Коментари

Седмичен коментар

  21.11.2022 09:10  
Седмичен коментар

Сашко опроверга фалшивите новини

Сашко е намерен. Все още не е ясно дали през всичките девет дни той е бил само под открито небе. Момчето било намерено от парапланеристи и от доброволците Веско, Милко, Деян и Тодор в труднодостъпната местност Червена могила. Тя се намира на 16 км от профилакториума, където Сашко бил видян преди да изчезне. 

Шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев уточни, че детето е било открито по южните склонове на Голо бърдо. Мястото и по-рано било претърсвано, но не в такава дълбочина. Твърде вероятно е детето да се е движело, за да оцелее. Засега можем да гадаем какво го е спасило: воля, сила или жажда за живот.

Отец Гелеменов разказа за майката на детето, че с бащата имали спор при кого да бъде Сашко, но съдът решил да остане при баща си. Съмнението било, че детето е подготвяно за извеждане в чужбина, но заради липсата на подпис от родителя настойник не са успели и то било пуснато в гората над Радомир, където беше открито.

Знаехме, че той може да издържи с дни в планината. Децата аутисти се хранят с плодове и зеленчуци, което им позволява да бъдат мобилни, посочва пред в. „Телеграф“ директорът на Областната дирекция на МВР-Перник Пламен Млеканов. Четиримата спасители са категорични, че не искат наградата от 100 хил. лв., която бащата обяви ден преди детето да бъде открито.

Сашко бе транспортиран с линейка до „Пирогов“, където му бяха направени обстоен преглед и изследвания. На място пристигна и служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, който повтори: „Детето е боец! То е в добро състояние, пристигнало е с мокри крачета, но няма измръзване. По тялото му има само драскотини и е с лека дехидратация. Затова е настанено в реанимацията. Урината и кръвните показатели са в нормата, но заради обезводняването Сашко е включен на системи. Лекарите нямат никакви притеснения за здравето и живота му“.

„Сашко се гушна в мен! Благодаря на всички, написа неговият баща.

 

Терористите от Турция имали явка на бензиностанция в „Меден рудник“

 

Командоси от Специализирания отряд за борба с тероризма заловиха там петима чужденци, съпричастни с атентата в Истанбул. Образувано е досъдебно производство. Според в. „Телеграф“ от вторник активно се обменя информация с турската прокуратура. 

"Трима мъже от молдовски произход и мъж и жена, кюрди от сирийски произход, бяха задържани от българските специални полицейски сили след разследване и тясно сътрудничество с прокурорите в съседна Турция", коментира главният прокурор ИванГешев пред Ройтерс.

"Обвинения са повдигнати на петима души - за подпомагане на терористични актове в друга държава и за трафик на хора. Тези хора са се занимавали основно с трафик през границата (с Турция) и контрабанда. Турската прокуратура вече е поискала екстрадиране на някои от заподозрените съучастници в атентата", казва той.

Установено е, че един от арестуваните – Арман Абдулрами, бил дясната ръка на издирвания от Интерпол Билал Хасан, който все още не е задържан. 

Известно е, че през последните пет месеца с три микробуса са превозвани оръжие в двете посоки на границата, както и мигранти, а на шофьорите е заплащано по 500 евро на човек. Всеки микробус е имал по два тайника – за оръжие и за хора. 

Има задържани за детско порно

13 души са задържани при акция срещу разпространението на порнографски материали с участието на деца в страната, съобщиха на пресконференция в Националната следствена служба. Сред тях има пилот от гражданската авиация, IT-специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, автомонтьор, оценител на недвижими имоти и др. Мъжете са на възраст между 30 и 40 г., но има и около 60-годишни. Около 50% от задържаните са семейни, с деца, повечето са с добри финансови възможности. 

При акцията са иззети телефони, компютри, флашки и хард дискове с брутални сцени на сексуално насилие с деца на възраст от 2 до 10 г., които са от бившите съветски републики и Далечния изток. Ще се проверява дали има българчета сред тях.

 

Двойно повече бедни пенсионери след Нова година

Служебният социален министър Лазар Лазаров съобщи по време на парламентарния контрол, че всеки трети пенсионер в България ще получава пенсия под 504 лв. Толкова ще е линията на бедност през следващата година. Доходи до тази сума след Нова година ще вземат 665 454 от общо 2 033 988 пенсионери. Най-голямата група със суми под 504 лв. ще бъдат пенсионери с осигурителен стаж и възраст. 

