Коментари Новини

Сандов: Когато ТЕЦ Марица 3 не работи, няма замърсяване със серен диоксид

  24.11.2022 11:12  
Сандов: Когато ТЕЦ Марица 3 не работи, няма замърсяване със серен диоксид

Когато ТЕЦ "Марица 3" не работи, няма замърсяване със серен диоксид. С 40% трябва да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид до 2026 г. Това може да стане, ако въглищните централи не работят на пълен капацитет или ако работят през технологии, улавящи емисиите и превръщащи ги в други продукти. По всяка вероятност ЕК ще ни санкционира за замърсяване. Това каза бившият министър на околната среда Борислав Сандов за "Твоят ден".

По думите му ТЕЦ "Марица 3" не е модернизирала технологиите си в съответствие с нормите. "Преди три дни ВАС реши, че старото им разрешително е изтекло, затова ТЕЦ-ът трябва да работи по още по-високи норми според заложеното в новото им разрешително. Сумарно взетите всички ангажирани в добива на въглища и в ТЕЦ-овете са в пъти по-малко от 100 000", обясни той. И категорично отрече, че България може да мине в режим на тока при затваряне на въглищни централи.

На това юрисконсултът на ТЕЦ-а отговори, че дружеството отговаря на изискванията и на новото разрешително. "Изпълнили сме мерките, само ако поискаме да работим, ще бъдем включени в енергийната система. Изчакваме да изтече годината, за да не нагнетяваме напрежението. През януари всички ще се убедят, че централата работи по-добре", заяви Юлиян Семерджиев.

От своя страна Сандов се усъмни, че модернизацията на ТЕЦ-а е факт. "ЕК вече може да стартира второ наказателно дело за замърсяване, след като се установи такова и в Гълъбово. Преминали сме критичните норми и можем да бъдем санкционирани", коментира той.