Коментари

Седмичен коментар

  28.11.2022 09:00  
Седмичен коментар

Пари на вятъра

Партиите похарчиха повече от 9 млн. лв. за последния вот. В. „Телеграф“ се позовава на справка от финансовите отчети на всички 30 формации, качена на сайта на Сметната палата. Най-много за кампанията си са отделили ПП и ДБ - първите повече от 2,63 млн. лв., а вторите – 1,48 млн. лв. След тях се класират ГЕРБ с 1,44 млн. лв., „Възраждане“, БСП и ДПС. 

Хората на Костадинов са използвали около 771 хил. лв., което се е оказало достатъчно за влизането им като четвърта сила в парламента. Финансовите отчети на соцпартията показват, че те са имали на разположение повече от 600 хил. лв. за борба за доверието на избирателите. ДПС на свой ред са похарчили 57 хил. лв., а „Български възход“ – около 220 хил. лв.

Партиите са финансирали кампаниите си предимно с пари от субсидии и дарения. По традиция ГЕРБ и ДПС не са събирали дарения. Значително по-малко са даренията за БСП,  „Български възход“ и „Възраждане“. Около 30 хил. лв. е сумата за „Възраждане“. Първенството между седемте партии в парламента за най-много средства, похарчени за плакати, брошури и флаери са отделили отново ПП и ДБ. За плакатна агитация са похарчени почти 240 хил. лв. от ПП. Най-скромни са били от левицата и ГЕРБ – съответно 30 хил. и 40 хил. лв. 

От ДПС са заложили на масовите сбирки и концерти за актива – 117 800 лв., от ДБ – около 40 хил. лв. Харчовете за това от останалите формации се движат в диапазона между 1500 и 15 хил. лв.

Изказванията на политиците за кодовете са смешни

Отношенията между БСП и бившите им партньори от ПП и ДБ се отдалечават от евентуално ново управление, пише в коментар в. „Телеграф“. 

„За съжаление БСП се превръща в ракета носител на ГЕРБ, защото те внесоха промените в Изборния кодекс. От техните предложения обаче не остана почти нищо“, посочва в свое изявление Андрей Гюров от ПП. Според него целта е да си осигурят победа на предстоящите местни избори, а Изборният кодекс си остава условие за кабинет на малцинство с втория мандат.

Христо Иванов от ДБ изтъкна, че с твърденията за „вълшебни флашки и кодове“ все повече се ерозира доверието в машините. Тежката цена за политическото оцеляване на БСПспоред него, ще плаща цяла България. Иванов разкритикува и президента Радев заради неговите пристрастия вместо да посредничи между партиите. 

Според ДБ машинното гласуване било много по-сигурно в отчитането и приемането на резултатите. Появи се твърдението, че изказванията на политиците за кодовете предизвиквали смях сред експертите.

Левите пак тръгнаха да се обединяват

Бившият председател на БСП Георги Първанов свири сбор на 29 ноември в НДК за ново ляво обединение, а вътрешната опозиция застава зад него, съобщава Епицентър.бг. Поканени са: АБВ на Румен Петков, "Изправи се, България" на Мая Манолова,  "Движение 21" на Татяна Дончева, "Българска прогресивна линия" на Красимир Янков, "Нормална държава" на Георги Кадиев, а също  проф. Иво Христов и Нешка Робева.Още не е ясно дали на форума ще присъства бившият президент на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Координатори на идеята са Костадин Паскалев, Емилия Масларова, Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Георги Пирински, Ана Пиринска, Георги Божинов, Петър Мутафчиев, Калоян Паргов, Петър Витанов и др.

Брътвежи на невежи

В Плана за възстановяване и устойчивост България поема ангажимент да бъдат намалени въглеродните емисии при производство на електроенергия с 40 процента от 2019 г. до 2025 г. Не е изрично записано „затваряне на въглищни централи“, но практически означава двойно намаляване на работата на въглищните ТЕЦ-ове и съответно на мините в Маришкия басейн.