Бедни ще са и 196 хил. с инвалидни пенсии. Сега линията на бедност е 413 лв., а 306 хил. българи получават пенсии под тази сума. Това означава, че броят на пенсионерите с доходи под линията на бедността ще се увеличи повече от два пъти. В тази група влизат хора с минимални пенсии при непълен стаж или за инвалидност. Тук са и хората със социални пенсии или с пенсии за особени заслуги. 

Правителство или избори

Или парламентарните групи ще говорят помежду си за Изборния кодекс, или да се отива направо на избори. Този ултиматум постави ГЕРБ, след като ПП и ДБ напуснаха в петък пленарната зала в знак на протест срещу гласуваните през нощта от Правната комисия поправки в кодекса, които връщат хартиената бюлетина, залагат на ръчното броене и на вота от машините, закрива се Общественият съвет към ЦИК и се вдига минимума избиратели за откриване на секции в чужбина. 

Партиите да отговорят ще има ли правителство с третия мандат или ще си играем на кворум. Честно е да се заяви веднага на президента – да насрочва избори, обяви бившият премиер Борисов. Няма да им пазим кворума, за да си получават заплатите и дават интервюта в кулоарите, зарече се Борисов и обяви, че един пленарен ден на парламента струва около 212 хил. лв.

Според Борисов те са си търсили повод да счупят и последната работеща институция – Народното събрание.

Президентът Радев пък покани на консултации в понеделник лидерите на ДБ.

Вместо коментар на парламентарната вакханалия си струва да се върнем към думите на всепризнатия български словесник проф. Андрей Пантев: „Сега депутатите са по-хубаво облечени, по-ловко използват парламентарната лексика, която е не повече от 300 думи, наричат се непрекъснато „Уважаеми“ от трибуната, без да е така. По-рано хората бяха малко по-елементарни, но бяха личности, имаха позиция и невинаги гласуваха това, за което са се разбрали“. 

Заверата няма как да се случи

От изборите насам всички политици - от ГЕРБ, през левите и десните, та чак до черните и генерала, който обича да цитира Кенеди, заговориха как суверенът искал всички да се омешат здраво и да създадат широко подкрепяно правителство, което да ни преведе през зимата и инфлацията - поне докато не се хванем за зелено. Народът просто изгарял от желание някой да вземе в шепите си управлението на тази изстрадала страна, щото тотално му е писнало от ходене на избори. И същият този народ дори заплашвал, че следващият път активността му ще падне още по-ниско.

Всъщност на 2 октомври народът не каза категорично кой да управлява. Напротив, изказа се крайно предпазливо по този въпрос. Ако хората искаха ГЕРБ да управлява, ГЕРБ нямаше да получи 25% от 33% гласували. Ако претенциите на десните да управляват почиваха на някаква електорална любов, ПП нямаше да има 20%, а ДБ нямаше да е шеста политическа сила. 

Десните словоблудстват, като говорят за “правителство на малцинството“. Такова животно няма как да има днес - правителството ще бъде подкрепянето от партии, които само формално няма да са в коалиция. Но ще бъдат в заговор. Тези партии ще бъдат съучастници. Т.е., ако не е станало ясно - десните ще бъдат съучастници на Борисов. Отново.

(Из коментар в „Сега“) 

Проблем не са хартиените бюлетини, а отчитането на вота

Връщането на хартиената бюлетина е неизбежен процес. Начинът, по който беше въведено машинното гласуване, по който машините се съхраняват, обслужват, начинът, по който се осигурява софтуерът, а дори и начинът, по който се транспортират машините по избирателните секции, показва, че има сериозни дефицити по отношение на решенията на ЦИК, както и нежелание държавата да поеме и да контролира цялостно машинното гласуване, без намесата на частни търговски дружества в изборния процес. Неслучайно на последните избори тръгна приказката, че това са първите частни избори у нас. 

Силният отпор от политически сили срещу възстановяването на хартиената бюлетина е свързано с неразбирането, че самата бюлетина не създава проблеми. Проблеми се създават с отчитането на вота на избирателите от хартиените бюлетини след приключаването на гласуването и попълването на проколите от секционните комисии.

