Коментари

Зеленски: Не си ли върнем всичко, не може да има край на войната

  25.11.2022 09:22  
Зеленски: Не си ли върнем всичко, не може да има край на войната

Украинският президент Зеленски казва в интервю пред Financial Times, че Украйна смята да си върне всички завладени територии, включително Крим. 

"Ние сме длъжни да се върнем всички земи, защото смятам че бойното поле е пътят, където няма дипломация. Ако не можете да си върнете всички земи, войната е просто замразена. И е въпрос на време, когато тя ще се възобнови", казва Зеленски. Интервюто е взето в офиса му в Киев. FT отбелязва, че някои западни страни са разтревожени, че всеки опит на Украйна да си върне Крим, анексиран от Русия през 2014 г., ще доведе до ескалация на конфликта, включително може да накара Москва да използва ядрено оръжие. 

"Разбирам, че всички са озадачени какво ще стане с Крим. Ако някой може да ни предложи начин за деокупация на Крим не по военен път, аз съм изцяло "за". Но ако решението не предполага деокупация и Крим остане част от Руската федерация, няма смисъл да си губим времето. Това е наистина само загуба на време", казва Зеленски. 

Той призовава западните партньори на Украйна да предоставят повече ПВО за защита на критично важната инфраструктура, както и дизелово гориво за аварийните генератори и допълнително газ, за да се компенсира недостигът на електроенергия. 

На 23 ноември Русия нанесе поредния масиран удар по енергийни обекти в Украйна, в резултат 80% от страната остана без ток и вода. Според министъра на инфраструктурата Александър Кубраков нужни са неколкостотин милиона долара за възстановяване на енергосистемата. 

От началото на войната в Украйна безследно са изчезнали над 15 000 души, съобщи Международната комисия за безследно изчезналите (ICMP). Директорът на комисията за Европа Матю Холидей казва пред Ройтерс, че все още не е ясно колко хора насила са изселени в Русия, колко са живи и насилствено са разделени със семействата си или са мъртви и погребани в масови гробове. Издирванията ще продължат години, казва той.