Този ангажимент се поема на фона на рекорден добив в мини Марица-изток и рекордно производство на ТЕЦ-овете. През първото тримесечие на 2022 г. имаме рекорден добив от над 10 млн., а планът беше внесен точно тогава! До края на годината се очаква мините да направят исторически рекорд, достигайки над 34 млн.тона, което е ръст с над 20 процента спрямо 2019 г. Всичко това ще бъде използвано за производство на ток в ТЕЦ-овете ни, както и за пряк износ на въглища за Сърбия, защото Европа няма как да произведе достатъчно и зависи от нашия износ. 

Със съсипването на ПАВЕЦ Чаираелектроенергийната ни система вече е много по-уязвима. Това беше най-голямата батерия на Балканите. Всякакви приказки как тя можела да бъде заменена от литиеви батерии са брътвежи на невежи или просто лъжи на силно заинтересовани лобисти.

Не можем и не трябва да затваряме работещи мощности в средата на най-голямата енергийна криза, която светът помни. Те, впрочем, служат на цяла Европа – не само на нас. България трябва да направи всичко възможно да отмени този ангажимент. 

Изграждането на нова ядрена мощност е единственото възможно и работещо решение да се заместят въглищните ТЕЦ-ове у нас. Говорейки само за ВЕИ, нашите политици се подчиняват на исканията на чуждите избиратели – не на българските. (Боян Рашев,eксперт по управление на околната среда и ресурсите, из интервю в „Труд“)

Милиарди се въртят като виенско колело

У нас се бърза със закриването на Мариците, защото ПП имат своя гигантски бизнес план, свързан с възобновяемите източници на енергия. Помните ли скандалния меморандум за 1 млрд. долара с двете странни компании – Gemcorp и IP3. Направете си труда да разгледате сайтовете на тези компании и ще разберете, че ПП ни предлагат огромна схема, за която си струва да протестират на площада. Те не искат правителство. Те искат избори, като се надяват изборите да ги направят първа политическа сила и да им дадат възможност да придвижват без проблеми своя уникале бизнес пакет за милиарди. Закриване на мините, рекултивация на терена за няколко милиарда от държавата, инвестиция около милиард в слънчеви панели, но да може инвеститорът да печели повече, инвестицията да се изплати по-бързо, трябва да се изгради огромно съоръжение за батерии, подпомогнато финансово от ЕС. Батериите ще съхраняват енергията, когато тя е с най-ниска цена, за да се продава в часовете с най-висока цена. Вкусно, нали?

Въртят се едни милиарди като виенско колело из умовете на Кирил и Асен. А това, че унищожаваме цял отрасъл и отстъпваме пазарен дял в износа на електроенергия; това, че изхвърляме на улицата десетки хиляди хора и ги правим безработни точно по време на война; това, че икономиката на целия Старозагорски регион, изключително устойчив и на второ място по БВП, ще бъде поставен на трупечта по време на най-голямата несигурност в международните отношения; това, че Европа е възможно да бъде принудена поради енергиен дефицит да отложи амбициозната си програма за въглеродна неутралност – всичко това за Кирил и Асен не е важно, те са брокери на проекти. (Из коментар на Калина Андролова, излъчен по БНР)

От финансова гледна точка няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега, заяви вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов за Нова тв. В Плана за възстановяване и устойчивост кабинетът на Кирил Петков записа две дати за затваряне на централите – 2026 и 2038 г. Но след острото възмущение на всички партии Кирил Петков и Асен Василев заявиха, че няма такова нещо в Плана.  

Полицаите ни трябват живи

По-добре да избяга разбойник, отколкото да загине полицай. Мигрантският натиск продължава, полицаите ни трябват живи. Не виждам разбиране на проблема, а в същото време жертвите се увеличават“. Това заяви бившият вътрешен министър Михаил Миков пред БНТ. 

Трябва да се спрат гонките на бусове с мигранти. Има модерни начини за проследяване с дронове и с външно наблюдение, за да се хващат на границата. Останалото само пълни сутрешните блокове с драматични сюжети, коментира Миков. 

В момента Туция реализира своя операция на територията на Сирия, което ще засили още повече контингента към страната ни. Италия "затваря" и започва друга политика по отношение на миграцията. Европа има нужда от дискусия, защото е много по-лесно да живееш в северните страни като Швеция и Нидерландия, където нямат този мигрантски натиск.

„Фронтекс“ се оказа абсолютно ялова организация. С какво ни помага в този мигрантски натиск? Средствата са пренебрежимо малки, спрямо парите, които се отпускат за Турция, за да се спре мигрантският натиск. Похарчихме пари преди десетина години за кораби и вертолети, за да влезем в Шенген, изпълнили сме условията, а ни държат във фризера“, каза още Миков.

Консултации или разговори?

Повече от месец наблюдаваме, че консултации при президента на практика няма. Има разговори по общи теми. Не разбирам какво общо имат подобни разговори с процедурите по формиране на правителство, коментира конституционалистът проф. Пламен Киров по БНТ. 

Ако президентът смята, че няма условия да се формира редовно правителство, би следвало да приключи с консултациите и да връчи трите мандата, смята професорът.

Царят е полугол

По-перспективно е да се мисли за промяна в избирателната система, а не в начина на гласуване. Изходът не е в хартията, или в машините, а в смесената избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно. 

Уважавам Янаки Стоилов, тъй като той е единственият ляв сред елита на лявата партия. Но и той не се осмели да каже, че царят е гол, а само че е полугол: изцяло мажоритарна система пак би донесла рискове от друго естество и влияние на фактори като финансовите средства и достъп до медии. (Валери Найденов, 24 часа)

Какво загуби България от пандемията 

Поне 860 хил. години потенциален живот са загубили българите в двете години на пандемията от COVID-19. Това е сборът от годините, които всеки починал вследствие на коронавируса, се е очаквало да изживее, но не е успял. По този показател България е първа в света. Данните са от поръчан от държавата експертен доклад за смъртността от COVID-19 в страната от март 2020 г. до май 2022 г., който "Дневник" получи по Закона за достъп до обществена информация.

Според документа България се нарежда на второ място в света след Перу по смъртност от COVID-19 на 1 млн. души население и на първо място по надвишена смъртност. Заключение дали това е обусловено от провежданата терапия обаче не може да бъде дадено. Експертите констатират, че смъртността сред ваксинираните е 20% по-ниска спрямо неимунизираните. Отчита се, че през първата пандемична година всеки пети е бил лекуван в болнично заведение, но в интензивните отделения не е имало недостиг на легла. 

Според последното преброяване 

84.6% се самоопределят като българи, турците са 8.4%, а ромите - 4.4%

 

 

Към християнско вероизповедание се причисляват 4 219 270 души в България или 71.5% от отговорилите на въпроса, зададен при националното преброяване 2021, съобщи НСИ. Мюсюлманско вероизповедание са посочили 638 708 души, юдейско - 1 736, а други вероизповедания са обявили 6 451.

Към 7 септември 2021 г. 305 102 (5.2%) души са отговорили, че нямат вероизповедание, а 259 235 (4.4%) са изпитали затруднения да определят своето вероизповедание. Други 472 606 (8.0%) са заявили, че не желаят да отговорят. 

От хората, които се причисляват към българската етническа група, 3 980 131 души, или 79.9%, са с източноправославно вероизповедание, 33 749 (0.7%) - с католическо, 34 152 (0.7%) - с протестантско, и 107 777 (2.2%) - с мюсюлманско вероизповедание. Отговор "нямам" са посочили 245 845 (4.9%), а "не мога да определя" - 190 807, или 3.8% от самоопределящи се като българи.

За 447 893 души (89.1%) от самоопределилите се към турската етническа група отбелязанотовероизповедание е мюсюлманско, 4 435 (0.9%) са избрали източноправославно вероизповедание, 13 195 (2.6%) от тази етническа група са посочили, че нямат вероизповедание, 15 622 (3.1%) не са
успели да се самоопределят.

Като българи се самоопределят 84.6%, турците са 8.4%, ромите - 4.4%

Жените по-образовани от мъжете 

 

 

Данните за културните характеристики на трите основни етноса - български, турски и ромски, установени при "Преброяване 2021" от НСИ очертават тази тенденция. При турската и ромската етническа група е отчетено нарастване два пъти на дела на висшистите спрямо предишното преброяване от 2011 г. Броят на ромите с най-високата степен на образование сега е 1 768. Ръст от 6.2% е отбелязан при българите висшисти.

Показателят "високо образование", който включва висше и средно, е регистриран при 79.9% от българите над 7-годишна възраст. При турския етнос е 44%, а при ромите - 15.2%.

Жените с висше образование и в трите етнически групи са повече от мъжете. При българите разликата е най-голяма - 8%, при турците - с 3.3% преобладават жените, а при ромите - с 0.1%.

Безработицата е най-ниска сред българския етнос - 8.4%, при турския е 20.9%, а при ромския - 51.2%, отчита НСИ. 

Нашите политици първо да мислят за собствената си държава

Неизвестен извършител е стрелял в сряда вечерта с оръжие  срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, предаде БГНЕС. Това е пореден инцидент срещу клуба. Неотдавна прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението, определяйки го като "вандалски акт". 

Президентът Румен Радев определи нападението като абсолютно недопустим акт на агресия, която се насажда от десетилетия в нашата съседка срещу България и срещу българите. Трябва да се разбере от държавното ръководството на РСМ и от обществото в нашата съседка, че пътят към ЕС минава през признаването и уважаването на правата на македонските българи, на нашето културно историческо наследство“, заяви държавният глава. 

Вандалските изстъпления в РСМ ще продължат. Те не искат тези клубове да напомнят за големите български държавници, не искат въобще да ги има. Понеже не могат да се хванат за друго, се хващат за имената им. Това заяви пред bTV историкът проф. Кирил Топалов след поредното нападение над клуба в Охрид. По думите му в РСМ от 70-80 години се възпитава яростен антибългаризъм.

"Нашите политици трябва да мислят първо за собствената си държава и след това за кого от комшиите да направим някакво добро. Ако съседът изпълнява регламентите, бъди добър с него, но когато той хвърля камъни и ти чупи прозорците и те нарича "варварин", "фашист", "окупатор", "хитлерист", откъде накъде ти си длъжен да му отвориш дома си и да му кажеш "заповядай, живей с мен". Не е нормално", смята историкът. Според него е наивно да смятаме, че българите ще бъдат включени в конституцията на РСМ.

Френска фирма може да достави ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Компанията „Фраматом“ е независима от Русия и са готови да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, както и да оказват съдействие на българската страна при бъдещо разширяване на ядрената програма.

Това е казал френският министър Аниес Пание-Рюнаше на своя български колега Росен Христов по време на среща в Брюксел

Голяма инвестиция очаквала България

Над 1 млрд. евро ще внесе германски инвеститор във възобновяеми енергийни източници в Северозападна България, което ще е най-голямата инвестиция в историята нисъобщи служебният министър на икономиката Никола Стоянов по Нова тв. "Това ще стане до 2 седмици. Сега само ще кажа, че те вече са подписали, чакат ни нас. Мощността ще е колкото на един блок на "Козлодуй". Става въпрос за възобновяеми източници", допълни той.

Компанията е „Профайн Енерджи ГмбХ“. Тя има инвестиционни интереси в областта на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. В ход учредяването по българското законодателство на дъщерно дружество на германската компания. Целта му е разработването и последваща реализация на фотоволтаични централи в България.

Петрохан ражда нови идеи

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков постави като основен приоритет изграждането на тунел под прохода Петрохан, който да бъде даден на концесия. Пред Би Ти Ви той уточни, че ако държавата поеме изцяло разходите по този проект, няма да има пари за изграждането на други планирани пътни участъци.

Шишков обясни, че тунелът през Петрохан ще спести 70 км от сегашния път, който държавата изгражда. В момента се извършва разширение, а на места се строи и чисто нов път между Монтана и Ботевград.

"Подобно съоръжение е изключителна директна връзка. Тунелът обаче трябва да бъде даден на концесия. Ако в един момент държавата трябва да плати всички пътища, които си е поставила за цел да построи, и не получи помощ, ще има тежък социален проблем", коментира министърът.