Тези, които превъзнасят машините като някаква панацея за бедите в изборния процес, трябва да си дадат сметка, че вече купените машини надали ще могат да бъдат използвани, защото техният гаранционен срок изтича и трябва да се купуват нови. Някой трябва да обясни на политиците, че ако искат да похарчат още 100 млн. лв. за машини, ще трябва да отидат и да обяснят на избирателите с малки доходи как така ще бъдат похарчени тези пари, след като могат да бъдат предоставени на социално слабите. (Проф. Пламен Киров, конституционалист, „Труд“)

Президентът подсказа на БСП

Три пъти ви връчвах мандат и три пъти не успяхте да съставите правителство. Това подчерта президентът Радев пред лидерката на БСП Нинова на консултациите между социалистите и държавния глава. 

Радев намекна, че този път едва ли третата папка ще е червена, обяснявайки на Нинова как би трябвало самада знае колко е трудно да се сглоби кабинет. Така той отговори на критиките й, че бави процедурата с мандатите, за да даде време на партиите да преговарят. 

Това е изгубено време, противоречията се задълбочават, а и преговорите ще тръгнат едва след връчването на първия мандат, отсече Нинова. 

Въглищата разпалиха страстите

В сряда за малко да се стигне до парламентарен бой, след като депутатите на „Възраждане“ и БСП станаха опасно близки в пленарната зала. Заседанието запозна с декларация на „Възраждане“, в която се обвиняват останалите парламентарни сили в липса на загриженост към хората, които работят във въглищните централи.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев отвърна, че е важно хората да имат работа, да бъдат спокойни и страната ни да продължи да произвежда електричество, а другите могат да продължат да лъжат и да спекулират. Тогава от партията на Костадин Костадинов поискаха процедура по начина на водене. Това предизвика подвиквания и недоволство в залата. А Иван Ченчев от БСП се втурна да се саморазправя с депутат от „Възраждане“. Последва го и колегата му Георги Свиленски. Към тях се присъединиха и останалите от парламентарните им групи. Когато се скупчиха около трибуната, Вежди Рашидов даде 15 минути почивка. 

Ден преди това шумна разправия прерасна в борба за микрофона, пак заради въглищата. Кой да го грабне се сбутаха грозно харвардецът Кирил Петков и Жечо Станков от ГЕРБ. Лидерът на „Промяната“ толкова се ядоса, че отиде до депутата от ГЕРБ и на два пъти му изтръгна микрофона от ръцете. На помощ му се притече и Асен Василев. 

„Културната дискусия“ бе заради поетия от България ангажимент в Плана за възстановяване да се намалят вредните емисии с 40 на сто до края на 2025 г. Според ГЕРБ това означавало да се затоворят централите на „Марица-изток“. От ПП пък обясниха, че те може да работят повече през зимата и по-малко през лятото. 

България пише за Шенген до всички държави в ЕС

Всички страни членки на ЕС да дадат зелена светлина на България за Шенген. Това призова Народното събрание със специална декларация. Тя бе гласувана ден след като Европейската комисия прие политически документ, в който се казва, че България, заедно с Румъния и Хърватия, отговаря на условията за влизане в Шенген на Съвета на ЕС.

Народното събрание обаче прие тази декларация със скромните 106 гласа заради бойкота на ДБ и ПП.

Цифри на възхода

София продължава да е лидер по всички икономически и социални показатели за развитие и да формира над 40% от брутния вътрешен продукт на страната, показва изследване на Института за пазарна икономика.

Бургас вече е изпреварен от Стара Загора по БВП. Пазарджик и Кърджали, където има добре развита преработваща и минна индустрия, също показват много добри икономически показатели. Смолян за поредна година се откроява с доброто си образование, но не може да се справи с обезлюдяването. Бургас е най-добре представящ се по показател "околна среда".

С малко над ¼ от брутния продукт в северния регион Варна запазва лидерството си в Северна България.Велико Търново почти се изравнява по БВП с Русе.  Габрово се нарежда на едно от челните места (след столицата и още четири от най-големите градове)по доходи и стандарт на живот и е един от градовете с висок дял на висшистите.

Плевен се отличава с достъпа до добро образование и добра здравна грижа. В града има най-голям брой лекари на глава от населението, както и най-голям брой болнични легла - 11 на 1000 души, при средно за страната под 6. Видин е областта с най-ниски местни данъци, но причината е недобре развитата икономика. 

Администрацията най-добре работи в Добрич след три от големите градове. Търговище е с водещи позиции по показател "ред и сигурност". Русе се отличава с най-висок брой посещения на театри, кина, библиотеки след столицата.

По привлечени инвестиции на първо място се нарежда област София. В периферията на столицата се концентрират много индустриални производства и логистични паркове. В тази област се включва и Средногорието, което е с добре развитата си минна индустрия.

