Коментари

Министър Стоянов: Няма опасност от санкции от ЕК заради износа на продукти от Лукойл

  25.11.2022 11:36  
Министър Стоянов: Няма опасност от санкции от ЕК заради износа на продукти от Лукойл

Инвеститор от Германия прави най-голямата инвестиция в историята на страната ни - над 1 млрд. евро във възобновяеми енергийни източници в Северозападна България.  Производствената мощност ще е колкото един блок на АЕЦ „Козлодуй”. 

Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов по Нова тв. 

Инфлацията твърдо ще намалява, каза още министърът и посочи, че служебното правителство е амбицирано това да стане с бързи темпове и заради приемането на България в еврозоната. По думите му 3% инфлация, какъвто е критерият за еврозоната, звучи прекалено оптимистично. „Със сигурност около 5%,6%,7% би било поносимо в тази ситуация на годишна база. На месец ще продължи да спада”, каза още той.

Стоянов започва разговори за цените с всички хранителни вериги и участници на пазара на едро за храни и напитки. „Надявам се да проведем преговори, които да доведат до това цените да спрат да растат и да започнат да намаляват”, обяви министърът.

Той коментира и прехвърлянето на дейността на „Лукойл” изцяло в България от 1 януари. Според него това няма общо с промените в закона и дерогацията, която страната ни получи от Европейския съюз. Стоянов за пореден път беше категоричен, че опасност от санкции от Еврокомисията няма. 

„Постигнахме този успех те да преместят икономическата си дейност в България. Да плащат веднъж 10% корпоративен данък и отгоре 33% данък свръхпечалба. Тоест, ще вземем 43% от печалбата им, ще намалим печалбата, която отива към Русия и евентуално се използва за финансиране на войната”, уточни той. 

В регламента на ЕС ясно е казано, че забрана за износ има само за руския суров петрол и продукти от него, когато е внасян по петролопроводи. Това автоматично освобождава случая с бургаската рафинерия, където петролът постъпва по море. Дерогацията за България е дадена заради географското ни положение", обясни министърът на икономиката.

Стоянов нарече "откровени глупости" обвиненията към служебното правителство, че е "Троянският кон на Русия в ЕС" заради договорките с "Лукойл". 

Както стана ясно 55% от нефтопродуктите, които се получават в бургаската рафинерия, се изнасят. "По-голямата част от този износ е за трети страни, тъй като не отговаря на нормите на ЕС заради завишено съдържание на сяра. От 9 продукта само 4 са предназначени за българския пазар", каза още Николов.