Светът

Eвропейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма

  23.11.2022 16:03  
Eвропейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма

Европейският парламент одобри днес резолюция, в която определя Русия като "държава, спонсор на тероризма". Резолюцията беше приета с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Решението е свързано с жестокостите, извършени от режима на руския президент Владимир Путин срещу украинското цивилно население. Евродепутатите подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, представляват терористични действия и военни престъпления. В резолюцията Русия е определена като "държава, спонсор на тероризма" и "държава, която използва терористични средства".

ЕП призовава ЕС да въведе подходящо законодателство и да обмисли добавянето на Русия в списъка на държавите, проводници на тероризъм. Това би довело до значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки последици за отношенията на ЕС с Русия, отбелязват евродепутатите.

Те призовават Съвета на ЕС да включи в европейския антитерористичен списък руската паравоенна групировка "Вагнер", 141-ви Специален моторизиран полк, известен още като "Кадировците", както и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Евродепутатите настояват ЕС да продължи да изолира Русия на международната сцена, включително когато става въпрос за членството на страната в международни организации като Съвета за сигурност на ООН. Те очакват също да се намалят дипломатическите отношения с Москва, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.

Отправен е призив държавите от ЕС бързо да приключат подготовката на следващите санкции срещу Москва. Евродепутатите изразяват очакване страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на европейските санкции, и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да преодолее наложените ограничителни мерки.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства днешното решение на Европейския парламент да обяви Русия за държава, спонсор на тероризма, предаде Ройтерс.

"Русия трябва да бъде изолирана на всички нива и да бъде подведена под отговорност, за да се сложи край на отдавна провежданата от нея политика на тероризъм в Украйна и по целия свят", написа той в "Туитър".