Папата: Да се захванем с демилитаризирането на сърцата и душите

Ватикана е готов да направи всичко възможно, за да посредничи за прекратяването на конфликта между Русия и Украйна заяви папа Фрациск в интервю за италианския в. „Стампа“.

"Но всеки трябва да се захване с демилитаризирането на сърцата и душите, като започне със своето собствено сърце и душа, а после да разоръжава насилието. Всички ние трябва да бъдем пацифисти. Ние трябва да искаме мир, а не просто примирие, което може само да послужи за превъоръжаване. Трябва да искаме действителен мир, който е плод на диалога", изтъква той пред изданието.

 

Проф. Андрей Пантев: Свидетели сме на масово оглупяване

Сегашния парламент не го наблюдавам, не ме интересува, а в някои отношения ми е скучно и дори обидно.

Какви са тези от Харвард, каква им е темата на дипломната работа, какво са написали, къде точно са учили… Аз не мога да си представя от Харвард веднага да тръгнеш да управляваш държава. Никой не го е правил. Преди Девети септември, когато някой завършва в Мюнхен, Виена, Париж, идва и става зъболекар, архитект, ветеринарен лекар, агроном… А не се учи там, само за да дойде тук и да поеме съдбините на държавата. Младостта невинаги е гаранция за качество. Тя е биологическо предимство, но далеч невинаги е умствено и порядъчно.

Какъв парламентаризъм е този, при който се знае предварително кой как ще гласува? Дебатът е да убедиш опонента си в правотата или неправотата на определени предложения. Чрез риторика да убедиш хора, които в началото на дебатите са мислели другояче. Сега всичко прилича на доста примитивен, елементарен, едногласен театър. Всички са за пазарна икономика, всички са за свободна и независима България. И какво значи евроантлантически стойности? Употребяват фрази, които не разбират или се правят, че не разбират истинското им съдържание и вътрешно противоречие.

Сега, ако кажеш нещо добро за Русия, е смъртен грях, предателство, болшевизъм… Когато сме били противници с Русия, не сме цъфнали и вързали. И все пак руски авиационни бомби не са падали над Пирдоп, над София и Враца.Но няма смисъл да се изтъкват никакви аргументи, защото те не водят до решение или преоценка на тази угнетяваща насилствена индоктринация по простата причина, че тук имаме не само обедняване, имаме масово оглупяване, масово конвенционални съгласия с всичко, което ни се съобщава. 

Народът също трябва да понесе своята вина, а не вечно да се упражняваме в псувни или пък, меко казано, критики. Тези, които са там, са избрани благодарение на нас. И след това: Ама ние какъв го мислехме… Значи не си узрял за демокрация, след като за 5 дни някой може да те убеди да гласуваш за него, понеже има хубава вратовръзка и костюм. Народът носи основната отговорност за една или друга система на управление. Не може едно малцинство вечно да тероризира мнозинството. (Проф. Андрей Пантев, из интервю за 24may.bg)

„Дребни“ новини

Да бъдат дадени 70 лв. коледни добавки на всички пенсионери, реши служебният кабинет.

Задължителните ковид мерки отпадат 978 дни след въвеждането им, съобщи здравното министерство и поясни, че за момента няма да бъдат издавани заповеди за нови ограничения. 

Пенсионерите са най-застрашени от настъпващата грипна вълна. Специалистите препоръчават на хората над 65 г. да заявяват при своя личен лекар желанието си да бъдат ваксинирани безплатно.

Водата в сиренето за 17 години се е увеличила с 40 на сто. Най-евтините марки се „кръщават“ най-обилно. Последни изследвания показват, че 73 на сто от всички сирена в България са сериозно оводнени. Според стандарта се допуска 60 на сто съдържание на вода.Когато това количество е надхвърлено, задължително на етикета трябва да се напише „саламурено сирене с повишено съдържание на вода“.

Най-много студенти има в СУ „Св. Кл. Охридски“, в 9 университета се обучават половината български студенти, а другата половина - в останалите 43 висши училища. Три от тях са с под 1000 студенти, а 12 - спод 100 студенти.

Според изследване на Световната здравна организация 1/3 от жените по света са жертва на домашно насилие. Повече от 1/4 от всички момичета по света са били принудени да сключат граждански брак преди да навършат 18 години.

27 на сто от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки и имат просрочени такива, показва проучване на Еврофонд "Кризата с разходите за живот и енергийната бедност в ЕС", съобщават от КНСБ. Делът на анкетираните в ЕС, които съобщават, че са изостанали при плащането на сметките си, варира от 7% в Дания и Швеция до 50 на сто в Гърция. Средно за ЕС този процент е 15,6.

