Светът

НАТО: Няма да има траен мир, ако Русия спечели войната в Украйна

  25.11.2022 16:08  
НАТО: Няма да има траен мир, ако Русия спечели войната в Украйна

Трябва да не забравяме, че Русия нападна Украйна и Украйна е жертва на агресия, затова има право да се защити. Няма да има траен мир, ако Русия спечели.

Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция по повод насрочената за следващата седмица среща на външните министри на страните от пакта в Букурещ, съобщава БТА.

Ако оставим руския президент Владимир Путин да спечели, всички ще платим по-висока цена в следващите години, добави той.

По неговите думи Путин и други авторитарни ръководители може да решат, че ще постигат целите силово и така светът ще стане по-опасен.

Всички плащаме цената на руската война срещу Украйна, но украинците плащат с кръвта си, отбеляза Столтенберг.

Президентът Путин се проваля в Украйна и отговаря с още повече жестокост - Русия нанася удари по градове и цивилна инфраструктура, така украинците остават без отопление, вода и храна, а това са военни престъпления, обобщи той.

Повечето войни приключват с преговори, но преговорите зависят от събитията на бойното поле. НАТО ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо. И няма да отстъпим, заяви Столтенберг.

Той изрази очакване външните министри от НАТО да одобрят осигуряването на допълнителна помощ за Украйна с горива и медицински средства.