Бизнес Новини

Концесията на Софийска вода ще бъде удължена до 2034 г.

  21.11.2022 16:31  
Концесията на Софийска вода ще бъде удължена до 2034 г.

Концесионният договор между Столичната община и дружеството, което стопанисва ВиК мрежата в София - "Софийска вода", ще бъде удължен с 8 години и 4 месеца. Така той ще действа до февруари 2034 г. Концесията трябваше да приключи през 2025 г., "Софийска вода" да прехвърли на местната власт активите на дружеството и съответно общината да ги стопанисва сама или да търси нов частен мениджмънт.

Още през 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) обяви, че договорът със "Софийска вода" няма да бъде удължаван, а в началото на 2020 г. ще се направи комисия за описване и приемане на активите на дружеството. Това обаче така и не се случи. Вместо това е направена работна група с представители на всички политически сили в общинския съвет, която да договори условията за продължаване на концесията, а под доклада от работата ѝ се подписали всички представители на групите в съвета.

За това, че има решение да се продължи договорът, съобщиха официално от мениджмънта на "Софийска вода", както и представителите на собственика на фирмата - "Веолия". Местната власт не сметна за нужно да обяви това на официално събитие. Потвърждението дойде чрез дневния ред на предстоящото в четвъртък заседание на общинския съвет, в който е включена точката за удължаване на концесията.

Мотивът

Формалният мотив за по-дългия срок на концесията е, че е нарушен икономическият баланс на договора. Тоест, инвестициите на концесионера не са покрити и това може да се случи само с рязко поскъпване на цената на водата в столицата в периода до 2025 г., както и с намаляване на инвестициите. Това се разбира от доклада, с който се предлага промяна на договора между общината и "Софийска вода".

Посочено е също, че ако договорът приключи след 3 години, общината ще трябва да организира нова процедура за отдаване на ВиК инфраструктурата на концесия. Времето за това обаче не стигало, а и подготовката на процедурата можело да струва скъпо на местната власт. Нямало време и за прехвърлянето на активите и поемането на управлението на водите на града от общинско дружество, обясни един от вносителите на предложението - Прошко Прошков от ГЕРБ.

Срокът от 8 години и 4 месеца е избран, тъй като това е възможно най-дългият период по закон, с който може да се продължи концесията.

Ангажиментите

"Софийска вода" се ангажира да инвестира 634 млн. лева във ВиК мрежата до 2034 г.

"Това са средно по 53 млн. лева годишно, а 11 млн. лева от тях ще отиват за канализация", обясни изпълнителният директор на дружеството Васил Тренев.

337 млн. лева от инвестициите ще са за покриване на регулаторните изисквания за качество на водата. Около 165 млн. лева са за ангажименти за вложения, които вече са поети от дружеството за периода до 2025 г. За разширяване на канализационната мрежа са предвидени 113 млн. лева, които са включени по искане на общината. Останалите средства са за постигане на енергийна независимост на дружеството и за други инвестиции.

Тренев добави, че до 2025 г. дружеството ще стане енергийно независимо. Към момента 85% от нуждите на "Софийска вода" се покриват от преработката на утайките в станцията за пречистване на отпадни води Кубратово.

От "Софийска вода" са се съгласили и да намалят нормата на възвращаемост, записана в договора с общината. От 17% тя ще падне на 13 на сто. Включва се и забрана за разпределяне на дивидент, ако са изпълнени под 85% от заложените годишни инвестиции.

Освен това "Веолия" няма да претендира за покриване на икономическия дисбаланс на концесията.

През 2034 г. София ще е с най-ниска цена на водата в България

Към момента не може да се каже с колко точно ще поскъпне водата за софиянци до края на концесията. Васил Тренев припомни, че в бизнес плана на компанията, представен на общината през миналата година, поскъпването беше 11%, а това е по-малко от увеличението, поискано от другите ВиК оператори. В него обаче не са включени инфлационните процеси, а и планът още не е одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Не може да се прогнозира и какви ще са изчисленията за следващия регулаторен период 2027 – 2031 г. "Ако има нещо, което мога да обещая, е, че през 2034 г. София ще има най-ниската цена на водата в страната", коментира Франсоа Деберег, който е председател на съвета на директорите на "Софийска вода" и представител на "Веолия" по време на заседанието на общинската инженерна комисия.

От "Софийска вода" обясниха, че авариите по мрежата са намалели наполовина в сравнение с 2010 г. Загубите на вода към момента са около 40% и в сравнение с 2010 г. от свиването на този процент през 2021 г. са "спестени" 78 млн. куб. метра – колкото е годишното потребление на софиянци. Така към момента по оценки на дружеството язовир "Искър" може да покрие нуждите на града за поне 5 години дори и в този период да не вали.

Политически аргументи

Срещу концесията на "Софийска вода" през годините са се обявявали общинските съветници от БСП и ВМРО. Очаква се те да са основните противници на решението за удължаване на договора с компанията. От обсъждането на предложението на заседание на комисията по инженерна политика се видя, че от ВМРО по-скоро ще "изискват" конкретни ангажименти и инвестиции от дружеството.

От БСП се чуха критики, че решението не е обявено на гражданите и е добре да се чуе и тяхното мнение по въпроса.

Защо не и "Топлофикация"

Френската компания "Веолия" беше посочена преди време от министъра на енергетиката Росен Христов като потенциален кандидат в процедура по избор на външен мениджмънт за общинската "Топлофикация – София". Евентуален договор с бъдещ инвеститор и управител на парното се планира да е със срок от 35 години.

В понеделник Франсоа Деберг коментира, че в момента фокусът на "Веолия" е върху бъдещето на "Софийска вода", но пък дружеството иска да инвестира в България и "Топлофикация" е възможност за това.