Анализи

Министър Стоянов адвокатства на Лукойл

  25.11.2022 10:41  
Министър Стоянов адвокатства на Лукойл

Служебният кабинет продължава да твърди, че износът на нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия от руски петрол, не попада под санкциите на ЕС спрямо Русия и няма забрана той да бъде осъществен.

"Вчера отново имахме разговори с Европейската комисия. Спазваме всички санкции спрямо Русия", увери днес по Нова тв служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Не стана ясно дали има официална позиция на Брюксел по въпроса, каквато обеща да търсят преди ден вицепремиерът Христо Алексиев.

Междувременно депутати от различни формации се готвят да сложат край на споровете и двоуменето, като предложат решение със закон.

"В регламента на ЕС, издаден в началото на октомври за изключенията от санкциите срещу Русия, черно на бяло абсолютно ясно е казано, че забрана за износ има само за руския суров петрол и продукти от него, когато е внасян по петролопроводи. Това автоматично освобождава случая с бургаската рафинерия, където петролът постъпва по море. Дерогацията за България е дадена заради географското ни положение", обясни днес министърът на икономиката.

"Ако от ЕК решат, че трябва нещо да се промени, да го променят", каза Стоянов и нарече "откровени глупости" обвиненията към служебното правителство, че е "Троянският кон на Русия в ЕС" заради договорките с "Лукойл" компанията да прехвърли изцяло икономическата дейност у нас и безпрепятствено да изнася получените продукти от преработката на нефта.

Както стана ясно 55% от нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия, се изнасят. "По-голямата част от този износ е за трети страни, тъй като не отговаря на нормите на ЕС заради завишено съдържание на сяра. От 9 продукта само 4 са предназначени за българския пазар", поясни Николов.

Според него нападките към служебното правителство били "проява на ревност" за постигнатия успех руската компания най-после да бъде обложена за печалбата и дори за свръхпечалбата, която формира от разликата в цената на руския нефт и този на европейската борса.

Икономическият министър повтори предупреждението, отправено в понеделник от "Лукойл", че ако нямат възможност да изнасят, ще са принудени да затворят рафинерията.

Както е известно, вече има издадено постановление от правителството на Кирил Петков, с което се разрешава продукцията на "Нефтохим" да се реализира единствено на вътрешния пазар след издействаната дерогация за вноса на руския суров нефт. В четвъртък ДПС внесе законопроект в парламента, с който също се предвижда забраната на износ на нефтопродукти. 

"Ако рафинерията затвори, откъде ще внасяме горива? И на какви цени?", попита Стоянов и посочи, че в съседна Гърция бензинът струва над 2 евро и ако внасяме оттам, цената у нас заедно с транспортните разходи ще достигне 5 лв. за литър. По думите му страната ни може да разчита само на доставки с цистерни, защото трудно може да осигури доставки на неруски нефт по море. Проблемът бил логистичен - през Босфора има забрана за преминаване на големи танкери, а през последната година таксите скочили 5 пъти. 

"От парламента очакваме да приеме внесените от нас промени в закона за корпоративното облагане, с които се въвежда 33% допълнителна вноска за свръхпечалбата на "Лукойл". От това облагане очакваме тази година постъпления от 100 млн. лв., а догодина - 700 млн.", посочи Стоянов. С тези постъпления служебният кабинет ще финансира програма за компенсиране на уязвимите потребители, която ще включва не само отстъпки от горива, но и покриване на разходи за обществен транспорт.

Контра

Тълкуванията на служебните министри напълно се разминават със смисъла на санкциите на ЕС срещу Русия. Много политици и експерти критикуват позицията на правителството: 

Ивайло Мирчев: Служебното правителство следва план, в който финалната  стъпка е да се обърне към „Газпром“. - Cross.bg"От 5 декември в ЕС влиза забрана за внос на руски петрол. България получи отлагане, тъй като ЕС прие, че е важно за страната ни, но при условие, че ще го използваме само за вътрешния пазар, т.е. не можем да изнасяме продуктите от преработката на нефта. "Лукойл" досега изсмукваше цялата печалба от евтиния (заради войната) руски петрол (и не плаща съществени данъци от 2007 г.) Печалбите му пълнят основно бюджета на Путин. Новината, че "Лукойл" са решили да си плащат данъците и са готови за 2023 г. да внесат 700 млн. лв., е спекулативна и може да се превежда като: Ако направите една врътка с правилата на ЕС, можем да ви дадем 100-200 млн., а Путин да прибере 4-5 млрд. за 2023 г.",  коментира Ивайло Мирчев, депутат от ДБ. И обяснява защо на руснаците им става все по-трудно да пласират петрола си и се опитват да пробият чрез България.

"Досега петролът за бургаската рафинерия минаваше през Швейцария, която се включва в санкциите на ЕС и Лукойл са принудени да избягат в Дубай. Условието "Лукойл" да плаща някакви данъци в България е шокиращо - да му бъде позволено да изнася готовите продукти от преработения руски петрол - нещо забранено в целия ЕС. Така правителството обслужва руския интерес и осигурява няколко милиарда свеж ресурс за Путин - в противовес на целта, която Европа си поставя. Целта на "Лукойл" е да внася евтин руски петрол (30% по-ниска цена от "Брент"), да го преработва у нас и изнася, реализирайки печалба от над 500-700 млн. лв. всеки месец. Предпоставките за това са налице - Турция забрани преминаването на руски танкери, тъй като никой не иска да ги застрахова. А незастраховани няма кой да поеме отговорност при евентуален разлив в Босфора. С това цената на петрола за "Лукойл" е още по-изгодна, посочва Ивайло Мирчев в свой пост във Фейсбук.  

"Ако не ни позволите да изнасяме, ще затворим рафинерията, казват от "Лукойл". Това е безпрецедентен рекет на частна компания върху българската държава за стратегически обект на националната сигурност, в който държим и "златната акция". В сходна ситуация в Германия и Италия руски рафинерии и газохранилища бяха поставени под оперативен контрол от държавата и рекетът на "Газпром" и "Роснефт" не успя", обяснява депутатът.  Той посочва, че от Демократична България ще предложат подобно решение  - поставяне на рафинерията под специален надзор, което означава контролът върху работата ѝ да се поеме от правителството, за да не се предизвика криза с горивата или неплащане на данъци в бюджета.

"Това ще доведе до по-ниски цени по бензиностанциите и повече приходи в хазната, както и спиране на евразийския рекет. До дни вкарваме конкретното си предложение в парламента", коментира Мирчев.

Междувременно ДПС се засегна силно от публикации  в медиите, че е пета колона на Кремъл, и в четвъртък реши да опровеграе тези обвинения с внасяне на проектозакон, според който България не може да продава в други държави нефтопродукти, добити от руски петрол.

Предстои да видим какви законодателни решения ще вземе Народното събрание.