Коментари

Румен Радев: Третият мандат - след Нова година, избори през март

  21.11.2022 12:04  
Румен Радев: Третият мандат - след Нова година, избори през март

Шансовете за съставяне на редовно правителство явно съвсем се изпаряват, стана ясно и от днешните консултации между президента Румен Радев и представители на парламентарната група на Демократична България.

На срещата държавният глава подчерта, че се надява да не се стига до връчване на трети управленски мандат, но ако се стигне дотам, той ще го даде след Нова година, за да може следващите предсрочни парламентарни избори да са през март, а не в най-лютата зима, което според него не е добре както за политическите партии, така и за избирателите, тъй като вот през януари или февруари криел риск от още по-ниска избирателна активност.

"В парламентарната република парламентарно представените политически сили са призвани да излъчат мнозинство за създаване на работещо редовно управление. Те имат ангажимент и за неговия контрол. Тук няма малки и големи партии, защото отговорността е обща. На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една партия да управлява сама. Напротив – НС е фрагментирано и това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми в българското общество – труден, но не и невъзможен въпрос. Следя със загриженост случващото се в българския парламент и ви уверявам, че не това очакват българските граждани", посочи държавният глава.

По думите му пред парламента стоят и много други важни задачи, освен съставянето на кабинет.

„Следя със загриженост случващото се през последните дни и ви уверявам, че не това очакват българските граждани. Това, което чакаме всички - консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление и за решаване на важните проблеми – отива в друга посока. В посока нарастване на конфронтацията и чертане на нови разделителни линии”, категоричен бе Радев.

„Това са поредните консултации в един все по-труден свят и по-трудна ситуация”, заяви лидерът на „Демократична България” Христо Иванов.

Според него шансовете за съставяне на кабинет са малки.

„Аритметиката показва, че не по-малко от три партии са необходими за съставянето на кабинет. За да е стабилно обаче правителството, се изисква поставяне на приоритети и създаване на конструкция и атмосфера, която да увери българските граждани, че това не е безпринципна сбирка, която е там само, за да усвоява властта”, допълни той.

Иванов посочи, че сред основните приоритети на "Демократична България" са съдебната реформа и разумен икономически курс.

“Ние не сме сред мандатоносителите, опитваме се да бъдем конструктивни. Измененията в Изборния кодекс, които бяха анонсирани, показаха, че не са извлечени уроците. Всички трябва да се успокоим и да си припомним какъв е дневният ред и да се опитаме чрез диалог да решим така създалата се ситуация", посочи Иванов.

Радев и Христо Иванов влязоха в спор на военна тематика.

Лидерът на ДБ подчерта, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде.

“Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност, е много важна”, заяви той.

„Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, но ще получим такова от Алианса, както са направили други държави. Как си го представяте?", попита Радев.

"Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после - получаваме. Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламентът. Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за конкретните рискове за България от тази война", посочи от своя страна Иванов.

"Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции", контрира президентът.

Той направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза:

"Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски".