повече санкционирани компании

Санкции на 74 оръжейни компании от 11 държави – България, Великобритания, Германия, Канада, Литва, Словакия, Полша, Чехия, Черна гора, Естония и САЩ, наложи със свой указ руският президент Путин.

В черния списък влизат 15 български фирми: „Арсенал“, ВМЗ-Сопот, „Бета Корп“, „Аркус Ко“, „Дунарит“, „Терем“, „Балканроус Трейдинг“, „Балкан  Хантер“, ЕЛ Карт, ЕИМ Трейд, УМТ, Сейдж КонсултантсХартфорд Интернешънъл Груп, Металика-АБ и „Емко“.

От икономическото министерство обявиха, че санкциите по никакъв начин няма да засегнат дейността на компаниите, тъй като те не работят с Русия още от 2014 г. Тогава ЕК наложи санкции на Русия, подкрепени и от България. 

Който днес атакува еврото, атакува лева и борда

Това заяви за „24 часа“ управителят на БНБ Димитър Радев. На въпроса ще стане ли „тази работа с еврото“, той отговаря: 

- Ще стане, разбира се, защото е добре за България и за българите. Но както много други работи у нас, ще стане по по-трудния начин, отколкото е необходимо.

Като дребни кончета се зъбят, хапят се, ритат се 

Поне за мен е очевидно, че никоя от партиите не желае избори, може би само „Възраждане“, които се надяват да повишат малко сегашните си резултати, коментира бившият вицепремиер и министър на отбраната Димитър Луджев в интервю за „Труд“. Президентът Радев и сега не проявявал особено желание да съдейства за създаването на работещо мнозинство под някаква форма. За мен, подчертава бившият вицепремиер, той е основният виновник да се стигне до политическата криза и до разпадането на предишното мнозинство и парламент. 

За пръв път има такъв състав на парламента, в който не изпъква нито една сериозна политическа фигура. Нито една. Толкова дребни фигурки са се накачулили вляво и вдясно, там няма човек със замах, който да предприеме някакъв по-мащабен ход, който да тръгне към някакъв стратегически компромис, който да има стойност за държавата. За такива хора Радичков викаше: „Дребни кончета, зъбят се, хапят се, ритат се“,коментира Луджев. 

Тъжно

Обществото ни е болно

Идват жестоки времена, а България се намира в най-жалкото си състояние, заявява в интервю за ютуб канала "Заедно сме сила" социологът проф. Иво Христов. Според него българското общество е в "пълна разкапаност" и за това свиделстват случаи като "Семерджиев" и шофьора на околовръстното, който уби френски гражданин - и двамата "под полицейски чадър".

"Българското общество е болно, ние не можем да посрещнем предизвикателствата на модерните времена", твърди проф. Христов. И като илюстрация дава следната метафора - диамантът и въглищата имат един и същ състав - въглерод. "Големите драми правят от силните народи диаманти, а от слабите - кюмюр".

Ние, българите, сме призвани да пазим кирилицата

Тя е най-ценният наш капитал, дар към цивиизацията, който изгражда мостове и свързва светове, заяви президентът Румен Радев във видео приветствие при откриването на международния форум за кирилицата, който се състоя в София по инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Приветствие към форума бе прочетено и от името на патриарх Неофит, който призова да се насърчава използването на славянската азбука в днешните времена, когато все по.често ставаме свидетели на загърбването на кирилицата и използването на латиницата. 

Форумът е замислен и като част от бъдещата национална единна стратегия за опазване и развитие на българския език. Между 250 и 300 млн. души днес по света пишат на кирилица. 

„Дребни“ новини 

Битовите крайни клиенти остават на регулирания пазар на електроенергия до 31 декември 2025 г., реши парламентът.

Четири милиона българи минават без задължителния профилактичен преглед, показват данните на Националната здравно-осигурителна каса, предоставени на „Телеграф“. За изминалата година през личния си лекар на профилактика са минали около 2,1 млн. души. От януари до края на август т.г. са отчетени малко над 1,5 млн. прегледа. Както се казва, насила хубост не става.

Много читалища в страната може да затворят врати, защото няма как да се отопляват. И друг проблем – не по-малко важно е кой влиза в българското читалище днес. Салоните за танци и балет са препълнени. Библиотеките пустеят. В коментар на Пламен Енчев в „Телеграф“ се прави заключението: „Изводът трябва да си направят самите настоятели и секретари на читалища. За да бъдат в крак с времето, те трябва да продължат вековната българска просветна традиция“.

