Коментари Новини

Цветлин Йовчев: МВР изпадна в криза

  23.11.2022 15:22  
Цветлин Йовчев: МВР изпадна в криза

МВР попадна в ситуация, в която не може с частични мерки да се реши проблемът. Системата изпадна в криза. Излизането от нея изисква повече време, ресурси и целенасочена работа. Това заяви пред БНР бившият директор на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той посочи, че промяната на ситуацията зависи от ръководството на министерството. По думите му служителите нямат вина за това, че не са достатъчно добре оборудвани и работят при лоша организация.

Според Йовчев полицаите не са подготвени за това, което срещат на улицата. Все повече се разтваря ножицата между практическите нужди на МВР и това, което предлага обучението в Академията и в центровете за преподготовка, поясни той.

Неадекватна тактика на министерството е това, че на полицаите им се налага с телата си да пазят границата, категоричен е бившият шеф на ДАНС.

По думите на Йовчев охраната на границата е неефективна.

Частично проблемът се задълбочава от нестабилната политическа обстановка. Правителства с кратък мандат не могат да започнат и да проведат успешни реформи, които са много необходими. За това се изисква време, ресурси и правомощия на екипа, който ще извърши тази промяна, каза още той.