Анализи Новини

ВАС остави Капитан Андреево обект на националната сигурност

  15.11.2022 17:30  
ВАС остави Капитан Андреево обект на националната сигурност

Граничният пункт на "Капитан Андреево" няма да бъде изваден от списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност, а жалбата на скандалната "Евролаб" ЕООД за спиране на постановлението на Министерския съвет от 13 октомври, с което ГКПП-то бе включено в списъка, остава без разглеждане.  Това става ясно от съобщение на Върховния административен съд. При вземането на въпросното решение от служебния кабинет премиерът Гълъб Донев обясни, че в началото на работата си правителството е било запознато с контрола на стоките, които влизат в Европейския съюз през този участък на българо-турската граница.

"Няма да допуснем граница, която е външна за ЕС, да се използва за вътрешнополитическа употреба. Мястото на България е в Шенгенското пространство", изтъкна тогава Донев. 

През май кабинетът на бившия премиер Кирил Петков отстрани частната фирма "Евролаб 2011", която извършваше фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево". Последва серия от дела срещу държавата от страна на дружеството, а на бившия директор на БАБХ Христо Даскалов беше предложена "документация" с около 100 000 лв.

"Постановлението е прието на основание чл. 41, ал.1 от Правилника за прилагане на закона за Държавната агенция “Национална сигурност“. Съгласно разпоредбата, стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, се определят от Министерския съвет в единен списък и тези обекти и дейности са част от критичната инфраструктура на страната. Върховните магистрати приемат, че безспорно оспореният подзаконов нормативен акт е такъв, с който непосредствено се осъществява сигурността на страната, а съгласно чл.128, ал.3 от АПК, този вид административни актове не подлежат на съдебно обжалване. Следователно, жалбата на "Евролаб 2011" ЕООД е процесуално недопустима и не подлежи на съдебно обжалване", посочват върховните магистрати.

И допълват, че "процесуалната недопустимост на жалбата обуславя и процесуалната недопустимост на искането за спиране на предварителното изпълнение, поради което също следва да бъде оставено без разглеждане". Определението на съда може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.