Орден „Стара планина“ за видния индустриалец проф. Вълканов

Българският индустриалец проф. Николай Вълканов четири пъти е купувал фалирали предприятия:„Горубсо“-Златоград, „Горубсо“-Мадан, Ремотекс“ и рудниците в Македония. Вземаш нещо фалирало, но то има огромни задължения. Когато тръгнеш да инвестираш много пари, трябва да имаш сигурност в държавата, в която работиш“е споделял той в интервю за „24 часа“

В България има миннодобивни предприятия, които през 90-те години бяха на ръба на фалита. Днес те са най-проспериращи. Браншовата им камара, чийто председател е Вълканов, си партнира с държавата, избработва с нея стратегия за развитието на тази индустрия, стимулира обучението и подготовката на висши специалисти за минната индустрия. 

С указ на президента Румен Радев, по предложение на служебния премиер Гълъб Донев, проф. Вълканов беше награден с орден „Стара планина – първа степен„за изключителния му принос и заслуги за икономическото развитие на страната“.

И животните не могат да живеят само с глюкоза 

След един предприсъединителен и два програмни периода българското животновъдство е в абсолютно примитивни условия на развитие. Няма тенденция това да се промени. Има един сектор, който е много облагодетелстван, но между другите сектори зее една голяма бездна." 

Този коментар направи пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Според него в зърнопроизводството има модернизация, големи обороти и големи капитали, докато другите просто преживяват, защото няма целенасочена политика и ясни цели. В момента секторите на животновъдството и на плодовете и зеленчуците у нас са като болен, на когото му вливат глюкоза, но само с глюкоза не може да живееказа Караколев.

Не се търсят преговори, а напрежение

С голямо мнозинство Европейският парламент прие резолюция, която "признава Русия за държава, спонсорираща тероризма, и за държава, която използва средства за тероризъм". В документа сенастоява и за специален международен трибунал за руските престъпления.

Според Петър Витанов, председател на делегацията на българските социалисти, които гласуваха „против“,не може да се призовава за всевъзможно ограничаване на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация. С тази тежка риторика  се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо", коментира Витанов.

Фон дер Лайен готви нови санкции срещу Русия

ЕС настоява за въвеждането на девети пакет от санкции срещу РусияРаботим усилено, за да ударим Русия там, където ще я заболи, за да притъпим още повече нейния капацитет да води война срещу Украйна, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, информира Ройтерс.

Много скоро ще бъде одобрена глобална горна граница на цените на руския петрол заедно с Г-7 и други големи партньори. Няма да се успокоим, докато Украйна не надделее над Путин и неговата незаконна и варварска война, предупреди Фон дер Лайен.

„Политико“: САЩ печелят най-много от войната

Европейските политици все по-гласно изразяват недоволство от действията на Белия дом, който трупа "огромни печалби“ от войната в Украйна и от недостига на енергийни ресурси на Стария континент, пише „Политико“.

"Ако погледнете трезво, страната, която печели най-много от този конфликт, са САЩ, защото те продават повече газ и на по-високи цени, а също и защото продават повече оръжия“отбеляза представител на ЕС.

Единството на западните съюзници е разклатено, а политиците са "бесни на администрацията на Джо Байдън“. Те обвиняват американците, че печелят от общата криза, твърдят от редакцията.

Европейските представители се дразнят най-вече от екологичните субсидии и данъци, наложени от президента на САЩ. Те, според Брюксел, несправедливо ограничават търговията в Европа и заплашват да унищожат индустрията на континента.

Мъск: Глас народен, глас Божи

Новият собственик на "Туитър" Илон Мъск обяви, че ще даде "амнистия" на блокирани потребители, което според експерти по онлайн сигурност ще доведе до увеличаване на тормоза, дезинформацията и езика на омраза, предаде Асошиейтед прес.

Милиардерът обяви решението си, след като проведе анкета в своя профил дали да се възстановят акаунтите, които "не са нарушили закона и не участват в прекалено голям спам". Резултатът от гласуването беше 72 процента "за". "Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен - глас Божи", обяви Мъск в Туитър, като написа сентенцията на латински.

 

Партиите си отиват, Театърът остава

Писателят Стефан Цанев коментира по БНТ скандала в Народния театър "Иван Вазов", започнал след като режисьорът Александър Морфов надраска вратата на пиарката на театъра Велислава Кръстева - бивш депутат от ДПС.

