Новини Реакция

Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към МС

  16.11.2022 12:39  
Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към МС

Служебният премиер Гълъб Донев ще свика Съвета по сигурността към МС, веднага след като е ясен резултатът от консултациите със съюзниците в НАТО за инцидента в Полша, обяви той в началото на правителственото заседание. Страната ни е в непрекъснат контакт със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС , каза още премиерът. Донев подчерта, че експлозията на двете ракети в Полша, при която загинаха двама души, налага спешно преосмисляне на следващите действия:

"Следим внимателно хода на разследването. Сдържаният тон и твърденията, основани на факти, са задължителни, защото става дума за война. Дрънченето на думи е излишно. Всички предположения преди да са изяснени фактите и обстоятелствата около инцидента на полска територия ще са спекулация, която носи риск за ескалация на конфликта и неговото евентуално разширяване".

По думите на Донев да се говори за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация, подчерта той:

"Ситуацията, в която се намираме, не се изчерпва единствено и само с отговор на въпроса кой член от Договора на НАТО ще бъде активиран. Сериозно предизвикателство е запазването на мира…В този момент от ключова важност е единството на съюзниците и партньорите в НАТО и ЕС"./ БНР