Народното събрание възложи на служебния кабинет да осигури условия за лицензиране и сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво. Против гласуваха само "Възраждане" и БСП.  Проекторешението, внесено от ГЕРБ, предлага ускорено сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ "Козлодуй", със срок за първа доставка до април 2024 г.

ГЕРБ търси нови лица за кметове на София, Пловдив и Бургас, стана ясно от думи на Бойко Борисов. Фандъкова е кмет на Столичната община от 2009 г, а кметът на Бургас Димитър Николов от 2007 г. Пловдив е в ръцете на ГЕРБ от 2011 г. Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха и зам.-председатели на партията до май 2021 г. 

ДБПП и „Спаси София” трябва да намерим общ път за явяване на местните избори. Начело на София трябва да бъде човек, който познава и е работил за града. Това заяви общинският съветник Борис Бонев по Нова тв и съобщи, че движението „Спаси София”, на което е лидер, става партия.

ЕС отпуска 18 млрд. евро за Украйна. От ЕКсъобщиха, че средствата са до 2023 г. Киев ще получава по 1,5 млрд. евро на месец под формата на 35-годишни заеми, като лихвените плащания ще се покриват от Европейския съюз. 

 

Из архива

Д-р Петър Дертлиев: Социализмът беше опорочен от негодници

"В България най-жестоката професия е политиката. Не зная по-голяма авантюра, по-жестока и жертвена професия. Това не важи обаче, ако си мошеник. У нас преуспяват само мошениците и плазмодиите. Та днес Конституцията я ползват тези, които лежаха на тревата против нея. Животът е нещо неблагодарно, политиката и тя е такава.

Когато бях на 16 г., малко ме стреляха. На 17 вече познавах арестите. На 18 се познавахме добре с ДС. Трябваше да завърша нещо. Исках право, философия, изкуства, все такива шантави работи. Баща ми вика: "Сине, кой ще те търпи да се занимаваш с изкуство и философия. Като те гледам, на 30 г. ще бъдеш депутат, след това или нагоре министър, или надолу - в затвора. Затова я си стани един лекар, та да знам, че съм ти оставил хляб."

Баща ми позна точка по точка моята съдба. На 30 г. аз влязох в затвора и там започнах да правя голямата кариера на политик, който не е получил нищо от политиката освен удовлетворението, че е направил нещо за народа си.
Приемам като лична обида, когато слагат под един знаменател всички политици. За Стамболов ли ще кажете, че е користен, или за Кръстьо Пастухов, който е удушен в сливенския затвор? Не омърсявайте светлите имена с джуджетата, които напълниха българската политическа нива.

Търговците превзеха храма. Аз се прощавам с живота и въпреки това не съм свалил знамето. Не си победен, докато не позволиш да сгазят твоето знаме. Моето е още вдигнато, ще го вземат и други. А България ще живее. Страната ни е икебана - много красота в малко пространство.

А младите, които заминават, ще се върнат рано или късно. Спомнете си "Пътуването на Одисей" : "В края на краищата Одисей мина покрай острова на сирените, видя всяка красота и накрая се върна при своята старееща Пенелопа и своята скалиста Итака". А нашата Итака не е скалиста и младостта ни още е жива. Трябва да ѝ помогнем да излезе от днешното положение.

Кой ще ѝ помогне?

Не всички в политиката са мръсници: Втълпяват ни, че са нужни млади и неомърсени хора. Какво значи невинни? Няма невинност, която не е поискана. Невинност е тази, която е поискана и е отказала да се омърси. Нужни са не млади, а хора, които са имали възможност да се омърсят, но не са го сторили. На 19 г. ми предложиха да стана пълномощен министър и професор. Аз отидох в затвора. Аз и хиляди мои другари доказахме, че сме невинни. Там е изборът.

Как не се разболяха от преяждане, бе, да ги вземат дяволите. Как могат тия хора да гледат сънародниците си да ровят в кофите за боклук и да си строят палати. Сигурно има тръпка в печалбата, сине майчин. А тръпката на оня, който не може да си издържа децата, да си плати лекарствата?! 
България се нуждае от нов справедлив ред. Социализмът беше опорочен от негодници, но идеята за социална правда и любов между хората няма да умре. Костов навремето го каза много откровено: "Който е силен, ще стигне целта, който не, ще падне по пътя. Това е законът на джунглата. Другият е на Христа - помагай на ближния си. Аз не съм черковник, но нравствеността на християнството е част от моята нравственост."