Реакция Светът

Папа Франциск осъди ракетните удари срещу Украйна

  16.11.2022 15:07  
Папа Франциск осъди ракетните удари срещу Украйна

Папа Франциск осъди последната вълна от ракетни удари срещу Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той призова за прекратяване на огъня, за да се предотврати рискът от ескалация на конфликта и помоли Бог да "побърза" да сложи край.

Изявлението на главата на Римокатолическата църква идва в момент, когато съюзниците от НАТО разследват информацията, че експлозия в полско село край границата с Украйна е била причинена от заблудени руски ракети. Той не спомена инцидента.

"Научих с болка и загриженост за нова и още по-ожесточена ракетна атака срещу Украйна, която е взела жертви и е нанесла щети на гражданска инфраструктура", заяви папата.

"Нека се помолим Господ да обърне сърцата на тези, които все още залагат на войната, и да направи така, че желанието за мир да надделее в мъченическа Украйна, за да избегнем ескалация и да отворим пътя към прекратяване на огъня и диалог", призова той и добави: "Можем да се молим за Украйна, като казваме: "Побързай, Господи".

Вчера Русия нанесе удари със 110 ракети и 10 ирански дрона срещу Украйна, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че основната цел на ракетния обстрел е била енергийната инфраструктура, както и при предишните атаки. По негови думи обаче са били ударени само десет от планираните цели.

По данни на Хуманитарната служба на ООН атаките са оставили милиони украинци без ток в 16 от 24-те области на страната, включително Киев.

Миналия месец Франциск за първи път директно помоли руския президент Владимир Путин да прекрати "спиралата от насилие и смърт" в Украйна.

Той споменава Украйна в почти всички свои публични изяви, като неколкократно предупреди, че кризата крие риск от използване на ядрени оръжия с неконтролируеми последици в световен мащаб.