Пет милиона лева е плячката на бандитите в Ринг МОЛ, съобщиха криминалисти за най-големия въоръжен грабеж, извършван в България. Ударът на крадците е извършен в 7.30 часа, когато е започвала обиколката на инкасо колата. Възможно е, ако не съучастници, крадиците да са имали най-малко вътрешна информация, че точно този ден и час предстои голямо зареждане на касетите от няколко различни банки.

Настоящата американска администрация, която харчи милиарди долари в подкрепа на Украйна, "води непряка война" срещу Русия. Това мнение беше изразено на пресконференция от члена на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър Грийн (републиканка от Джорджия). Тя нарече Украйна 51-ия щат на САЩ.

Тръмп обяви кандидатурата си за Белия дом на изборите през 2024 г., за да направи Америка „отново велика и славна“. Това изявление идва само седмица след неубедителното му представяне на междинните избори. „Кандидатирам се, заявва Тръмп, защото светът още не е видял истинската слава на това, което тази нация може да бъде. Ние отново ще поставим Америка на първо място“.

Над 600 случая на сексуални посегателства, извършени от духовници, са регистрирани през последните две години в Италия. Това показват резултатите от доклад на италианските католически епископи. В него са посочени 89 предполагаеми жертви и 68 предполагаеми извършители.

Съвременни технологии и оръжия, разработени от западните страни, се тестват в битки в Украйна като на полигон, въз основа на което могат да се направят изводи за воденето на войни в бъдеще, пише "Ню Йорк Таймс". „Ние се учим как да воюваме в Украйна и как да използваме оръжия и оборудване на НАТО. И да, това е тренировъчно поле за битка. Срам ме е, защото украинците плащат с живота си за тези наши изпитания“, казва пред изданието бившият президент на Литва Далия Грибаускайте.

Бившият британски премиер Борис Джонсън е получил близо 315 хил. евро за половинчасова лекция пред Съвета на застрахователните агенти и брокери в Колорадо Спрингс, последвана от 45-минутна дискусия.

Две червени фригийски шапки ще са талисманите на олимпийските игри в Париж през 2024 г. Наричани "Шапки на свободата", те са символ на Френската революция, на републиката и на равенството. Едно от основните послания на игрите ще бъде "Да отворим широко очи". 

 

Из архива

Николай Хайтов: Накъде отива нашият книжовен език?

Хубостите на родния език. Да! Истина е, че ние, образованите уж българи, общо взето, не си познаваме езика. Не познаваме не само думите на нашия език, но и начините да използваме характерните му свойства – неговата острота, като ти трябва нещо да резнеш; твърдостта му,  когато ти се наложи да удариш, или пък неговата нежност, ако поискаш да погалиш.

Вазов цени именно неговата нежност, а АлександърБалабанов – силата му, словесното богатство и особено „оная весела свобода на българския синтаксис. Глаголът – към него в българския език има особен култ – възхищава му се Балабанов. Всички отсенки и образи, и полуобрази, и сенки на сенките на дейната  мисъл, на действието или на състоянието, бързите, неусетно променливите прекършвания на настроението, стига да има кой да ги използува  правилно тия толкова много времена и наклонения, и еднократности, и многократности. Също като в царя на европейските езици, в древноелинския. Също като в него парадоксално свободен е и нашия словоред...

Така един от майсторите на българския език е изразил мнението си за неговата сила и хубост. Ако не му вярвате, четете творбите на отличници в работилницата на езика като Ботев, Захарий Стоянов, Яворов, Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Смирненски, Вапцаров и много още техни събратя писатели и поети от най-ново време, и ще се убедите на какво е способен родният български език.

Ето какво е казал Петко Р. Славейков по този въпрос:

„...И без това ние твърде много сме направили за обезобразяване и разсипване на народния си език... Ако все така отиваме, както сме потръгнали, скоро ще постигнем да останем без език... А таквоз едно безбожно обращение и обхождане с такваз една сериозна работа, каквато е езикът на един народ, не е нещо за прощаване; то служи не само за развращение на езика, но има лошо влияние въобще и връз характера на народа – лоши и много лоши сетнини за самия му политически живот, който започва при едно таквоз политическо поцепване и разпадание на единството“.

Ще попрося извинение от онези, които биха сметнали, че тези думи на Петко Рачев Славейков не прилягат за днешното състояние на българския език!