Анализи

Политолог: Стефан Янев и Демократична България са с най-голям шанс за правителство

  14.11.2022 12:07  
Политолог: Стефан Янев и Демократична България са с най-голям шанс за правителство

Самите основни играчи от парламентарно представните партии не са наясно дали ще има правителство, каза пред БНР политологът Теодора Йовчева.

„Но започва да назрява такава идея. Има смекчен тон и провеждане на срещи. Проучване на „Галъп“ сочи, че с изключение на ДБ и „Възраждане“, електоратът на останалите партии иска да има правителство. При някои партии, като ГЕРБ, това очакване е при 80% от гласоподавателите“. Важно е кой ще е виновен, ако се стигне до нови избори, посочи тя.

„Тези срещи могат да бъдат разгледани като компенсаторен механизъм на фона на поляризираната и изострена реторика от преди изборите и малко след тях. Така се подготвя средата за едно евентуално сформирано на управление след нови избори или с третия мандат“.

На този етап не е ясно как ще се процедира с бюджета, напомни Йовчева. „На консултациите при президента това е една от основните линии. Те не играят ролята на терен за сформиране на правителство, а за постигане съгласие по базови въпроси, като този за бюджета“.

Разривът на БСП с партньорите от последното редовно правителство вече е голям, отбеляза още политологът и допълва, че за нова коалиция е трудно да се говори на този етап.

„Малко вероятно е нещо да се случи с първия мандат. С втория ще бъде интересно, защото имаме тезата за подкрепа от ГЕРБ. „Продължаваме промяната“ са в патова ситуация. Ако върнат неизпълнен мандата, тогава рискуват от електорална гледна точка. Ако го изпълнят и ГЕРБ го подкрепи, тогава се поставят в зависимост от основния си опонент“. Най – голямата пауза може да бъде направена между втория и третия мандат, уточни политологът.

„При третия мандат отговорността няма да бъде толкова ясна на мандатоносителя. „Български възход“ и ДБ имат най-голям шанс да направят правителство. Те са приемливи за повечето формации. С третият мандат има най-голяма възможност да се състави правителство“.

Ако ГЕРБ и ПП гласуват заедно, те ще трябва да дават обяснения пред избирателите си, напомни тя. „Особено пред тези на ПП. Основната мотивация за тях е противопоставянето на статуквото“.