"Причината за скандала не е Александър Морфов, а г-жа Кръстева. Не може представител на Народния театър да ухажва публично лидер на някаква партия. И то доста унизително. С това се унижава целия театър. Някой може би не й е казал, че не бива да прави това.

Според писателя може да имаш политически убеждения, но нямаш право да ги проявяваш от името на своята власт. Когато видял Велислава Кръстева да придружава Ахмед Доган на изборите си казал: Браво на Доган, прилапа и Народния театър!

"Народният театър е на повече от 100 години, през това време толкова партии са се изредили, но театърът остава. Творецът може да позволи да бъде ухажван от властта, но не и той да ухажва властта", коментира още Цанев.

Малките големи подробности

Японците събраха очите на света с три неща. 

Първото - победата над Германия на Мондиал 2022.

Второто - изчистиха трибуните на стадиона след мача,а футболистите в съблекалнята оставиха оригами.

Третото отбелязаха победата на известното токийско кръстовище Шибуя, без да блокират пътното платно(Из публикация на „Стандарт“)

„Дребни“ новини

Ефективни стачни действия планират от 1 декември служителите в Министерството на външните работи. Те настояват за по-високо заплащане, да бъдат увеличени командировъчните, както и основната заплата да не бъде намалявана при дългосрочна командировка. 

Софийският бул. "Витоша" се нарежда на 47-а позиция в Европа в класацията за най-скъпи търговски улици. Средният месечен наем за магазин от 100 кв. ме малко над 50 евро/кв. м. В света най-скъпата улица е Пето авеню в Ню Йорк с наем от 1756 евро на кв. м.

Кабинетът отпусна 23 167 000 лв. за възстановяване/осигуряване на летателната годност на хеликоптерите Cougar чрез Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване. Одобрени са и 60 млн. лвдопълнителноза изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новите изтребители F-16.

Замърсяването с фини прахови частици е причинило 238 хил. преждевременни смъртни случая в ЕС през 2020 г., предаде Франс прес, позовавайки се на доклад на Европейската агенция за околна среда.

Ограничения за чуждестранни студенти, които пристигат в Обединеното кралство със свои близки и учат за "нискокачествени" образователни степениобмисля британският премиер Риши Сунак. Нетната имиграция в страната достигна рекордните половин милион души и от "Даунинг стрийт" имат планове за намаляване на броя им, включително ограничения за близки, с които международните студенти пристигат, както и по-труден прием в по-престижните университети.

Из архива

Левчев пророкува

Преди десетина години много бързо, под силен подтик, който изпитах, написах и публикувах една книга със страшното заглавие “Убий българина!” Един роман върху сюжета на моето детство. Аз се опитах да направя едно предупреждение за опасностите, които съществуват за нашата нация. А сред опасностите е и тази, че нашата нация не знае кои са опасностите. Да си заплашен от нещо е много лошо, но и да не знаеш, че си заплашен от нещо е още по-лошо. 

Тогава не подозирах колко актуални могат да станат тези съображения, тази тягостна мисъл, че може би нашата нация е осъдена. Аз лично искам веднага да кажа: вярвам, че нашата нация ще издържи. Тя многократно е била осъждана и е имала смъртна присъда от историята, не за първи път, а многократно. И е издържала. Нашата нация се е връщала от небитието. 

Духът на българския народ е част от класическите ценности на историята. Аз не смея да се отдам на оргията на песимизма. Но трябва да кажа, че по-скоро ни е нужен скептицизъм. Нито песимизъм, нито оптимизъм ни е нужен. От много оптимизъм сме на това дередже. Но и не да се смятаме за обречени. Нашият народ ще издържи. 

В един старинен летопис се казва, че българинът се е спасил през 14-15 век, защото се е върнал към земята. През Възраждането нашата нация се събужда, тя възкръсва благодарение на появата на учителите. Една шепа учители връщат българската нация от небитието. Като се започне от Паисий, от този тип учители, защото той е учител на целия народ, и се свърши с тези даскали, които неслучайно са наречени народни будители. Дано това да даде малко кураж на всички българи. (Любомир Левчев, из интервю в „Литературен свят, 1997 г.)