Анализи

Партиите взаимно се обвиняват в ултиматуми за Изборния кодекс

  18.11.2022 13:14  
Партиите взаимно се обвиняват в ултиматуми за Изборния кодекс

Тази сутрин работата на Народното събрание беше блокирана за два часа поради липса на кворум. Вторият опит за събиране на кворум също удари на камък. Третият се оказа успешен, тъй като се появиха депутатите от ГЕРБ-СДС, които отсъстваха заради изявление на Бойко Борисов в централата на партията.

С декларация в пленарната зала шефът на парламентарната група на герберите разкритикува "отсъстващите". Тя обвини "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че не желят "това правителство да бъде контролирано и да даде отговор на важните за България въпроси". "Отсъстват тези, които са в изолация, поставят ултиматуми на фона на безпрецедентни кризи в държавата", каза гневно Атанасова. И допълни, че ПП и ДБ са "временни посетители не само на парламента, но и на държавата".

В същия дух продължи и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. "Панаирът се нарича Изборен кодекс, според тях. Още когато българският народ гледаше как парламентът вкарва страната в конституционна криза, като не можеше да избере председател, тук започнаха оферти", заяви Цонев. И раказа, че е получил "оферта" от Кирил Петков ПП да подпомогнат избора на председател на НС, ако ДПС оттеглят подкрепата си за законопроекта на БСП за промени в Изборния кодекс. Цонев подкани бившия премиер да заповяда в залата, за да опровергае тези думи, ако смята, че са лъжа.

В третата декларация по темата лидерът на БСП Корнелия Нинова категорично отказа да оттегли законопроекта за промените в Изборния кодекс. "Диалогът трябва да се състои тук", заяви тя и повтори, че половината от българския народ иска да гласува с хартия, другата половина с машини и е най-добре да им се даде избор.

Какво се случи по-рано?

"За протокола трябва да кажа, че желание за работа имат ДПС, "Възраждане", БСП и "Български възход", останалите засега нямат такова желание", каза водещият заседанието Йордан Цонев от ДПС при втората проверка дали се е събрал нужният брой народни представители.

Причината да не се събере кворум в продължение на три часа бяха и депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които вчера заявиха, че няма да влизат в залата заради промените в Изборния кодекс, които бяха прокарани от ГЕБ-СДС, ДПС и БСП за връщане на хартиената бюлетина. 

Преди третата проверка на кворума се появиха депутатите на ГЕРБ, за да дадат брифинг в кулоарите на парламента. Десислава Атанасова заяви, че "след минути" всички председатели на парламентарните групи са поканени на дебат "с форма на председателски съвет", за да обсъдят дали България ще има закон за държавния бюджет, или за удължаване на действащия, дали ще се търсят възможности за липсата на дърва за зимата, или направо да се проведат нови избори. "Ще считам отказът от възможност за последен разговор като отказ да работи бъларският парламент", каза Атанасова.

Съвместен брифинг дадоха и от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които поискаха да се създаде комисия, която да разгледа промените в Изборния кодекс. Двете формации предвиждат създаването на комисията да бъде разгледано следващата сряда.

В момента с изборните правила се занимава парламентарната правна комисия, която ще остане в историята с безумното 18-часово заседание, на което законопроектът с хартиените бюлетини, модифициран от ГЕРБ-СДС така, че да обезсмисли машинния вот, беше прокаран на второ четене.

Днес ПП и ДБ показаха, че нямат намерение да се подадат на опитите на герберите да ги примамят на масата за преговори. "Предлага се диалог, но се предлага диалог, след като законопректът, който въвежда безумие, бе докаран до точката на необратимост", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов в отговор на искането от ГЕРБ шефовете на парламентарните групи да се съберат днес.

Иванов заяви, че възстановяването на доверието на избирателите "не може да стане на поредната раздумка". Той обаче постави и  условието, при което е възможно да се стигне до диалог - законопроектът за хартиените бюлетини да бъде оттеглен. "Не ни търсете за параванче", предупреди Иванов политическите си опоненти.