Бизнес

ЕС готви вдигане на акцизите за цигарите и облагане на вейпинг продуктите

  28.11.2022 11:15  
ЕС готви вдигане на акцизите за цигарите и облагане на вейпинг продуктите

Европейският съюз ще предложи данък върху вейпинг продуктите в целия блок като част от промени в данъчното облагане на тютюневата индустрия. Предвижда се също така удвояване на акцизите в страните членки с ниски данъци върху цигарите, според проектодокумент на Европейската комисия, цитиран от "Файненшъл таймс". Промените в законодателството, част от натиска на Брюксел за намаляване на процента на пушачите, ще увеличат минималния акциз в ЕС върху цигарите от 1.80 евро на 3.60 евро за опаковка от 20, което ще повиши цените в източноевропейските страни, където пакетите могат да се продават под 3 евро. Актуализацията на директивата на ЕС за данъчно облагане на тютюневите изделия от 2011 г. също така ще приведе данъчното облагане на нови продукти за пушене в съответствие с това на цигарите. По-силните вейпинг продукти ще имат акциз от най-малко 40%, докато за по-слабите ще бъде 20%.

Нагреваемите тютюневи изделия също ще бъдат засегнати от 55% данък или данъчна ставка от 91 евро за 1000 продадени артикула. Алберто Алемано, професор по право на ЕС в бизнес училището HEC Paris, каза, че липсата на акцизна рамка за целия ЕС за вейпинг продукти и нагреваем тютюн "отслабва усилията за контрол на тютюна" в целия блок. Акцизите върху цигарите също ще се увеличат значително в страни като Австрия и Люксембург, където цените са ниски спрямо доходите.

Очаква се увеличението да генерира допълнителни 9.3 милиарда евро за страните членки на ЕС. Промените имат за цел да ускорят стремежа на ЕС към "поколение без тютюн" до 2040 г. Като част от плана на съюза за борба с рака, здравните служители искат да намалят употребата на тютюн сред гражданите на ЕС от сегашното ниво от около 25 процента до 20 процента през 2025 г. и до под 5 процента до 2040 г.

Този месец Комисията наложи забранавърху ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия, за да ограничи скока на търсенето сред по-младите потребители. В САЩ регулаторните органи в Администрацията по храните и лекарствата решиха да забранят популярни продукти за вейпинг. Петер ван дер Марк, генерален секретар на Европейската асоциация за тютюн за пушене, предупреди, че "ако имате внезапно много рязко увеличение, можете да създадете пазар за незаконна търговия". 

В изтекла оценка на въздействието се казва, че увеличението на минималния акциз ще има "силно въздействие върху потребителите и икономическите оператори" в страните от ЕС, където цените на цигарите са ниски, включително България, Словакия, Полша и Унгария. Предложението ще трябва да бъде одобрено от всички страни членки на ЕС. British American Tobacco, един от най-големите производители на цигари в света, подчерта, че това е "началото на дълъг законодателен процес". Комисията не отговори на искане за коментар.