Светът

Тайни преговори Русия-САЩ в Анкара

  14.11.2022 17:03  
Тайни преговори Русия-САЩ в Анкара

Днес в турската столица Анкара се провеждат преговори между делегации на Русия и САЩ. Това съобщава "Комерсант", като се позовава на свои източници.

Руската страна е представена от директора на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин.

Подробности за разговорите не се уточняват. Вестникът отбелязва, че срещата не е била предварително обявена.

Според данните на сайта за проследяване на полети и въздухоплавателни средства Flightradar24 Наришкин е излетял от московското летище „Внуково“ в 8.03 часа сутринта местно време и е кацнал в 11.26 на анкарското „Есенбоа“. Полетът е обслужен от самолет Ту-204-300 с регистрационен знак RA-64057 от специалния авиоотряд „Россия“, който обслужва въздушните пътувания на Кремъл.

Миналата седмица "Комерсант" писа, че Русия и САЩ обсъждат провеждането на среща на консултативната комисия по Договора за стратегическите оръжия през следващите седмици. Като място за провеждане на разговорите бе посочено регион "Близкия изток".

Wall Street Journal също писа, че през последните месеци помощникът на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е провел редица поверителни контакти с помощника на руския президент Юрий Ушаков и секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев относно недопустимостта на използването на ядрени оръжия и разширяването на конфликта в Украйна.

Съливан не отрече информацията и уточни, че САЩ поддържат контакти на високо равнище с Русия, по-специално по отношение на рисковете от използване на ядрени оръжия. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова от своя страна заяви, че страните продължават да поддържат контакти и че Москва е отворена за взаимноизгодни диалози.